Europa

articolul anterior articolul urmator

Misiune dificilă pentru Boiko Borisov: Premierul bulgar vrea să formeze un nou guvern împreună cu o formaţiune anti-sistem condusă de un cântăreţ

0
7 Apr 2021 17:31:40
Autor: Ion Gaidau
Boiko Borisov FOTO Arhivă
Boiko Borisov FOTO Arhivă

Fără aliaţi politici, premierul bulgar Boiko Borisov vrea să guverneze împreună cu un partid care a apărut pe fondul protestelor anti-corupţie de anul trecut.

GERB, partidul lui Boiko Borisov, a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Bulgaria, dar nu este în măsură să formeze un nou guvern de unul singur.

Admiţând că nu are sprijin parlamentar, Borisov s-a declarat miercuri în favoarea unei coaliţii guvernamentale cu formaţiunea anti-sistem „Există un Astfel de Popor” (ITN), condusă de Slavi Trifonov, un cântăreţ şi moderator de emisiuni TV celebru în ţara vecină. ITN este un partid politic nou, apărut pe fondul protestelor anti-corupţie de anul trecut din Bulgaria.

GERB a obţinut 26% din voturi în alegerile de duminică, cu şase puncte procentuale mai puţin decât în 2017, în timp ce ITN s-a clasat pe locul doi, cu 18% din voturi.

Fără un program de guvernare bine definit, Trifonov şi-a construit campania pe mesaje populiste anticorupţie prin care a asociat fenomenul corupţiei cu Partidul Socialist şi cu GERB, formaţiunile care au dominat scena politică de la Sofia în ultimul deceniu, relevă Agerpres.

Contestat de toate partidele care au acces în Parlamentul bulgar, Boiko Borisov nu a exclus ideea de a-l susţine pe Trifonov la funcţia de premier, dar nici organizarea de alegeri anticipate. Partidul Socialist s-a arătat de asemenea dispus să susţină nominalizarea lui Trifonov în fruntea noului guvern. Dar ITN insistă că nu vrea să se alieze nici cu conservatorii lui Borisov, nici cu socialiştii.

Alte două formaţiuni anti-sistem apărute pe fondul protestelor de anul trecut au obţinut mandate în Parlamentul bulgar, şi anume partidul liberal-conservator Bulgaria Democratică şi partidul de stânga „Ridicaţi-vă! Jos Mafia!”. A şasea formaţiune politică din noul Parlament bulgar este Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, care reprezintă minoritatea turcă.

Conform repartizării preliminare a mandatelor în Parlament, cele trei partide contestatare nu vor putea forma împreună majoritatea fără sprijinul socialiştilor. În acelaşi timp, toate aceste partide suţin că nu se vor alia cu celelalte trei formaţiuni politice tradiţionale, pe care le acuză că sunt parte a aceluiaşi sistem corupt, notează Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările