Europa

articolul anterior articolul urmator

Morţii au presă diferită

19
21 Apr 2015 13:06:33
Vasile Ernu
Jurnaliştii ucraineni proruşi Olga Moroza şi Oles Buzina au fost omorâţi la Kiev în aprilie 2015
Jurnaliştii ucraineni proruşi Olga Moroza şi Oles Buzina au fost omorâţi la Kiev în aprilie 2015

Cînd a fost împuşcat Nemţov, presa şi liderii politici occidentali au sărit să condamne gestul. Bine au făcut. Şefi de stat, ONG-uri, lideri politici, formatori de opinie au luat atitudine şi au acţionat şi scris necontenit. Şi la noi s-a scris destul, în stilul isteric local.

În ultima perioadă, în Ucraina, în decurs de 4 zile au avut loc 3 crime: au fost împuşcaţi doi jurnalişti cunoscuţi şi un lider al opoziţiei. Tăcere mormîntală. Le ştie cineva numele? Niciun lider occidental nu condamnă nimic, niciun ONG nu cheamă la protest, niciun intelctual liberal sau conservator nu-şi rupe pixul de indignare. Doar mici notiţe informative. Intelectualii & jurnaliştii-sugativă de fonduri de la noi nici nu au auzit. Şi dacă au auzit au tăcut: „a murit un duşman al democraţiei”. Ai noşti cer arestarea celor care au o altă opinie decît cea trasată la centru de discursul hegemonic actual. Ghinea denunţă şi cere în Dilema arestarea celor care au alte opinii decît ale lui, iar Mîndruţă ne explică că totul ţine de o diferenţă genetică: cei din est sînt vizibil inferior gentic celor din vest, de unde şi toate problemele adiacente. Sărăcia? O problemă genetică. Opinii diferite: trădarea de ţară şi risc pentru „statul de drept”. Ambii ne explică că societatea trebuie curaţată genetic şi punitiv de impurităţile sociale şi politice, pentru sănătatea economiei şi democraţiei, fireşte.

În Ucraina însă lucrurile sînt ceva mai grave. Deja apar grupări care-şi asumă, pe faţă, aceste omoruri; ele anunţă că vor continua şi sînt susţinute tacit de puterea locală. Opinia publică occidentală tace. Iar această tăcere şi ipocrizie poate trezi monştri de ambele părţi ale baricadei. Pentru că tăcerea înseamnă încuviinţare pentru extrema dreaptă ucraineană şi dă apă la moară grupurilor ruseşti antioccidentale. Asta-şi doreşte Occidentul? Oare neofascismul şi extremismul ucrainean nu ar trebui condamnat la fel de dur ca imperialismul şi neofascismul rus? Oare nu ambele sînt la fel de nocive? Ipocrizia geopolitică e un bumerang foarte periculos.

Despre discursul hegemonic

Toleranţa, corectitudinea politică şi alte valori liberale au pentru occidentalul contemporan acelaşi rol pe care-l au în Rusia actuală valorile tradiţionalismului şi ortodoxiei. Însă problema nu constă doar în faptul că avem de-a face cu ceea ce numim pretenţios „discursul hegemoniei”, cel care legitimează actuala orînduire în diverse contexte politice. Marea problemă e legată de o catastrofă intelectuală şi culturală de proporţii: discuţia despre fenomene este înlocuită cu cea despre noţiuni, iar în loc să discutăm fenomenele şi interesele puse în joc, noi discutăm abstract despre aşa-zisele „valori”.  Setul acestor „valori” poate fi diferit în funcţie de specificul istoric, cultural şi social al fiecărei ţări şi regiuni. În Franţa, de exemplu, se pune un accent apăsat pe o toleranţă ipocrită. În Rusia se mizează cu la fel de multă ipocrizie pe valori precum tradiţionalismul şi ortodoxia, iar elitele din ţări precum Polonia şi România jonglează în spaţiul public cu ambele seturi de „valori”. În toate cazurile însă vedem un fenomen comun: creşterea politicii represive construite pe  afirmarea şi aderarea publică la un set clar de „valori”.

În toate aceste cazuri, nouă ni se cere recunoaşterea necondiţionată a ideologiei dominate ca pe o primă condiţie de a fi acceptat în societate ca membru integru, ca parte nealterată a corpului social şi statal. În Franţa trebuie să fii Charlie (fără să fii caricaturist), în Rusia trebuie să fii pravoslavnic şi conservator (nu este obligator să fii credincios), iar în Polonia şi România trebuie să fii simultan catolic, respectiv ortodox şi să aderi la valorile liberale (chiar dacă ele se bat cap în cap). În Arabia Saudită trebuie să mimezi perfect cerinţele islamului medieval (chiar dacă tu ai alte convingeri intime).

Aşa de repede am uitat de drepturi pe care cîndva le numeam universale?

Apărut şi pe criticatac.ro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

GD Toma
21.04.2015, 14:19:20

... foarte bine vorbit, stimate domnule Vasile.

+5 (13 voturi)
Mel
21.04.2015, 16:43:29

Ca de obicei, la obiect! Într'adevăr, morții au altă presă. Și nu numai presă. Vorbesc de morții care foșgăiesc puzderie în viața noastră de toate zilele, ba mai au și pretenția de a ne dicta să „gândim” ca ei...

+4 (12 voturi)
Kiraly Attila
21.04.2015, 19:08:35

Bravo, Dle Ernu, in sfarsit un om serios denunta ipocrizia Occidentului, a asa-ziselor valori liberale ! extremismul de dreapta si fascismul ucrainean este in crestere, iar cand nu va mai fi razboi in Donbass, din lipsa de ocupatie, se vor intoarce impotriva celorlalte minoritati, printre care si romani...Cunoasteti masacrele si genocidul comis de UPA intre 1941-1945 impotriva minoritatii poloneze???Acum cateva zile, Rada Suprema de la Kiev a votat o lege prin care UPA este recunoscut ca forta patriotica,deci un fel de statut de erou national.Toate astea, normal, cu complicitatea guvernelor occidentale, care aproba tacit activitatea noii puteri fasciste de la kiev,sprijinindu-i chiar cu bani si armament...RUSINE uniunii europene, RUSINE vulturilor razboiului de la washington !!!

+6 (16 voturi)
Tagetes
21.04.2015, 19:29:23

"creşterea politicii represive construite pe afirmarea şi aderarea publică la un set clar de „valori”....Impecabil spus ...setul lor de valori sau modul lor de viata ... fardat cu alegeri libere . Se evita in probleme esentiale , democratia directa adica referendumul....ca sa nu putem schimba setul lor de valori, modul lor de viata.Libertate si democratie, in realitate paravan al nedreptatii si exploatarii.

+3 (9 voturi)
blackenergy
21.04.2015, 20:07:43

Cum de-a lungul vieții, murim și înviem de câte ori ne e dat, contează de către Cine și Cum suntem înmormântați. Fiindcă oricine-am fi și orice-am fi făcut, îngropăciunile ni le organizează oridecâte ori e necesar, doar Ceilalți… ( Motto la un roman polițist )

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)