Europa

articolul anterior articolul urmator

Mexicul a recuperat 34 de artefacte arheologice care erau în posesia Germaniei

0
17 Jun 2021 13:39:55
Autor: Maria Ţaga
Obiectele recuperate au fost înmânate
oficialilor Ambasadei în luna mai. SURSA: Twitter
Obiectele recuperate au fost înmânate oficialilor Ambasadei în luna mai. SURSA: Twitter

Mexicul a recuperat 34 de artefacte arheologice precolumbiene restituite voluntar de colecţionari privaţi din Germania, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe mexican, potrivit DPA.

„Doi cetăţeni germani s-au adresat Ambasadei noastre din Berlin exprimându-şi interesul pentru returnarea unor piese arheologice aflate în posesia familiilor lor'”, a precizat consultantul juridic al ministerului, Alejandro Celorio, conform Agerpres. 

Printre obiectele restituite, care datează din diferite perioade şi culturi, se află figurine din lut antropomorfice, o mască din piatră din timpul civilizaţiei olmecilor datând din perioada 1.200-600 î.e.n. şi un vas mayaş din lut cu trei picioare datând din perioada 1.000-1.521 e.n.

Diego Prieto, directorul Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic, a subliniat „sensibilitatea în creştere” a comunităţii internaţionale referitoare la nevoia de a respecta moştenirea culturală şi de a restitui artefacte.

Obiectele recuperate au fost înmânate oficialilor Ambasadei în luna mai. Un număr de 28 de obiecte se aflau în oraşul Monheim am Rhein din vestul Germaniei, iar celelalte şase în Recklinghausen, la o distanţă de circa 70 de kilometri. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările