Mitul hainelor provocatoare care conduc la viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hainele care au fost purtate în momentul în care cei care le purtau au fost victime ale violului fac parte dintr-o expoziţie organizată la Bruxelles, menită să înlăture mitul potrivit căruia îmbrăcămintea purtată de victime poate fi folosită ca justificare pentru violenţa sexuală, scrie site-ul belgian de ştiri Flandra News.

O pereche de pijamale, pantaloni pentru alergat şi tricouri de copii se pot regăsi în cadrul expoziţiei.

„Când te plimbi prin jur imediat observi că sunt nişte haine normale, pe care le-ar puta toată lumea” a declarat Liesbeth Kennes, membră a unui grup de sprijinire a victimelor care a organizat expoziţia.

„Există chiar şi un tricou pentru copii cu «My Little Pony» în expoziţie. Acesta face parte din realitatea aspră. Majoritatea victimelor violului ştiu exact ce purtau în acel moment”, a adăugat Kennes la un post de radio local.

Întitulată „Este vina mea?”, expoziţia abordează modul în care societatea judecă mai întâi victimele şi încearcă să găsească o justificare.

„De exemplu, atacatorii as spune împotriva victimei: «Cum te-ai îmbrăcat în acel moment?» sau «Ce-ai făcut? – cât de beată erai?». Victimele se va îndreba şi ea adesea dacă au avut vreo vină; de exemplu, era vorba de ţinuta lor sau modul în care se comportau în acel moment?”, a completat Kennes.

Potrivit unui sondaj făcut de Washinton Post împreună cu Kaiser Family Foundation în 2015 pe tema agresiunii sexuale din campusurile universitare din Statele Unite, aproape 6 din 10 femei cred că femeile care merg la petreceri cu haine provocatoare „şi-o cer”. Totuşi, majoritatea bărbaţilor din studiu nu au fost de acord.

Totodată, în urmă cu doi ani, un sfert dintre români erau de părere că fata violată de şapte tineri din Vaslui ar avea o parte din vină.

Kennes a mai precizat că în 2015, în Bruxelles doar aproximativ 10% din vazurile de violenţă sexuală au fost raportate la poliţie. Iar din acestea, aproximativ 10% au dus mai departe la o condamnare.

„În spatele acestor cifre sunt oameni în carne şi oase, femei, bărbaţi şi copii. Societatea noastră descurajează victimele să vorbească despre ceea ce au experimentat” a explicat femeia citată de BBC.

Aceasta din urmă a mai subliniat că victimele nu ar trebui niciodată să fie blamate pentru acţiunile care li se întâmplă. „Există o singură persoană responsabilă. O persoană care ar putea preveni violul: făptaşul”, a conchis Kennes. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite