Europa

articolul anterior articolul urmator

Miami sau Mamaia?

23
12 Aug 2015 19:52:53
Cristian Preda

E august, aşa că, la fel ca majoritatea europenilor, şefii de stat şi de guvern din UE sunt şi ei în vacanţă. Presa a vânat informaţii. Nu a obţinut mare lucru, fiindcă discreţia e regulă, atunci când vine vorba despre spaţiul privat al oricui, fie el şi lider politic. Ceva-ceva tot a scăpat...

Aşa, de pildă, s-a aflat că François Hollande a decis să stea doar zece zile departe de birou. El a refuzat să le spună gazetarilor unde va merge şi, mai ales, dacă actriţa Julie Gayet îl va însoţi. Un bun prieten al şefului statului, întrebat dacă ştie ceva, măcar despre destinaţie, le-a răspuns ziariştilor: „n-aţi vrea să vă spun şi ce slip va purta?”. Amabil, nu? Ştim, în schimb, că şeful guvernului, Manuel Valls, a mers în Provence, dar şi-a întrerupt de mai multe ori odihna, ca şi în alte veri, pentru a participa la reuniuni politice. Tot în sudul Franţei a ajuns şi Charles Michel, premierul belgian, familia sa având o casă de vacanţă acolo. Nu se ştie, în schimb, ce face Xavier Bettel, care conduce executivul din Luxemburg, dar Marele Duce a fost la Cabasson, între Toulon şi Saint Tropez.

Aşa cum au făcut de mai multe ori în ultimii ani, Angela Merkel şi soţul ei s-au dus în Tirolul de Sud: presa a publicat fotografii cu cancelara echipată pentru ascensiuni montane, tocmai când se anunţa că ar putea avea în vedere un al patrulea mandat, la alegerile din 2017. Despre Mariano Rajoy s-au aflat următoarele: a mers întâi la Palacio de las Marismillas din Doñana, apoi l-a vizitat pe regele Filip al VI-lea la Marivent, după care a ajuns la Pontevedra, unde presa l-a surprins în pantaloni scurţi şi tricou. La sfârşitul lunii august, el ar urma să petreacă şi câteva zile într-o localitate de la Marea Baltică. A fost invitat acolo de Angela Merkel, după ce şeful guvernului spaniol o găzduise pe nemţoaică, în vara anului trecut, în provincia sa natală, Galicia.

Dacă e să dăm crezare presei de la Roma, Matteo Renzi ar fi la New York. Preşedintele Consiliului de miniştri a fost discret, după ce vacanţa lui de iarnă a stârnit un scandal: la început de ianuarie, premierul italian a folosit un Falcon 900, pentru a zbura la Courmayeur, împreună cu familia, pe banii statului. Acum, înainte de a pleca la drum, într-o direcţie necunoscută, n-a uitat să le trimită parlamentarilor din coaliţia de guvernare o scrisoare, în care le-a spus că merită din plin să se odihnească, fiindcă au muncit din greu pentru reforme. David Cameron a petrecut câteva zile în Cornwall, apoi a fost la mare în Portugalia şi va ajunge şi pe insula scoţiană Jura, unde socrul său are o casă. Când criza migranţilor era în toi, laburiştii i-au cerut să îşi întrerupă concediul şi să meargă la Calais, ca să vadă cu ochii lui situaţia. N-a făcut-o. Anul trecut, şi-a întrerupt vacanţa Mark Rutte, premierul Olandei: era în Germania, atunci când s-a prăbuşit avionul MH17 în estul Ucrainei, aşa că a fost silit să revină la Haga în câteva ore de la tragedie; anul ăsta, a ţinut ascunsă destinaţia de vacanţă.

Ce aflăm dacă ne mutăm atenţia spre centrul şi estul Europei? Cea mai surprinzătoare apariţie e cea a preşedintei Croaţiei: o putem vedea, într-o poză pe facebook, cu un trafalet în mână, văruindu-şi singură apartamentul şi explicând că îi place să îmbrace haine de zugrav. O fotografie cu preşedintele Cehiei a devenit, la rândul ei, imagine virală pe Internet: sub titlul „pe yachtul luxos, păzit de bodyguarzi”, Milos Zeman era înfăţişat culcat pe spate înr-o barcă pneumatică şi cu vâslele în mână, sub privirile atente ale oamenilor din serviciile de securitate. La cehi, ironia e neiertătoare.

În schimb, la noi, a fost cam aşa: preşedintele s-a instalat la Neptun, în reşedinţa oficială de vară, iar premierul s-a dus la Miami, apoi într-o croazieră în Caraibe, după ce circulaseră zvonuri cum că ar fi vrut să mai dea o fugă la Istanbul, pentru un control medical. Primul a autorizat câteva mesaje şi comunicate de presă, păstrând în rest discreţia, în timp ce al doilea a postat pe facebook statistici economice şi comentarii politice. Când s-a întors, premierul a explicat că la Mamaia e mai scump decât în America.

Nu era nevoie de o asemenea comparaţie ca să aflăm că fiecare vacanţă vădeşte o atitudine. Alegerea destinaţiei – în ţară sau peste hotare, în Europa sau mult mai departe de casă –, cu discreţie sau, dimpotrivă, căutând publicitate, pentru o perioadă scurtă sau lungă, doar cu familia sau cu prieteni, în condiţii corecte sau căutând luxul etc. – toate aceste opţiuni sunt atent scrutate de public. Aflat, la rându-i, în vacanţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Sunteţi Abjecţi
12.08.2015, 20:51:54

Am fost parcă trăznit când am citit : Angela Merkel are soț. E confirmată informația? Sigur nu-i un banc, nu? Vă ştiu un om serios.

+4 (8 voturi)
lulu
12.08.2015, 22:20:06

adică n-a fost pe vasul ăla beton de croazieră? oricum, oriunde a fost i-a priit bine, că nu demisionează și e hotărât parcă mai abitir să rămână.

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
12.08.2015, 23:17:31

Comentariu considerat abuziv.

catalin toader
13.08.2015, 05:54:40

Domnule Cristian Preda, haideti sa nu cadem in extrema cealalta. Oamenii au dreptul sa plece in vacanta oriunde le place si isi permit . Sincer, nu sunt deloc interesat ce fac demnitarii in vacanta, ma intereseaza mai mult ce fac dupa vacanta. Numai ca unii sunt parca intr-o vacanta perpetua, si nu m-am referit in mod necesar la presedinte.

+5 (9 voturi)
Mircea Ordean
13.08.2015, 12:07:04

FACEM DES TRIMITERI la gesturile unor semeni din alte colțuri ale lumii. Procedează așa și domnul Cristian P., într-un recent material. /../ Autorul se află condei, respectiv minte mai multe decît destupate. Cu toate acestea, aș îndrăzni căteva observații la rîndurile sale. Relaționările de felul pomenit au niște caracteristici clare, cam indiferent de cel care apelează la ele. La aceia, îndeobște occidentali, oamenii sînt mai serioși/corecți/disciplinați etc. COMPARAȚIA NU PRIVEȘTE ÎNSĂ a noastră persoană, ci o alta, de sub cerul romînesc. Aceea e departe de stndardele minunate identificate peste hotare. Ceva maid eparte de aparențe, nu pot să nu observ c-avem nevoie a coborî pe altul. În cazul dlui P., pot bănui fără teamă multă de eroare că demersul are două scopuri: - o săpare pe cît îl duce mintea a respectivului compatriot imperfect (și care favorizează picarea aceluia și a partidului săi de la postul cu bunătăți, decurgînd de aici șanse mai mari s-ajungem noi înșine la miere) - eterna încercare de a ne reduce din inferioritate, atacînd în gazete ori la colțul blocului pe altul. . Acelea nu pot fie expuse însă altora în starea nudă pe care o fac eu, aici. Li se dă o formă, pasămite morală. Așa par să fi decurs lucrurile de la Adam, cînd bîrfea șarpelui pe Eva.. . CHESTIA ASTA CĂ LA NOI nu e ca la alții ține, dacă-mi permiteți formularea, de parșivism. Uman, adică necesar mersului sub soare, dar tot parșivism. Cum am mai zis în amonte, nimeni nu compară propria prestație ori gîndire cu aceea din Vest (dacă o facem, bineînțeels că luăm de la nota 9 în sus...). Nu. Ci stabilește ștachetă de neatins pentru altul. De ce de neatins? Păi, pentru că NOI NU AVEM CUM FI PRECUM ACEIA, lăudații. Pentru că noi nu sîntem aceia. Ci altceva. Mai exact un fruct, a niște condiții pe care altminteri nu ni le-am ales, ci le-am primit. Istorie, mediu prezent și altele asemenea. Tot primită e posibilitatea foarte dficilăm, de a ne modifica de la ce sîntem spre altceva. În așa situație, sculptarea muntelui Rushmore cred că e o treabă mai lesnicioasă decît modificarea unui om. În context, și dacă mă uit mai bine, schimbările umane-s rarisime. Chiar și atunci, ochii trebuie a sta cu ochi ca pe butelie la vorba: „Ne schimbăm mijloacele, ținta fiind cam aceeași...” Dacă un Steinhardt se schimbă, este că viața îi taie - în pușcărie - iluzia omnipotenței. Cam d e-aia se creștinează, pentru a dobîndi un protector, în condițiile în care dumnezeul căpătat în familie nu i s-a părut de încredere (bănui că de simpatie nu murea nici pentru tatăl personal, căci se află legătură între părintele mic și cel Mare...). Aici mai putem vorovi de cel călugărit la Rohia, dar o las pe altădată... . . CONCLUZIONÎND supărarea că un Ponta nu-și face concediul precum ăla sau ăla, părerea-mi este că avem de-a face cu un uamn și altruist îndemn, de a te scula tu de pe fotel ca să stau eu...

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările