Europa

articolul anterior articolul urmator

Mort pe 14 iulie

19
15 Jul 2016 13:32:32
Horia Blidaru
O Franţă împânzită, de acum, de câmpuri de execuţie, cu 
sute de victime măcelărite abominabil, surprinse în ceea ce ar fi 
trebuit să fie normalitatea vieţii: într-un supermarket, într-o redacţie
 de ziar, la un concert, pe o terasă, la un foc de artificii. „Banalitatea răului” creşte pe fondul neputinţei statale de apărare a cetăţenilor
O Franţă împânzită, de acum, de câmpuri de execuţie, cu sute de victime măcelărite abominabil, surprinse în ceea ce ar fi trebuit să fie normalitatea vieţii: într-un supermarket, într-o redacţie de ziar, la un concert, pe o terasă, la un foc de artificii. „Banalitatea răului” creşte pe fondul neputinţei statale de apărare a cetăţenilor

Franţa a fost îngenuncheată, simbolic, de ziua sa naţională. Căderea Bastiliei va fi, de acum, asociată cu masacrarea a aproape o sută de oameni la Nisa. Sărbătoarea s-a încheiat într-o baie de sânge. Neputinţa statului francez de a-şi apăra cetăţenii nu mai e doar de domeniul evidenţei. Este o realitate ce pare într-atât de cronicizată încât numai Cel de Sus mai poate face ceva pentru evitarea carnagiilor.

E un miracol că Euro 2016 a trecut cu bine. Şi, poate, rezultatul unui planificări criminale, iată, eficace. Ceea ce e dezolant la opt luni după seria celor şapte atacuri teroriste din 13 noiembrie. Atunci, a fost nevoie de şapte terorişti pentru a ucide 129 de oameni şi a răni alţi 300, dintre care 99 grav.

Iată că randamentul ucigaş a fost tragic sporit între timp. Fapt asupra căruia avertiza directorul general al Securităţii Interne (DGSI), Patrick Calvar, în audierea cu uşile închise, din 24 mai, în faţa comisiei parlamentare de anchetă a măsurilor anti-teroriste. Ştirea a apărut în presa franceză cu două zile înainte de 14 iulie. „Sunt convins că vor trece la faza maşinilor-capcană şi a dispozitivelor explozive şi că, astfel, vor deveni şi mai puternici”, afirma Patrick Calvar. Concluzia sa a fost:

Caracteristica viitoarelor atacuri va fi evitarea sacrificării de combatanţi, dar provocând în continuare un maxim posibil de victime.

Barbaria de pe Promenada Englezilor i-a dat dreptate, evidenţiind, totodată, carenţele grave ale sistemului de luptă anti-teroristă. Cum a putut intra un camion în perimetrul destinat exclusiv pietonilor şi cum a înaintat nu mai puţin de doi kilometri până ca atacatorul să fie lichidat? „Atentatele din 2015 reprezintă un eşec, pentru că nu le-am putut împiedica”, admitea şeful DGSI în faţa comisiei de anchetă a Adunării Naţionale.

„O tragedie previzibilă“

Franţa contabilizează, acum, un nou eşec în această privinţă. „O tragedie previzibilă”, a fost prima reacţie, după atacul de aseară, a preşedintelui comisiei amintite, George Fenench.

O nouă tragedie, tocmai după impresionanta paradă militară şi în ziua în care preşedintele Hollande anunţa că starea de urgenţă va lua sfârşit la 26 iulie. Ceea ce ar fi însemnat, printre altele, reducerea dispozitivului operaţiunii „Santinela” de la 10.000 la 7.000 de oameni. După câteva ore, a fost nevoit să revină şi să decidă prelungirea stării de urgenţă cu încă trei luni.  

E simptomatic pentru inadecvarea autorităţilor franceze – şi nu numai – la iminenţa pericolului. Dar şi pentru narcisismul unui şef de stat ajuns la un minim istoric al popularităţii (13%), dar care, în ultimul interviu tradiţional de ziua naţională, a încercat, cu gândul la alegerile prezidenţiale de peste nouă luni, să se proiecteze ca apărător al naţiunii: „Trebuie să protejez casa Franţa, care este fragilă, care se poate prăbuşi”. Un auto-bilanţ involuntar realist al unui mandat lamentabil, care a adus Franţa pe marginea prăpastiei.

O Franţă împânzită, de acum, de câmpuri de execuţie, cu sute de victime măcelărite abominabil, surprinse în ceea ce ar fi trebuit să fie normalitatea vieţii: într-un supermarket, într-o redacţie de ziar, la un concert, pe o terasă, la un foc de artificii. „Banalitatea răului” creşte pe fondul neputinţei statale de apărare a cetăţenilor. Cu ce consecinţe pentru contractul social? E o întrebare pentru vremuri mai liniştite.

Urmează ziua naţională a Belgiei, pe 21 iulie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

marius cristian
15.07.2016, 14:17:11

Concluzia dle Blidaru? Cote obligatorii perpetue de imigranti ilegali musulmani , arabi si africani , dintre care numai Bunul Dumnezeu stie cati sunt deja islamisti si cati cu potential de radicalizare??!

+4 (6 voturi)
miron miron
15.07.2016, 14:46:29

Se putea foarte simplu evita acest act de terorism. De ce acest Mahomed cu un cazier incarcat nu a fost expulzat din Franta din start. La prima abatere acesti musulmani trebuie expulazati, sa nu mai calce pamantul Europei niciodata. Binenteles trebuie bine identificati, pentru a nu putea reveni, pentru a face noi acte de terorism. Cred ca Europei le lipseste o strategie, o abordare la nivelul UE, in combaterea terorismului. Noi nu traim aceste tragedii, fiind la distanta, dar cred ca e groaznic pentru acei oameni care traiesc clipa pierderi celor mai dragi lor.

+3 (7 voturi)
L Lara
15.07.2016, 15:27:23

@Miron Intamplarea face ca acest individ sa nu aiba nici o legatura cu islamul radical, dupa ce au declarat vecinii si cei cunoscutii nici ramadamul nu-l tinea. Avea un casier incarcat e adevarat, dar nu poti expulza un om numai pentru ca a facut un accident sau si-a batut nevast sau s-a incaierat cu un coleg. Asta e legea din pacate; daca este aplicata gresit se duce acuzatul si face plangere la CEDO si i se da dreptate. Nu numai ca nu va fi expulzat dar statul francez ii plateste si daune materiale. Problema e ceva mai complicata cu expulzarile, nu se pot face doar pe baza de suspiciuni ( care nici nu existau in acest caz) sau doar pentru delicte minore, fara legatura cu terorismul. E trist, dar in acest caz chiar nu a existat nici un indiciu ca acest individ perturbat ar putea planui asa o oroare. Politia e ocupata sa-i supravegheze si sa-i verifice pe cei asupra carora exista suspiciuni, nu poata sa supravegheze orice delicvent, indiferent de nationalitate.

-2 (6 voturi)
Diana S.
15.07.2016, 15:14:33

Va cam grabiti sa cantati prohodul Frantei, domnule Blidaru. Nu e primul vag de atentate cu care Franta se confrunta. Data aruncati un ochi in istoria sa recenta, s-a vazut si mai rau. Nu e un miracol faptul ca nimic nu s-a intamplat pe timpul campionatului de fotbal: e munca a mii de oameni din fortele de securitate franceze, care n-au avut numai fotbalul de pazit (cu huliganii lui cu tot) dar si miscarile greviste desfasurate in paralel, starea de urgenta, obiectivele civile sensibile (inca esti controlat la intrarea in supermarket), basca Turul Frantei care se desfasoara pe rute libere, cu zeci de mii de spectatori in natura. In ziua in care in tara noastra o sa vedeti acelasi lucru, faceti-ne un semn.

+3 (3 voturi)
cxt
15.07.2016, 19:42:59

"cum a înaintat nu mai puţin de doi kilometri până ca atacatorul să fie lichidat?" - pai cu ce sa fie lichidat? Exista un numar de politisti la suta de mii de locuitori, nu au cum sa fie prezenti chiar peste tot. Imi aduc aminte de reactia lui Obama la atentatul din Orlando, ocazie de care s-a folosit pentru a-si promova politica pentru un control mai strict al armelor. Avand in vedere numarul tot mai mare de atentate teroriste in Europa si pericolul iminent pentru populatie, ar fi utila o discutie despre un "second amendment" si pentru europeni, ca sa se poata apara de teroristi, violatori, hoti etc.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (19)