Moscheea „liberală“ de la Berlin nu e pe placul autorităţilor religioase din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seyran Ateş, imamul mocheii liberale din Berlin
Seyran Ateş, imamul mocheii liberale din Berlin

Diyanet, cea mai înaltă autoritate religioasă din Turcia a criticat dur inaugurarea la Berlin a unei moschei în care bărbaţii şi femeile se pot ruga împreună, susţinând că este "incompatibilă" cu principiile Islamului, scrie AFP.

"Principiile fundamentale ale marii noastre religii au fost anulate“, se arată într-un comunicat publicat de Direcţia de Afaceri religioase (Diyanet), însărcinată cu organizarea cultului musulman în Turcia.

"Practicile care nu sunt compatibile cu sursele fundamentale ale cunoaşterii Islamului, principiile cultului, metodologia şi experienţa moştenite de peste 14 secole, nu sunt nimic altceva decât o tentativă de alterare a religiei", subliniază Diyanet.

Diyanet are o influenţă importanta asupra unei părti importante a comunităţii turce din Germania, unde gestionează circa 900 de moschei şi asociatii prin intermediul filialei sale locale Ditib. 

La sfârşitul săptămînii trecute s-a inaugurat la Berlin moscheea care poartă numele scriitorilor Ibn Rushd şi Johann Wolfgang Goethe. Iniţiativa aparţine lui Seyran Ateş. Ea este şi prima femeie musulmană din Germania care va deţine în acest lăcaş de cult funcţia de imam. Până-n prezent, în moscheele din Germania activează doar bărbaţi ca imami, singurii îndreptăţiţi să conducă rugăciunile colective ale credincioşilor.

Pentru a-şi exprima solidaritatea cu gestul curajos şi extrem de controversat în cadrul comunităţii musulmane, de a deschide o moschee alternativă, la inaugurarea lăcaşului a participat şi Ani Zonneveld, o imamă din Statele Unite ale Americii, notează europa liberă.

„Consider că este un proiect genial”, a declarat o tânără unui reporter. „În sfârşit, a sosit timpul care permite şi femeilor să devină imame şi cu toţii, bărbaţi şi femei, se pot ruga împreună, fără ca femeile să fie obligate de a sta undeva în spatele sălii. Sper, a mai spus tânăra, ca acest model să se impună în toată Germania”.

În prima ei predică, rostită cu prilejul inaugurării, Seyran Ateş a arătat că această moschee liberală a fost înfiinţată şi ca un semnal contra islamului politic şi islamismului terorist. În acelaşi timp, ea a atras atenţia asupra folosirii abuzive a religiei, precizând că moscheea va fi un loc în care se vor putea întâlnii musulmanii tuturor confesiunilor, bărbaţi şi femei, indiferent de orientarea lor sexuală sau de originea lor etnică.

Moscheea este, de fapt, o sală destul de mică, aproape neîncăpătoare pentru cei care doreau să participe la festivitatea de deschidere. Sala a fost închiriată de la o Biserică Evanghelică din cartierul berlinez Moabit.

Pentru un teolog liberal musulman, experimentul din Berlin constituie începutul unui proces de reformare a islamului. Cel puţin în Germania, deci în context occidental.

Semnificativ pentru opoziţia cercurilor conservatoare este faptul că niciun reprezentant al asociaţiilor musulmanilor din Germania nu a dat curs invitaţiei de a participa la inaugurare. Vicepreşedintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Mehmet Alparşlan Celebi, a lansat pe Facebook o avalanşă de ironii contra lui Seyran Ateş.

Mai multe ziare din Turcia, a relatatat radiodifuziunea germană, chiar au susţinut că proiectul ar fi fost sprijinit de mişcarea Gülen, acuzată anul trecut că ar fi pus la cale puciul contra preşedintelui Erdoğan. Purtătorul de cuvînt al mişcării Gülen din Germania a respins acesta acuzaţii, salutînd deschiderea noului lăcaş de cult musulman şi dorinţa iniţiatoarei de a intra în dialog cu alte religii.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite