VIDEO Vreme la extreme în lume: mii de oameni blocaţi în maşini pe o autostradă din Spania, din cauza ninsorii. În SUA, rechini congelaţi şi elani înzăpeziţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de maşini au rămas blocate pe autostradă peste 12 ore
Mii de maşini au rămas blocate pe autostradă peste 12 ore

Mii de oameni au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică blocaţi în maşini pe o autostradă din Spania, după ce o ninsoare abundentă a făcut imposibilă deplasarea în regiunea Castilla y León.

Autostrada AP-6 a fost închisă, iar cotidianul El Pais a relatat că între 3.500 şi 4.000 de maşini au rămas blocate pe segmentul Madrid - Segovia, relatează News.ro.

Duminică dimineaţă, aproximativ o mie de vehicule mai erau blocate în zonă, potrivit autorităţilor spaniole.

Mulţi şoferi au publicat mesaje pe platformele social media, unii anunţând că au petrecut 12 ore în maşini, fără să primească vreun ajutor sau explicaţie.

„Este 08.30 (duminică, n.r.) şi suntem aici de la 19.00 (sâmbătă, n.r.). Nimeni nu a venit, sunt metri şi metri de zăpadă. Suntem complet prinşi fără să ştim ce se întâmplă. Este haos”, a scris unul dintre ei pe Twitter.

Duminică, în jurul orei locale 09.00, oamenii au început să scrie că militarii au venit să ajute la deszăpezire. O şcoală din localitatea San Rafael a devenit punct medical, unde, potrivit cifrelor oficiale, sunt îngrijiţi 80 de oameni.

Meteorologii au emis alerte de ninsori pentru 29 de provincii - cel mai mare risc, în La Rioja şi Navarra, pentru care a fost dat cod roşu. Căderi masive de zăpadă sunt prevăzute pentru Asturias, Gipuzkoa, Álava, Madrid, Soria, Segovia, Burgos, Ávila, Toledo, Guadalajara, Cuenca şi Cantabria.

Vremea la extreme în lume: -50 de grade Celsius în estul Canadei şi Statelor Unite

Temperaturi minime de aproape -50 de grade Celsius s-au înregistrat în estul Canadei şi Statelor Unite, la doar câteva zile după o furtună puternică care a afectat mii de zboruri şi s-a soldat cu cel puţin 19 decese în SUA, informează presa internaţională.

 Autorităţile au emis avertizări de ger extrem în provinciile canadiene Ontario şi Quebec, dar şi în toată regiunea de nord-est a Statelor Unite.

„Ciclonul-bombă“ a îngheţat maşinile pe străzile din Boston 

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, peste 30 de oraşe din New England şi statele Atlanticului Mijlociu, au fost afectate de frigul extrem adus de o masă de aer polar venit dinspre Polul Nord, a declarat un reprezentant al Centrului de Prognoză Meteo din SUA. Printre oraşele afectate s-au numărat şi New York sau Boston, informează agenţia de ştiri Reuters.

Killington, o staţiune de schi din Vermont, a fost închisă sâmbătă din cauza vântului puternic şi a temperaturilor de până la -46 grade Celsius.

 În statul New Hampshire, temperatura pe Muntele Washington ( 1.917 m) a scăzut până la -38 grade Celsius, însă din cauza vântului puternic, temperatura resimţită era de -69 grade Celsius, a transmis Serviciul american de meteorologie.

Sâmbătă, la câteva zile după furtuna puternică de joi, peste 3.400 de zboruri spre şi dinspre SUA continuau să înregistreze întârzieri, printre cele mai afectate fiind aeroporturile John F. Kennedy din New York şi Charleston, informează site-ul postului France 24.

   

Îngheţul din SUA e doar o etapă dintr-o iarnă plină de capricii, pentru că urmează ploi torenţiale, avertizează specialiştii.

Americanii se chinuie să iasă din nămeţi doar ca să dea piept cu gerul brutal. La New York, oamenii au ieşit să deszăpezească trotuarele din faţa blocurilor.

 Rechini congelaţi, elani îngropaţi în zăpadă, ţestoase îngheţate

rechin inghetat

Dacă zăpada căzută în Florida pentru prima dată după aproape 30 de ani i-a încântat pe americani, consecinţele temperaturilor glaciare înregistrate în alte părţi din Statele Unite şi Canada te lasă fără suflare.

Trei rechini au fost găsiţi morţi şi îngheţaţi săptămâna trecută pe plajele din peninsula Cape Cod, statul Massachusetts. Cele trei animale se aflau în zăpadă când au fost găsite. Rechinii „ar fi murit din cauza unui atac de cord cauzat de şocul termic”, probabil, după ce au fost paralizaţi de frig, potrivit organizaţiei de conservare a rechinilor albi din Oceanul Atlantic (Atlantic White Shark Conservancy).

Un elan care a rămas blocat în zăpadă, acoperit de un strat de omăt cu grosimea de 1,8 metri, a fost salvat pe insula Terranova de un grup de canadieni. În timpul plimbării, ei au văzut capul unui elan ieşind din zăpadă. Restul corpului acestuia era acoperit în totalitate de un strat gros de zăpadă. Potrivit unor imagini realizate cu camerele foto ale celor opt canadieni, elanul era incapabil să se mişte.

A fost atât de frig că până şi ţestoasele din Florida au început să îngheţe în ocean, iar în New Jersey, o cascadă de 23 de metri înălţime a îngheţat.

Sydney, 47,3 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură din ultimii 79 de ani 

Sydney, cel mai mare oraş din Australia, s-a confruntat duminică cu cea mai ridicată temperatură din ultimii 79 de ani .

Temperatura în Sydney, cel mai mare oraş din Australia, a urcat duminică până la 47,3 grade Celsius, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 79 de ani, informează BBC News online.

Cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat la Penrith, în vestul zonei metropolitane Sydney.

Ultima dată când în zonă a fost înregistrat o temperatură mai ridicată, de 47,8 grade Celsius, a fost în anul 1939.

Organizatorii turneului internaţional de tenis de la Sydney au întrerupt meciurile în jurul orei locale 10.00 (ora României, 1.00) după ce temperatura a depăşit nivelul de 40 grade Celsius.

Autorităţile au emis avertizări privind posibilitatea izbucnirii unor incendii de vegetaţie din cauza temperaturilor ridicate.

Mai multe proprietăţi din statele Victoria şi Australia de Sud au fost distruse în urma recentelor incendii de vegetaţie produse în această zonă.

Experţi citaţi de BBC au explicat că schimbările climatice au drept rezultat condiţii meteorologice extreme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite