Europa

articolul anterior articolul urmator

Moment istoric în Cehia: Comuniştii au rămas fără niciun mandat în Parlament după aproape 80 de ani

7
9 Nov 2021 15:39:50
Autor: Ion Gaidau
Întrunirea noii Camere a Deputaţilor din Cehia FOTO EPA-EFE
Întrunirea noii Camere a Deputaţilor din Cehia FOTO EPA-EFE

Pentru prima dată în ultimii 76 de ani şi la 32 de ani de la Revoluţia de Catifea, niciun membru al Partidului Comunist al Boemiei şi Moraviei (KCSM) nu s-a regăsit luni la întrunirea celor 200 de membri ai noii Camere a Deputaţilor din Cehia, transmite CNN.

KCSM, succesorul direct al Partidului Comunist al Cehoslovaciei, a rămas fără reprezentanţi în Parlamentul ceh după ce nu a reuşit să obţină niciun mandat la alegerile legislative de luna trecută. Acest eşec survine după cel din 2018, când KCSM îşi pierduse ultimul loc din Senat.

Izgonirea comuniştilor de la cele mai înalte sfere ale scenei politice a Cehiei reprezintă un moment de un simbolism profund pentru numeroşi locuitori ai acestei ţări care au fost persecutaţi în perioada regimului totalitar, mai ales după ce Andrej Babis, un fost comunist reconvertit în populist de dreapta, a provocat o undă de şoc în 2018 bazându-se pe voturile KCSM pentru a obţine învestirea guvernului său şi încălcând astfel un tabu de decenii, comentează CNN.

Deşi KCSM a încercat să îşi creeze o imagine nouă, de formaţiune de stânga modernă şi democratică, totuşi nu a reuşit să scape de asocierea cu actele brutale şi inumane ale predecesorului său.

Marek Benda, membru al Partidului Democrat Civic şi cel mai vechi deputat din Cehia, spune pentru CNN că nu s-a aşteptat să dureze atât de mult până la ieşirea comuniştilor din Parlament.

„Credeam că vor mai avea câţiva alegători, dar vor dispărea treptat. Totuşi, s-au descurcat destul de bine pentru prea mult timp”, afirmă Benda.

Jan Rovny, profesor asociat la Sciences Po din Paris, subliniază că declinul KCSM poate fi explicat în mare parte prin „dispariţia alegătorilor săi vârstnici nostalgici după certitudinile regimului comunist”.

Conducerea KSCM a demisionat în urma înfrângerii în alegeri. Jiri Dolejs, membru al conducerii KSCM, a declarat pentru CNN că dispariţia partidului din Parlament are loc într-o perioadă de cădere a stângii radicale în Europa.

„Populiştii, migraţia şi crizele de sănătate au înlăturat competiţia tradiţională dintre stânga şi dreapta”, susţine Dolejs.

Noul lider al KCSM, Katerina Konecna, are o prioritate, şi anume să facă partidul atractiv în rândul tinerilor. Ori, potrivit ziarului oficial al KCSM, vârsta medie a membrilor partidului este acum de 75 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
9.11.2021, 16:04:07

La noi sunt omniprezenti peste tot din 1948 incoace...

+13 (15 voturi)
Adrian Andrei
9.11.2021, 16:33:47

Pun pariu că ești cevă asistat social!!!

-2 (2 voturi)
Adrian Andrei
9.11.2021, 16:35:09

Faci de rușine Emblema !! bă priculiciule...

-2 (2 voturi)
Ludwig
9.11.2021, 17:45:20

adrian andrei...o clona cu zero fani...

+14 (14 voturi)
Adrian Andrei
9.11.2021, 16:31:42

Cehilor aveți GRIJĂ... COMUNISMUL a fost creat de EVREI !!

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările