Europa

articolul anterior articolul urmator

Moscova îi obligă pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să adopte programa şcolară rusească

8
1 Jul 2022 17:41:44
Autor: News.ro
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moscova i-a instruit pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste dorinţa lor de a trece la predarea programei şcolare ruseşti, relatează The Guardian.

Decizia îi pune pe mulţi dintre profesorii ucraineni într-o postură dificilă. Dacă nu semnează, îşi vor pierde locurile de muncă şi vor fi expuşi riscului de a fi victimele represaliilor forţelor ruse. Dacă semnează, există riscul unor acuzaţii din partea autorităţilor ucrainene, care consideră predarea programei şcolare ruseşti ca pe o formă de colaborare cu inamicul.
 
Cotidianul britanic The Guardian a vorbit cu profesori din zonele ocupate de ruşi din sud-estul Ucrainei ale căror identităţi, din motive de siguranţă, nu pot fi dezvăluite. Ei au spus că, pe la jumătatea lunii iunie, autorităţile locale le-au comunicat că au termen până pe 21 iulie fie să semneze un document care să ateste disponibilitatea de a urma programa şcolară a Rusiei, fie să demisioneze, mulţi dintre ei fiind ameninţaţi cu evacuarea din locuinţe.
 
Ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravtsov, a anunţat în iunie că, la deschiderea noului an şcolar în septembrie, toate şcolile din teritoriile ocupate de ruşi din Ucraina trebuie să funcţioneze conform standardelor ruseşti.
 
”Vom face tot posibilul să deschidem şcolile pe 1 septembrie, astfel încât acestea să fie cât mai pregătite să funcţioneze conform standardelor ruseşti. Va avea loc integrarea. Facem deja câţiva paşi în această direcţie: formarea profesorilor şi furnizarea de manuale”, a spus el.
 
”În acest moment, doar profesorilor de istorie, geografie, limba ucraineană şi de şcoală primară li s-a cerut să semneze documentul”, a declarat un profesor din zona ocupată a Harkovului.
 
”Programa de matematică, fizică, biologie şi chimie din Rusia nu se ocupă cu propaganda, aşa că sunt lăsate în pace, cel puţin deocamdată”, a adăugat el.
 
În predarea literaturii, operele majorităţii scriitorilor ucraineni vor dispărea, în timp ce programa de istorie a Rusiei a devenit mai politizată în ultimii ani, în special în ceea ce priveşte naraţiunea rusă a victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Profesorii care semnează riscă să fie urmăriţi penal pentru încurajarea inamicului dacă teritoriile ocupate revin sub control ucrainean.
 
Ministerul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei consideră predarea conform standardelor ruseşti ca un tip de colaborare, iar codul penal ucrainean a fost modificat recent cu un alineat care stabileşte o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru ”propaganda în instituţiile de învăţământ cu scopul de a ajuta armata rusă”.
 
Însă mulţi consideră că procurorii ar trebui să fie îngăduitori în unele cazuri.
 
”Trebuie să facem o distincţie foarte clară dacă persoana a fost forţată să lucreze sub presiune sau chiar ameninţată cu moartea sau a colaborat în mod voluntar, sau chiar a fost iniţiativa lor de a colabora”, a declarat Serghei Gorbaciov, însărcinatul cu educaţia al Ucrainei.
 
Profesorii care refuză să semneze pot deveni, de asemenea, ţinte ale represaliilor Moscovei, pe lângă faptul că îşi pot pierde locul de muncă.
 
”Avem o mulţime de apeluri din partea profesorilor din teritoriile ocupate”, a spus Gorbaciov.
 
„Sunt ameninţaţi că vor fi evacuaţi din casele lor, sunt ameninţaţi cu arestare şi persecuţie. De exemplu, astăzi am aflat că ruşii adună date despre oameni, indiferent dacă colaborează sau nu cu ocupanţii, în caz contrar, şi-ar putea pierde cazarea şi ar putea fi forţaţi să plece”, a adăugat oficialul ucrainean.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Buch
1.07.2022, 17:38:52

Vazandu-i pe acesti ucraineni ce au fost nevoiti sa indure ca sa fie alaturi de Rusia lor iubita , nu putem sa nu ne ganim la stramosii nostri Vlahi !!! Care au preferat sa ramana in paduri in Transilvania decat sa fie alaturi de nazistii de la Roma la Sudul Dunarii !!!! Pentru astfel de oameni merita tot eroismul armatei !!!!!

-13 (15 voturi)
freeson freeson4
1.07.2022, 17:53:34

Și ce spune programa rusă la istorie despre Holodomor? Că ucrainienii s-au înfometat singuri și au murit de foame ca să pice prost rușii în ochii străinătății? Asta e rețeta pentru bombardarea țintelor civile și nu mă aștept la prea multă creativitate de la politrucii putleriști. 🙂

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
1.07.2022, 18:03:20

Dar dacă copii ucraineni, din teritoriile ocupate, nu vor dori să studieze programa rusă ..., ce fel de represalii îi așteaptă ?

freeson freeson4
1.07.2022, 18:01:55

Familiile vor fi acuzate că neglijează creșterea și educarea copiilor, care vor fi "denazificați" prin îndepărtarea de familie și trimiterea lor în Extremul Orient rus. 🙂 Nu e nici asta o rețetă nouă. Imperiul Ivănesc a inventat de aproape un secol toate instrumentele de care are nevoie.

+2 (2 voturi)
Buch
1.07.2022, 18:24:39

freeson freeson4 "Familiile vor fi acuzate că neglijează creșterea și educarea copiilor, care vor fi "denazificați" Nu cred ca mai exista familii de nazisti in zonele curatate .

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările