Europa

articolul anterior articolul urmator

Momentele-cheie care au declanşat epidemia de coronavirus în Spania: cum a scăpat situaţia de sub control

9
26 Mar 2020 21:03:55
Autor: Cristina Ene
Spania - spitale de campanie / FOTO Profimedia / 24 mar 2020
Spania - spitale de campanie / FOTO Profimedia / 24 mar 2020

Spania a văzut ce s-a întâmplat în Italia şi Iran şi totuşi a ajuns să depăşească China în privinţa deceselor provocate de COVID-19 în cea mai neagră perioadă a sa din istoria recentă - cum a scăpat lucrurile de sub control?, notează The Guardian care enumeră momentele care au influenţat cursul epidemiei.

Miercuri, Spania a depăşit Italia cu privire la numărul de decese într-o zi: 738. În total, peste 4.000 de oameni au murit de la izbucnirea epidemiei în această ţară care a început cu un număr mic de cazuri, ca apoi să explodeze. Spania a depăşit joi 56.000 de cazuri.

Madridul a fost cel mai lovit de epidemie cu peste 17.000 de cazuri şi peste 2.000 de decese.
 
Cum a scăpat situaţia de sub control? A văzut cum a evoluat epidemia în Italia, aflată la circa 640 de kilometri distanţă  şi, totodată, cum s-a răspândit virusul nemilos în întrega Europă.
 
Spania nu are graniţe terestre cu Italia, spre deosebire de Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia - şi aceste ţări, mai ales Franţa, au un număr mare de cazuri de infectare cu coronavirus, dar au avut un răspuns mai eficient.
 
De fapt, acesta ar putea fi unul din motivele reacţiei târzii a Spaniei care a crezut că este la adăpost.
„Spania va avea câteva cazuri”, spunea pe 9 februarie şeful urgenţelor medicale din Madrid. O lună şi jumătate mai târziu, El raporta sute de morţi. Numărul deceselor pe cap de locuitor este de trei ori mai mare ca al Iranului şi de 40 de ori mai mare decât al Chinei.

Premierul Pedro Sanchez, a cărui soţie are coronavirus, a declarat că este  cel mai dificil moment al ţării de la războiul civil din 1936-39.

"Numai cei mai în vârstă dintre noi, care au cunoscut greutăţile războiului civil şi urmările lui, îşi pot aminti situaţii colective mai aspre decât cele actuale. Generaţiile mai tinere din Spania nu au trebuit niciodată să înfrunte ceva atât de apăsător la nivel colectiv", a spus el, la momentul decretării stării de urgenţă, pe 14 martie.

 
Cum s-a ajuns aici?
 
Pe 19 februarie, 2.500 de fani ai Valenciei s-au adunat alături de suporteri ai Atalantei la un meci din Liga Campionilor în oraşul Bergamo. Primarul oraşului Giorgio Gori a descris partida ca pe „bomba” care a explodat în Lombardia, împrăştiind virusul.
 
Jucătorii Valenciei, jurnaliştii sportivi şi fanii s-au îmbolnăvit primii.
 
Se presupune că şi vremea neobişnuit de caldă, de primăvară, a jucat un rol. La sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius, cafenelele şi barurile din Madrid erau pline de oameni sociabili care se îmbrăţişau, sărutau pe obraji şi petreceau timp aproape unii de alţii.
 
Pe 8 martie, cu doar o săptămână înainte de carantinarea oraşului, aveau loc evenimente sportive, conferinţe ale partidelor politice şi marşuri uriaşe de Ziua Femeii.
 
Trei zile mai târziu, circa 3.000 de fani ai Atlético de Madrid au zburat la Liverpool pentru un alt meci din Liga Campionilor.
 
Guvernul condus de socialiştii lui Pedro Sánchez a reacţionat târziu şi stângaci.
 
Abia zilele astea sunt asigurate ventilatoare şi costume de protecţie pentru doctori. China a devenit mântuitorul care asigură echipamente şi teste după ce a fost ticălosul hulit care a răspândit epidemia. 
Spania a cerut asistenţă umanitară din partea NATO pentru echipamente de protecţie şi dispozitive medicale. A comandat din China măşti, teste, mănuşi şi aparate respiratorii în valoare de 467 de milioane de dolari.

Azilele de bătrâni cu personal insuficient şi fonduri puţine au fost victime sigure: rata mortalităţii din aceste cămine de bătrâni, care au devenit mici focare, este de până la 20%. Armata a fost trimisă la aceste azile: cadavre zăceau în paturi, după ce personalul, lipsit de echipamente de protecţie, nu s-a mai îngrijit de aceşti oameni 
 
Sistemul sanitar din Spania a fost lovit puternic de un deceniu de subfinanţare ca urmare a crizei financiare din 2009. Locurile din spital pe cap de locuitor reprezintă o treime din capacitatea spitalelor din Austria sau Germania. Dar e o cifră mai bună decât au SUA şi UK, de pildă.
 
După ce premierul Pedro Sánchez a decretat starea de urgenţă, guvernul a avut nevoie de 24 de ore să o pună în aplicare - a fost de ajuns ca o parte din populaţia Madridului şi a altor oraşe să se împrăştie în toată ţara.
 
O altă slabă coordonare a măsurilor a fost închiderea  şcolilor şi universităţilor la începutul aceleiaşi săptămâni: spaniolii s-au crezut în vacanţă şi au asaltat parcurile şi barurile sau au plecat spre casele lor de vacanţă.

Carantina impusă pe 14 martie a fost pusă în aplicare eficient prin amenzi şi presiuni asupra populaţiei, astfel că e de aşteptat ca măsurile să dea roade în perioada următoare.
 
Guvernul a transmis că măsurile vor fi relaxate la încheierea perioadei de carantină, pe 11 aprilie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

ovidiu preda
26.03.2020, 21:41:39

S-a terminat cu salutul cu imbratisari si pupaturi, chiar si cu strinsul de mina

+3 (3 voturi)
Basarab Peruca
26.03.2020, 22:26:01

La popoarele 100% latine unde pupatul, imbratisatul, statul bot in bot de dimineata pana seara, vizitele cu tot alaiul de rubedenii, transformatul oricarui eveniment intr-o petrecere, sarbatoare si eveniment si unde orice seara poate fi prilej de mancat cu prietenii si/sau dansat si unde distanta sociala intre oameni este aproape inexistenta, era normal sa apara efectele astea dezastruoase. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Iar faptul ca stau la balcoane si canta imprastiind practic saliva deasupra alora de la etajul de mai jos nu ii ajuta foarte mult. Dar asa e cand nu pricepi ca trebuie sa iti vezi de treaba.

-2 (6 voturi)
Smeritu Pahomie
26.03.2020, 23:51:43

Comentariu considerat abuziv.

Razvan B
27.03.2020, 01:26:02

"Numărul deceselor pe cap de locuitor este de trei ori mai mare ca al Iranului şi de 40 de ori mai mare decât al Chinei." - nu inteleg genul asta de declaratii. Numerele astea nu au nicio relevanta atata timp cat nu se stie care este numarul real al celor infectati. Ce avem este numarul mortilor raportat la numarul celor testati. Foarte multi dintre cei infectati nu sunt testati si nu vor fi niciodata testati. "China a devenit mântuitorul care asigură echipamente şi teste după ce a fost ticălosul hulit care a răspândit epidemia." - e ca si cum unul iti taie piciorul dupa care ti-l bandajeaza. Ce sa zici? Multumesc? Ce concluzii putem trage din ce s-a intamplat in Spania si Italia? E ca aceste sisteme nationalizate sunt corupte si incompetente. Stai sa vedem ce urmeaza in Romania.

0 (4 voturi)
Dan Petru
27.03.2020, 07:01:54

Si daca nu erau "nationalizate" nu erau corupte si incompetente ? Hai sa fim seriosi. Singurii care-au tacut si-au facut au fost nemtii. Aia au luat masuri INAINTE sa inceapa infectarea de masa. Altii nu. Ceea ce-i mai salveaz ape nemti e diciplina. Si faptu' ca statu' german a facut pe dreaq in 4 sa dezvolte un sistem sanitar FUNCTIONAL. Chiar si nemtii pot intra la belele daca numaru' de infectati care necesita mai mult decat "ia si tu pastilele astea" va trece de 50.000. Da' nu se pune problema deocamdata, in Germania sunt doar vreo 5000 de insi in stare mai grava.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)