Europa

articolul anterior articolul urmator

„Misterul” celor 400 de soldaţi ucraineni care au trecut în Rusia: Moscova spune că s-au întors în Ucraina, Kievul spune că sunt captivi în Rusia

4
7 Aug 2014 12:08:24
Autor: Elena Dumitru
Soldaţii ucraineni au trecut în Ucraina pentru că nu mai aveau muniţie, spun comandanţii lor
Soldaţii ucraineni au trecut în Ucraina pentru că nu mai aveau muniţie, spun comandanţii lor

Comandantul trupelor ucrainene care au trecut în Rusia pentru a scăpa de bombardamentele intense spune că soldaţii săi au intrat în greva foamei. Ei s-ar afla în continuare captivi în tabăra de lângă punctul de frontieră Gukovo, pusă la dispoziţie de armata rusă după dezertarea ucrainenilor. De cealaltă parte, presa rusă aservită Kremlinul susţine că soldaţii se întorseseră în Ucraina.

Andri Hrişcenko, comandantul Brigăzii Mecanizate a Armatei a 72a, a declarat pentru Radio Europa Liberă că mai mulţi dintre soldaţii săi au intrat în greva foamei începând din 6 august, în semn de protest faţă de situaţia în care se află. 
 
Hrişcenko, alături de aproximativ 400 de soldaţi din subordinea sa, au trecut la 4 august graniţa în Rusia pentru că nu mai făceau faţă bombardamentelor. Ruşii le-au pus la dispoziţie o tabără, tratându-i ca dezeertori din armata ucraineană. Apoi, presa rusă a început să transmită că le-a oferit soldaţilor culoar de retragere în Ucraina. Astfel, 180 dintre ei s-ar fi întors în ţară în aceeaşi zi, 4 august, pe la punctul de frontieră Matveiev Kurgan. Ieri, pe 6 august, agenţia de presă ITAR-TASS a anunţat că alţi 192 de soldaţi s-au întors în Ucraina prin punctul de frontieră Veselo-Voznesenka. 
 
Jurnaliştii ruşi îl citau cu această informaţie pe Vasili Malaiev, purtător de cuvânt al grănicerilor ruşi din regiune. Astfel, 372 dintre cei 438 de soldaţi ucraineni care au pătruns în Rusia s-ar fi întors în ţară.  În momentul de faţă, nu este clar câţi soldaţi ucraineni se mai află în Ucraina. 
 
Câţiva dintre soldaţii care s-au întors cu adevărat în Ucraina resping acuzaţiile de dezertare şi spun că niciunul dintre ei nu a cerut azil în Rusia, aşa cum a relatat presa. 
 
Unele informaţii au susţinut că ucrainenii rămăseseră fără muniţie în timpul luptelor, altele transmit că aceştia au fost încolţiţi şi forţaţi să intre în Rusia, după ce fuseseră greu loviţi de tiruri de artilerie trase de pe teritoriu rus. 
 
Hrişcenko susţine însă că soldaţii au fost ademeniţi la graniţă de ofiţeri FSB, care încercau să-i recruteze. Până atuncii, timp de mai bine de două luni, soldaţii au luptat cu vitejie şi au obţinut rezultate normale, a adăugat comandantul. 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Gheorghe Corbu
7.08.2014, 12:55:21

Deci soldatii au luptat brav contra dusmanului (rus), au ramas fara munitii si au trecut granita la inamic. Sau odihnit, au mincat si au plecat inapoi. Hai ca asta e tare ! De aici se vede "cheful" soldatilor ucrainieni , ce lupta brav pt. oligarhul cel bun, pt. implementarea cu forta a democratiei si a drepturilor omului. Eu cred ca totul este o "mare facatura", din care noi si europa va pierde f. mult. Au vrut piata Ucrainei, dar acum au pierdut piata Rusa-si asta cred ca nu e tot. Macar sa scapam de razboi...

+7 (7 voturi)
x cogito ergo sum
7.08.2014, 13:08:48

Sa se faca un film varianta ucraineana la 300 Eroii de la Termopile Asta sa fie 400 Eroii din Donetk .Lol !

+4 (6 voturi)
Florin Gusa
7.08.2014, 14:22:27

aaa deci au fugit ,sa nu fie ucisi de insurgenti ,iar acum prefera sa moara prin infometare! foarte inteligenti , cu glontul scapau mai repede! :)))))

+4 (6 voturi)
Constantin Moldovean
7.08.2014, 15:13:00

Apropo de aservire. Doamna Elena Dumitru, ”Adevărul” cui îi este aservit ? Din cei 438 de militari ucraineni care au trecut în Rusia, aproape 250 au cerut azil iar restul au decis să se întoarcă-n Ucraina. Lucru care s-a și întâmplat prin culoarul creeat.

+3 (3 voturi)