Mesajul preşedintelui Joe Biden, de la summit-ul NATO: Vreau ca Europa să ştie că SUA sunt aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele SUA, Joe Biden
Pre;edintele SUA, Joe Biden

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră", a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. "Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a adăugat el.

Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China. "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", a apreciat Biden, care - odată ajuns la sediul NATO - a fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit EFE. 

Preşedintele american Joe Biden i-a îndeamnat luni pe aliaţii din NATO să înfrunte împreună ”noile provocări” pe care le reprezintă China şi Rusia, la sosirea sa la sediul organizaţiei, la un summit, relatează AFP.

 ”Există o conştientizare tot mai constantă în aceşti ultimi doi ani a faptului că ne confurntăm cu noi provocări. Avem o Rusie care nu acţionează în mod conform faţă de ceea ce am sperat noi. Şi China”, a apreciat el la prima sa întâlnire în calitate de preşedinte cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Joe Biden a insistat asupra ”necesităţii unei mai mari coordonări între aliaţi” şi a afirmat importanţa pe care o reprezintă Aliana Nord-Atlantică pentru Statele Unite.

”Vreau să fie clar: NATO este de o importanţă capitală pentru interesele noastre. Dacă n-ar exista, ar trebui să inventăm ceea ce permite ea Americii să facă în lume”, a declarat el într-un mesaj care reprezintă o ruptură completă faţă de poziţia predecesorului său Donald Trump.

”Eu le amintesc în mod constant americanilor că atunci când America a fost atacată pentru prima oară pe teritoriul său de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, (la 11 septembrie 2001), NATO s-a mobilizat. Aliaţii au onorat Articolul 5 (al Tratatului care impune ca celalte state să ajute un stat atacat) şi vreau ca întreaga Europă să ştie că Statele Unite aici şi se bucură că s-au întors”, a conchis el.

     

După ce din 2018 liderii din ţările NATO nu au mai avut întâlniri faţă în faţă, inclusiv din cauza pandemiei, acum agenda este una foarte încărcată, incluzând între altele retragerea trupelor din Afganistan, relaţiile cu Rusia şi China, cheltuielile pentru apărarea comună.

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că summitul are loc într-un moment crucial pentru Alianţă şi pentru securitatea colectivă, şi că acesta reprezintă o „oportunitate unică” de reînnoire a relaţiilor. Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat adesea NATO şi chiar a ameninţat că Statele Unite vor ieşi din Alianţă. Participând la summitul G7 de la weekend din Marea Britanie, succesorul său Joe Biden a reafirmat că Statele Unite „se întorc” şi se reconectează cu aliaţii săi.

Unul din scopurile summitului de la Bruxelles este obţinerea progresului în privinţa noului concept strategic numit şi NATO 2030, lansat după ce Trump a spus la îndoială relevanţa alianţei de securitate. Noul cadru este de aşteptat să fie adoptat în 2022.

Preşedintele Lituaniei le-a spus liderilor Alianţei că Rusia încearcă ''să înghită'' Belarusul

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat luni înaintea summitului liderilor NATO de la Bruxelles că Rusia încearcă "să înghită" Belarusul şi că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie unită în demersul de descurajare a Moscovei, transmite Reuters.

"Belarusul îşi pierde ultimele elemente ale independenţei, iar aceste tendinţe sunt foarte periculoase", a declarat preşedintele Nauseda la sosirea la summitul de la Bruxelles.

"Mă aştept ca preşedintele (american Joe) Biden să trimită un mesaj foarte clar despre hotărârea şi unitatea NATO şi să reacţioneze cu mesaje foarte clare la ceea ce se întâmplă", a afirmat şeful statului lituanian, care a adăugat că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea relaţii mai strânse cu Rusia câtă vreme Moscova nu-şi schimbă abordarea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite