Monumentele de pe Acropole se degradează mai rapid din cauza schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nor de praf saharian peste Acropole, Atena în aprile 2019 FOTO EPA-EFE
Un nor de praf saharian peste Acropole, Atena în aprile 2019 FOTO EPA-EFE

Schimbările climatice ameninţă monumentele antice greceşti, între care şi Acropole, unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din lume, spun oamenii de ştiinţă, potrivit Reuters.

Poluarea aerului şi ploile acide erodează marmura, în timp ce fenomenele meteorologice extreme precum seceta şi ploile torenţiale au dus la slăbirea structurii zidurilor oraşului antic şi a templelor.

Monumentele de pe Dealul Acropole, unde se află Parthenonul, unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice greceşti, sunt supuse unui proces de degradare mai rapid din cauza schimbărilor climatice.

„Zidurile oraşului antic prezintă semne de uzură mai accentuată decât în trecut”, a declarat pentru Reuters Maria Vlazaki, secretar general la Ministerul grec al Culturii.

Autorităţile din Grecia şi-au accelerat eforturile de conservare a monumentelor de pe Acropole începând din anii 70, însă schimbările climatice afectează sute, chiar mii de situri arheologice: „An de an numărul cazurilor creşte...  Alocăm tot mai mulţi bani şi suplimentăm la nevoie fondurile pentru a proteja zidurile oraşelor antice, care înainte nu aveau probleme, şi întreaga regiune de coastă”, a spus Vlazaki.

Christos Zerefos, profesor al Academiei din Atena a spus că fenomenele meteorologice extreme au crescut în frecvenţă, iar trecerile bruşte de la inundaţii la secetă provoacă daune structurale monumentelor. 

În 2007, un incediu de pădure în peninsula Penopolez a pus în pericol templele şi stadioanele oraşului Olympia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite