Europa

articolul anterior articolul urmator

Ministrul bulgar al Apărării, despre declaraţiile Rusiei: Nu ar trebui să fim atât de sensibili când cineva vorbeşte despre noi

5
23 Jan 2022 06:51:42
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ministrul bulgar al Apărării, Stefan Ianev, a comentat sâmbătă în faţa presei dorinţa Rusiei de retragere a trupelor NATO din Bulgaria.

Ianev nu vrea ca cetăţenii bulgari să rămână cu impresia că vineri s-a întâmplat ceva deosebit, că cineva anume „a arătat cu degetul” spre Bulgaria şi a făcut declaraţii speciale, precizează agenţia bulgară de pesă BTA. Acest tip de declaraţii se fac în mod regulat, a spus Ianev, adăugând că nu crede că ar trebui să fim atât de sensibili când cineva vorbeşte despre noi.      

Potrivit acestuia, pregătirea unei prezenţe militare, întărirea în continuare a acestei prezenţe militare, demonstrarea unităţii şi solidarităţii NATO faţă de Bulgaria va continua, dacă este necesar, printr-o decizie politică, cu participarea Forţelor Armate Bulgare.

Ştim foarte bine de ani de zile care este situaţia reală cu modernizarea Armatei şi ştim că există anumite neajunsuri, a spus Ianev. Deficienţele Bulgariei în ceea ce priveşte capabilităţile şi echipamentul militar vor fi compensate de aliaţii NATO. Ministrul a confirmat că aeronavele din Spania şi Olanda vor păzi cerul bulgar, ca parte a unei sarcini comune de poliţie aeriană.    

Ianev a explicat că rotaţia forţelor spaniole va fi luată în considerare luni de Consiliul de Miniştri, iar rotaţia forţelor armate olandeze este planificată pentru aprilie-mai. Este o chestiune de prezenţă a cinci până la şapte avioane într-un caz şi a două în celălalt, deoarece aceştia sunt luptători din a patra şi a cincea generaţie, pe care Bulgaria nu îi are. Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35. Întrucât Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente şi capacităţi, solidaritatea ţărilor NATO duce la utilizarea capacităţilor comune, acolo unde este posibil şi în conformitate cu dorinţele şi deciziile ţărilor respective, a spus ministrul Apărării.

Vineri, Sofia a reacţionat la cerinţele exprimate de Rusia

Adresându-se Parlamentului, prim-ministrul  Petkov a declarat: „De la această tribună astăzi aş dori să spun foarte clar: Bulgaria este un stat suveran şi am făcut de multă vreme alegerea noastră devenind membru NATO. Ca atare, vom decide singuri cum să ne organizăm. apărarea ţării noastre, în coordonare cu aliaţii  noştri. Preşedintele Rumen Radev a descris insistenţa Rusiei asupra retragerii trupelor NATO din Bulgaria drept „inacceptabilă şi inutilă.”

„Nu există contingente şi echipamente de luptă aliate staţionate permanent în ţara noastră”, a declarat primul ministru bulgar. „Ţara noastră nu acceptă cererile peremptorii de la oricine”, arăta acesta. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

moftronix88
23.01.2022, 10:16:59

Aveți grijă ce vorbiți, că altfel pățiți ca Seful marinei germane care a fost obligat să plece pentru că nu l-a injurat pe Putin și nici pe Rusia.

-1 (5 voturi)
= aceeaşi mizerie
23.01.2022, 12:31:37

m88... Tu eşti analfabet soocial dovedit, care nu pricepe se întîmplă în jurul lui, sau în lume, aşa că nu contează ce postezi, mai alest că pari a fi şi trol înregimentat... Mă şi mir că te-au "angajat", la cît de habarnist eşti (credeam că "trolismul" presupune un minim discernămînt/inteligenţă, dar se pare că-n disperarea lor, rusnacii acceptă orice)... Legat de articol... Omul are în principiu dreptate, dacă o spune din convingere, şi n-o spune din constrîngere, teamă sau din interes ascuns (diversionism)... Ptiu drace, dau şi eu în conspiraţionism...

-1 (1 vot)
moftronix88
23.01.2022, 10:26:41

Premierul bulgar zice că Bulgaria e țară suverană care nu ascultă cereri decât de la Puterea Garantă. Normal, omului ii este frică să nu zboare din funcție.

-1 (5 voturi)
snake
23.01.2022, 11:13:24

a subliniat: printr-o decizie politica. adica ...mai stam sa vedem. ce e de bun simt.

-15 (17 voturi)
LUPU VASILE
23.01.2022, 11:58:37

Om intelept. Declaratie echilibrata care denota o anumita maturitate politica. Scurt si concis. Spre comparatie, reactia oficiala din Romania contine o pagina de fraze intortocheate in care esenta este ascunsa printre cuvinte "atent" alese. Cred ca vecinii nostrii de la sud au resusit sa formeze o echipa guvernamentala superioare celei din Romania in urma alegerilor anticiapte iar rezultatele se vor veddea in scurt timp.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările