„Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noastră”, declară secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare, prezentate de către ambasadorii celor două ţări.
„Sperăm să încheiem rapid” procesul, a subliniat el.
Consultări erau în curs miercuri, la Consiliul Atlanticului, în vederea ridicării opoziţiei Turciei faţă de lansarea procesului de aderare, potrivit unei surse diplomatice.
Ankara poate încetini, printr-un refuz, deschiderea negocierilor în Consiliul Atlanticului - prima etapă a procedurii. Turcia poate apoi bloca, prin refuzul de a semna Protocoalele de aderare şi prin refuzul de a ratifica aderarea.
O unanimitate a celor 30 de state membre NATO este imperativă în vederea unei aderări. „Totul este posibil. Însă la NATO găsim întotdeauna soluţii”, declară un diplomat european.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea vrea să abordeze subiectul la un summit NATO, prevăzut la Madrid în perioada 29-30 iunie. Ankara „nu va ceda”, a dat asigurări luni Erdogan.
Turcia acuză Suedia de faptul că este ”pepiniera organizaţiilor teroriste” ca Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi le reproşează celor două ţări nordice faptul că nu aprobă cereri de extrădare a unor persoane acuzate de faptul că sunt teroriste, dar şi o blocare a exportului de armament către Turcia.
Turcia a blocat, la începutul acestei săptămâni, o declaraţie a NATO în favoarea aderării celor două ţări, potrivit unei surse diplomatice.
Blocajul turc privează Finlanda şi Suedia de protecţia asigurată de NATO tuturor membrilor săi, în cazul unei agresiuni.
„Interesele de securitate ale tuturor aliaţilor este necesar să fie luate în calcul, iar noi suntem hotărâţi să examinăm toate problemele şi să ajungem rapid la concluzii”, le-a dat asigurări miercuri, celor doi ambasadori, Jens Stoltenberg.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
16 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Nici cum nu va bloca! Ori și cât se screme sultanul.
Turcia NU blocheaza nimic, doar negociaza, cere 200% din ceva si semneaza cand primeste 75%. Nici Serghei Latrov nu negociaza nimic, latra la microfon 200% si primeste flit.
Gyll, formal, sultanul poate. Altfel, suedo-finii pot trimite anti-erdoganii pe care ii gazduiesc in alta tara sigura. Eg US, UK, Aus, Can, Nz, Solomon Islands, Vanuatu, St Kitts, ceva. Asta e bubita lui Erdogan. Scandinavo-finii pot sa ii calmeze pe ieniceri gasind o alta tara sigura pt Gulenisti.
Nu numai turcia ci si Ungaria, presedintele croatiei, etc...O sa iasa babardeala cu bucluc...vorba filmului...
Hm, cloud, stai umpic, cu ce a cotizat Ro inainte de accesiune? Cu mai nimic. Spre nimic. PfP a fost o, asa, glumita. Ca de obicei in Ro, studii de pre-fezabilitate si seminarii la “CasaNATO”.
Vezi toate comentariile (16)