Moldova şi negura iluziilor aparent folositoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Gaburici, noul prim-ministru al Republicii Moldova
Chiril Gaburici, noul prim-ministru al Republicii Moldova

Iurie Leancă plăteşte de fapt oalele sparte cândva, în momentul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din România: în acea toamnă blestemată, încă primul ministru al Moldovei, Leancă, politician de dreapta, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a sprijinit deschis candidatura unui Victor Ponta ...de stânga.

Un gest de neînţeles pentru foarte mulţi, inclusiv pentru Partidul Popular European (PPE), familia politică europeană din care face parte PLDM. Foarte răzbunător, şi aceasta e adevărat, preşedintele PLDM şi predecesorul lui Iurie Leancă în funcţia de prim-ministru la Chişinău, nu a comentat atunci dar nu a uitat şi nu a iertat. „Filat a amintit susţinerea lui Leancă pentru candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României, deşi PLDM l-a susţinut pe Klaus Iohannis, făcând referire la disciplina de partid", scrie astfel Ziarul naţional, la Chişinău, amintind de atitudinea lui Leancă din timpul votului din parlament, miercuri 18 noiembrie.

Leancă a refuzat să voteze un guvern votat (şi) de comunişti, ştiind că este vorba totuşi de propriul său guvern, neschimbat: aceeaşi echipă de miniştri pe care şi el o propusese cu o săptămână în urmă, şi care fusese refuzată pentru că persoana sa nu era dorită de fracţiunea comunistă a lui Vladimir Voronin.

Aşa stau acum lucrurile în Republica Moldova şi nu s-ar putea spune că moldovenii (în afara politicienilor) sunt mulţumiţi. Pe reţelele sociale circulă deja povestea care vrea ca Chiril Gaburici, noul prim-ministru, să fie un individ cu un mandat de arestare pe numele său, în Rusia, presa din Moldova regretă o alegere care apropie Moldova de situaţia paradoxală din Ucraina (un om de afaceri conduce o ţară) şi analiştii se întreabă, îngrijoraţi, care vor fi mijloacele de presiune pe care comuniştii le vor utiliza ca să manevreze viitoarea politică a Moldovei după bunul lor plac. Acelaşi Iurie Leancă anunţă astfel „un recul în parcursul european al Republicii Moldova".

Misterios, Chiril Gaburici rămâne mai ales acel om de afaceri din domeniul telefoniei mobile, cum scrie Ziarul de gardă,  foarte tânăr, 38 de ani, apărut pe un platou întins de comunişti şi îmbrăţişat de Vlad Filat. Concurentul neexperimentat al unui Leancă profund european, profesionist, căruia Moldova îi datorează foarte multe: drumul ei pro-european, început, este adevărat, de Vlad Filat, a fost continuat cu succes de Leancă.

În timpul mandatului său, Moldova a parafat şi semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi şi-a continuat drumul spre statutul de candidat al unei aderări rapide. Singurul domeniu în care guvernul lui Leancă nu s-a ilustrat pozitiv este cel al justiţiei, şi poate că aici este buba. Moldovenii au ajuns la un stadiu de saturaţie în domeniul corupţiei, prea multe afaceri veroase se petrec sub ochii lor şi prea multe cazuri rămân nesoluţionale. 

Afacerea Pădurea Domnească este, de exemplu, o mare pată pe conştiinţa judecătorilor moldoveni. A justiţiei. Iurie Leancă nu a putut sau nu a vrut să facă nimic în acest domeniu? Iurie Leancă a pariat greşit în timpul alegerilor prezidenţiale din România sau chiar era convins că face bine?

Oricum ar fi, din păcate Moldova rămâne încă o zonă gri pe harta europeană: aici nimic nu e clar, complacerea şi compromisul sunt literă de lege, iar greşelile din politică, mai mult ca niciodată, trec înaintea interesului naţional. In niciun caz ele nu ar trebui cauţionate, dar nici nu ar trebui să fie monezi de schimb pentru a arunca interesele statului înapoi în mâna comuniştilor. Nostalgiile nu fac bine la moral, se ştie, de la Houellebecq citire, ele doar împotmolesc picioarele şi mintea în negura iluziilor aparent folositoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite