Europa

articolul anterior articolul urmator

Ministru francez, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că a omis să-şi declare o parte din avere

0
9 Dec 2021 06:03:52
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ministrul francez delegat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, Alain Griset, a demisionat miercuri după ce a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că a omis să-şi declare o parte din avere, transmite AFP.

„Alain Griset a trimis, aşadar, demisia sa din calitatea de membru al guvernului” preşedintelui Emmanuel Macron şi premierului Jean Castex, conform unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei, în care era inclus portofoliul său ministerial.

Membru al guvernului din iulie 2020, Alain Griset a fost primul ministru în funcţie care a compărut în faţa unui tribunal. Justiţia franceză l-a condamnat miercuri la şase luni de închisoare cu suspendare, plus o interdicţie de a fi ales timp de trei ani.
Conform sentinţei, el şi-a disimulat o mare parte din avere, omiţând să declare agenţiei de integritate franceze (Înalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice - HATVP) deţinerea unui plan de economii în acţiuni în valoare de 171.000 de euro, participaţii directe în mai multe companii şi de asemenea un plan de economii de 130.000 de euro plasaţi în acţiuni aparţinând unei organizaţii pe care o conducea din anul 1991, mai notează sursa citată de Agerpres.
În faţa instanţei, Alain Griset, în vârstă de 68 de ani, a respins orice act intenţionat de „necinste” din partea sa şi a susţinut că a fost vorba doar despre „o stângăcie”.
„În niciun moment nu am vrut să trişez, să fur sau să ascund ceva. Când ai ocazia să fii ministru, nu ratezi această şansă încercând să disimulezi ceva ce este atât de vizibil”, a argumentat el.
Avocatul său a anunţat că va face recurs.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările