Europa

articolul anterior articolul urmator

Ministrul italian al Imigraţiei, victima unui nou atac cu banane

0
28 Jul 2013 17:31:47
Autor: Viorica Marin
Cecile Kyenge, ministrul italian al Imigraţiei
Cecile Kyenge, ministrul italian al Imigraţiei

Ministrul Imigraţiei Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, a fost ţinta unui nou act rasist, o persoană neidentificată aruncând în ea cu banane în timpul unui miting, gest care a generat indignare în rândul clasei politice şi pe reţelele de socializare, relatează AFP.

Ministrul Imigraţiei, care a fost deja, în mai multe rânduri, ţinta unor insulte rasiste, s-a exprimat vineri în timpul unui miting al Partidului Democrat (PD) când un spectator neidentificat a aruncat în ea cu banane, dar fără a-şi atinge ţinta.

Kyenge, care refuză să cadă în capcana provocărilor, a reacţionat imediat la această agresiune, criticând "o risipire a hranei".

În iulie, unul dintre liderii Ligii Nordului, Roberto Calderoli, a comparat-o pe Kyenge cu un urangutan. De la nominalizarea sa, Kyenge, originară din Republica Democrată Congo, s-a confruntat cu manifestări ostile din partea Ligii Nordului, un partid aliat al Poporului Libertăţii al lui Silvio Berlusconi, aflat în prezent în opoziţie.

Reacţia indigenilor şi declaraţiile de susţinere faţă de ministru s-au multiplicat, sâmbătă, pe Twitter.

"Un alt gest ruşinos şi scandalos. Solidaritate cu ministrul Kyenge. În prezent, să izolăm imbecilii", a scris fostul primar al Romei, Gianni Alemanno.

Ministrul Mediului Andrea Orlando şi-a exprimat "indignarea profundă faţă de acest act deplorabil", în timp ce ministrul Agriculturii Nunzia De Girolamo a apreciat că Kyenge a "demonstrat că în faţa actelor prosteşti şi violente, cea mai bună armă este adeseori ironia".

Numeroase mesaje îi cer lui Kyenge să continue lupta împotriva rasismului.

Înainte de incidentul cu bananele, membrii organizaţiei de extremă dreapta Forza Nuova au depus la miting păpuşi în mărime naturală pline de sânge fals. Ei voiau să protesteze în acest fel faţă de campania lui Kyenge care urmăreşte să faciliteze obţinerea naţionalităţii italiene pentru copiii născuţi din părinţi străini pe teritoriul Italiei.

Mişcarea Forza Nuova a asigurat că nu are de-a face cu incidentul de vineri.

k

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările