Europa

articolul anterior articolul urmator

Mii de italieni au protestat faţă de obligativitatea certificatului verde pentru lucrători

9
16 Oct 2021 05:52:36
Autor: Malina Gindu
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Guvernul italian a emis vineri un mandat care îi obligă pe lucrătorii din orice domeniu să prezinte un certificat verde. Decizia a declanşat proteste în porturile-cheie ale ţării, informează Euronews.

Poliţia a fost mobilizată, şcolile s-au închis înainte de finalul programului şi ambasadele au emis avertizări de posibilă violenţă, datorită îngrijorărilor că protestele ar putea deveni violente, aşa cum s-a întâmplat în Roma weekend-ul trecut. 
 
Violenţa din capitală a fost pusă pe seama unui mic grup de extremă dreaptă, Forza Nuova, despre care experţii spun că s-au infiltrat în protestele din weekendul trecut, conform Euronews.
 
De vineri, orice italian care primeşte un salariu, atât în sectorul public cât şi privat, trebuie să aibă un certificat verde cu un cod QR ca dovadă a vaccinării complete, a recuperării recente de la infecţie sau a unui test negativ în ultimele 48 de ore.
 
Angajaţii care merg la muncă fără acesta riscă o amendă de până la 1.500 de euro şi suspendarea fără plată. Angajatorii ar putea fi, de asemenea, amendaţi dacă permit personalului să lucreze fără certificat.
 
Aproximativ 15% din lucrătorii din sectorul privat şi 8% din lucrătorii din sectorul public nu au un certficiat verde, conform unui document guvernamental intern obţinut de Reuters.
 
Cele mai mari demonstraţii au avut loc la principalul port nord-estic Trieste, unde grupurile de muncitori au ameninţat că vor bloca operaţiunile. Aproximativ 6.000 de protestatari s-au adunat în jurul porţilor, unii scandând şi purtând rachete semnalizatoare.
 
Ivano Russo, directorul general al Confetra, Confederaţia Generală Italiană pentru Transporturi şi Logistică, a declarat pentru AFP că dintr-un total de 900.000 de şoferi de camioane, curieri şi lucrători în depozite, „între 25 şi 30%” nu posedă un certificat verde.
 
Peste 85% dintre italienii cu vârsta peste 12 ani au primit cel puţin o doză, dar până la trei milioane mai mulţi, nevaccinaţi, riscă să li se refuze accesul la locul de muncă.
 
„Astăzi ei calcă în picioare Constituţia noastră", a spus Loris Mazzarato, un protestatar anti-vaccin. „Eu spun NU acestei discriminări."
 
Cabinetul premierului Mario Draghi a aprobat regula, una dintre cele mai stricte măsuri anti-Covid din lume, la mijlocul lunii septembrie. Aceasta va fi  în vigoare până la sfârşitul anului. 
 
Dacă zilele din urmă reprezintă un indicator, noua regulă îşi îndeplineşte scopul de a încuraja oamenii să se vaccineze. Numărul primelor doze administrate joi a crescut cu 34% faţă de începutul săptămânii, au raportat autorităţile italiene vineri.
 
Dar pentru acei oameni care nu pot sau nu vor să se vaccineze, obligativitatea certificatului verde impune sarcina de a fi testat la fiecare 48 de ore doar pentru a putea merge la serviciu. Sunt scutite de la regulă persoanele cu o afecţiune medicală dovedită care le împiedică vaccinarea.
 
Noua regulă nu este totuşi, un mandat de vaccinare, deoarece un test negativ sau dovada vindecării de COVID-19 sunt alte modalităţi de a obţine certificatul. 
 
În Italia, numai lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt obligaţi să fie vaccinaţi, iar profesorii şi administratorii şcolii au trebuit să aibă prezinte un certificat verde pentru a lucra, începând cu 1 septembrie.
 
Tot de atunci, certificatula devenit obligatoriu în Italia pentru trenurile şi autobuzele pe distanţe lungi şi locurile interioare, inclusiv restaurante, muzee şi săli de sport.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

d4v1de 1sa
16.10.2021, 08:51:54

Au fost si sunt proteste in TOATA Italia, nu doar in porturile Trieste si Genova. Guvernul draghi incalca grav Regulamentul (UE) 2021/953 si Constitutia italiana, ca de altfel toate guvernele globaliste vandute clicii de la Davos. Bravo, italienilor iubitori de libertate si de tara!

-27 (33 voturi)
Ilie de la sculărie™
16.10.2021, 10:34:50

domn director.. a revenit internetul la tiraspol? cum apari pe site cum miroase a hoit bolsevic

+2 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
16.10.2021, 12:01:24

Comentariu considerat abuziv.

TIBI
16.10.2021, 09:47:17

aceste proteste nu dău nimic rezultat singură soluție este să puneți mînă pe armă libertate are culoare roșie

-1 (3 voturi)
Shenghen Alikianos
16.10.2021, 10:53:09

Guvernul italiei nu a emis un mandat vineri, adică ieri. Decretul guvernamental a fost emis luna trecută. Se știa că din 15 octombrie atât angajații din sistemul privat cât și cei din Administrația Publică din 15 octombrie pot intra la muncă dacă au GREEN PASS. Am văzut ieri manifestația din orașul în care trăiesc de când am rămas la pensie. Cam 150 de indivizi, la ora prânzului, făceau tărăboi pe stradă și pe urmă în Piazza Europa, în centru. Orașul are cam 110.000 locuitori iar provincia cam dublu. Nu cred că e just ca 150 de indivizi pot impune reguși unei comunități de 220.000 de locuitori. Pot urla, pot jigni, pot face tărăboi, dar atât. În democrație minoritatea se supune deciziilor majorității. Punct. În Italia se zice că procentul de vaccinați anti COVID 19 a ajuns la 80%. În spitale cei internați pentru COVID 19 cu forme grave sunt peste 90% nevaccinați. Doar cei grei de cap nu pot înțelege. Dacă nu te vaccinezi și pui în pericol sănătatea comunității stai acasă la tine, te duci pe câmp, te duci în pădure, nu printre cei pe care îi disprețuiești și le pui viața în pericol. Da, există și pe aici indivizi care se tem să nu le fie introdus CIP_ul la vaccinare. E democrație și fiecare dacă alege să se comporte ca un imbecil o poate face dar pe pielea lui, nu a altora.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările