Michel Barnier: Proiectul de acord privind ieşirea Marii Britanii din UE, un pas înainte „decisiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negociatorul-şef al UE pe problema Brexit Michel Barnier spune că au fost făcute progrese „decisive” în atingerea unui acord final în ceea ce priveşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează BBC.

Barnier a declarat că documentul de 585 de pagini, publicat miercuri, reprezintă „un pas crucial pentru încheierea acestor negocieri.”

Acesta a mai spus că în proiect sunt incluse prevederi pentru a evita o „frontieră dură” cu Irlanda.

Comentariile sale au venit după ce prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că membrii Guvernului de la Londra au căzut de acord asupra proiectului negociat cu Bruxelles-ul.

Deşi decizia britanicilor reprezintă un pas esenţial în retragerea Regatului Unit din UE, liderii celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă dacă vor aproba acordul.

Între timp, Theresa May trebuie să treacă înţelegerea prin Parlamentul britanic.

Proiectul acordului de retragere include şi o decontare financiară de aproximativ 39 de miliarde de lire sterline din partea Marii Britanii.

În discursul său de la Bruxelles, Barnier a vorbit şi despre cea mai mare îngrijorare privind divorţul, aceea a „frontierei dure” irlandeze. Acesta a spus că pentru a evita nevoia de verificări fizice ale bunurilor sau infrastructurii de la graniţa dintre Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) şi Republica Irlanda (stat membru UE), Uniunea Europeană va lucra cu Marea Britanie pentru a ajunge la un acord comercial. Însă dacă negocierile vor eşua, va fi folosit un „mecanism de sprijin”.

Ambele părţi au hotărât că vor evita acest mecanism de sprijin prin aranjamente alternative.

„Dacă nu suntem pregătiţi până în 2020, putem extinde dispoziţia pentru a avea mai mult timp, şi dacă nu vom reuşi nici aşa, abia atunci mecanismul de sprijin va intra în vigoare,” a spus negociatorul-şef.

   

Proiectul acordului de retragere spune că perioada de tranziţie care va ajuta la facilitarea viitorului parteneriat între UE şi Marea Britanie, stabilită înainte la 21 de luni, ar putea fi extinsă de comun acord.

Barnier a spus că prelungirea va putea fi făcută o singură dată, „pentru o perioadă limitată şi de comun acord.” Acesta a mai adăugat că proiectul asigură „certitudinea juridică” asupra consecinţelor divorţului dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

De asemenea, există protocoale speciale pentru Gibraltar şi Cipru pentru a-i ajuta pe oamenii de acolo „să-şi continue viaţa ca şi până acum,” a mai reprezentantul UE.

Barnier a ţinut să sublinieze că deşi acest acord reprezintă un progres, „mai sunt multe lucruri de făcut.”

Reacţiile altor lideri europeni

Şeful pentru Brexit al Parlamentului European Guy Verhofstadt a salutat vestea, spunând că acordul va asigura „protecţia drepturilor cetăţenilor şi evitarea unei frontiere irlandeze dure.

„Deşi sper că într-o zi Regatul Unit se va întoarce, între timp acest acord va face Brexit-ul posibil, păstrând o relaţie strânsă,” a precizat Verhofstadt într-o declaraţie.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s scris pe Twitter că a recomandat ca un summit să aibă loc între UE şi Marea Britanie, ca urmare a anunţului Theresei May care spune că membrii Guvernului de la Londra susţin acordul.

Prim-ministrul Finlandei Juha Sipila s-a exprimat tot pe Twitter, subliniind că deşi progresele de miercuri sunt importante, „trebuie luate decizii de ambele părţi pentru un acord final.”

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a spus că este „foarte încântat”, adăugând: „Rezultatul este unul bun.”

Donald Tusk, preşedintele Consiliului UE şi omul care va decide când se va ţine un summit pentru semnarea acordului pentru Brexit, va face declaraţii alături de Michel Barnier, joi dimineaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite