Europa

articolul anterior articolul urmator

Ministrul german de Externe: „Nu există o soluţie militară pentru conflictul din Ucraina”

1
30 Apr 2014 06:40:12
Autor: Antonio Glodeanu
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier FOTO Spiegel
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier FOTO Spiegel

Într-un interviu acordat publicaţiei „Der Spiegel”, Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, afirmă ca Europa se află în prezent în cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece, pe fondul tensiunilor cu Rusia.

Spiegel: Domnule ministru, împărtăşiţi temerea oamenilor cu privire la un posibil război cu Rusia?

Steinmeier: Cu toţii suntem conştienţi că evenimentele din ultimele luni ar putea duce la un punct de cotitură pentru Europa. Nimeni nu a putut prevedea cât de repede am ajuns în cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece. Cei care îşi pot aminti căderea Zidului Berlinului pot înţelege ceea ce am reuşit să realizăm în ultimii 25 de ani. Câştigurile acestei perioade, în termeni de libertate şi pace, sunt vizibile pe tot cuprinsul Europei. Acum însă, acestea se află într-un risc. Este important să luăm toate măsurile de securitate pentru a preveni o înrăutăţire a situaţiei.

Spiegel: Pentru o lungă perioadă de timp, o escaladare militară între Vest şi Est a fost scoasă din discuţie. Mai este această certitudine valabilă?

Steinmeier: Nici nu vreau să mă gândesc la o escaladare militară între Vest şi Est. Totuşi, un lucru este clar: dacă vor fi luate decizii greşite, se vor anula zeci de ani de muncă dedicaţi promovării libertăţii şi securităţii europene. Nimeni întreg la minte nu ar dori să piardă aşa ceva. Deoarece preţul va fi plătit de toţi, fără excepţie.

Spiegel: Putem spune că Rusia se „joacă cu focul”?

Steinmeier: În orice caz este un joc periculos, care poate avea consecinţe dramatice pentru Rusia în mod special. Pieţele financiare arată acest lucru: obligaţiunile Moscovei au scăzut vertiginos, iar perspectivele de creştere au dispărut. Mulţi ruşi aplaudă în mod deschis conducerea, însă simultan retrage capitalul din această ţară. Asta ca să nu mai punem la socoteală investiţiile urgente de care are nevoia Moscova pentru a se moderniza. Exuberanţa naţionalistă ar putea duce la o mahmureală.

Spiegel: De ce este situaţia din estul Ucrainei atât de opacă şi haotică?

Steinmeier: În 1991, Ucraina a primit o moştenire dificilă odată cu independenţa. Se află la graniţa dintre Est şi Vest, cu regiuni care au istorii complet diferite, precum şi cu o serie de conflicte etnice, religioase, sociale şi economice încă nerezolvate.

Spiegel: Aveţi cumva idee ce are de gând Vladimir Putin pe termen scurt sau pe termen lung?

Steinmeier: Rămâne de văzut dacă Moscova are un plan bine pus la punct sau dacă ia decizii pe măsura desfăşurării evenimentelor. Ceea ce este însă clar pentru mine este că atunci când fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fugit, acesta ne-a lăsat o situaţie ale cărei consecinţe trebuie să ne ocupăm noi acum.

Spiegel: NATO şi guvernul german ar acţiona înţelept daca şi-ar revizui priorităţile de apărare?

Steinmeier: Nu există o soluţie militară pentru conflictul din Ucraina. Chiar dacă acest lucru poate suna ciudat sau poate naşte frustrări, sunt ferm convins că doar diplomaţia ne poate duce mai aproape de o soluţie. Cred astfel că observatorii OSCE ar trebui să îşi reia misiunea, ca parte a Acordului de la Geneva, în pofida recentelor conflicte. Desigur, asta nu ne împiedică să nu încorporăm în strategia noastră sau a NATO măsuri necesare conform desfăşurării evenimentelor de pe teren.

Spiegel: Credeţi că Europa sau Statele Unite vor ieşi din acest conflict cu o poziţie geopolitică întărită?

Steinmeier: Din păcate nu am un glob de cristal ca să vă pot spune sigur. Sunt însă precaut să caut câştigători şi perdanţi în mijlocul unei crize bazate pe concepţii din secolul 19 şi 20. Şi anume: sfere de influenţă, hegemonie, asipiraţii de dominare. Oricine crede că razboiul oferă victorii de lungă durată ar trebui să se uite în cărţile de istorie europeană şi să înveţe de acolo.


Citeşte şi:

Tandemul Franţa-Germania încurajează Guvernul de la Chişinău

Miniştri de Externe ai Franţei şi Germaniei, Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier, s-au aflat astăzi în Republica Moldova, în cadrul unui turneu în Europa de Est. Şefii celor două diplomaţii au discutat la Chişinău despre situaţia din regiune, în contextul conflictului din Ucraina, menţionând repetat că optează pentru soluţionarea paşnică a crizei din ţara vecină.

UPDATE Miniştrii Afacerilor Externe ai Franţei şi Germaniei vin astăzi în vizită la Chişinău

Miniştrii Afacerilor Externe ai Franţei şi Germaniei Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier întreprind o vizită comună, amânată anterior din cauza crizei din Ucraina.

Liderul socialiştilor din Bundestag, Frank-Walter Steinmeier, îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile din România

Frank-Walter Steinmeier, liderul SPD (socialiştii germani) din Bundestag, a făcut luni apel la toţi actorii politici din România să nu încalce principiile democratice, scrie focus.de, citând dpa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Ion Turcu
30.04.2014, 15:02:18

Sprijinul diplomatic dat Republicii Moldova da oarecare speranta ca Republica Moldova sa nu fie destabilizata precum Ucraina. Transinstria se mentine ca handicapul absolut al republicii Moldova privind aderarea la UE. Rusia are timp pentru manevre in Republica Moldova pe care o poate mentine suspendata ad libitum. Privind masura in care Romania se poate baza pe Germania in sustinerea intereselor ei, ca de regula, tinde spre zero. Indiferenta ostila a Germaniei face importanta relatia Romaniei cu mai indepartata SUA , pe care se poate contala un moment dat dar poate disparea in altul.

+1 (1 vot)
Modifică Setările