Moştenitorii ultimului împărat al Germaniei revendică palatul unde a avut loc Conferinţa de la Potsdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printul Prusiei Georg Friedrich FOTO Patrick van Katwijk
Printul Prusiei Georg Friedrich FOTO Patrick van Katwijk

Într-o dispută neobişnuită de proprietate, moştenitorii ultimului împărat german revendică palatul unde Stalin, Truman şi Churchill au decis soarta lumii, în 1945.

Georg Friedrich, stră-strănepotul ultimului kaiser german , Wilhelm al II-lea, încă poartă titlul de prinţ al Regatului Prusiei, însă ceea ce îi lipseşte este un palat regal. Potrivit presei locale, acesta vrea să revendice Palatul Cecilienhof – o clădire aflată în patrimoniul mondial UNESCO şi locul Conferinţei de la Potsdam, din 1945, în urma căreia a fost definită ordinea mondială de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Două alte vile de la Palat sunt, de asemenea, considerate drept alternative.

Descendentul  împăratului a cerut nu mai puţin de „o reşedinţă permanentă, fără costuri“ în fostul palat regal şi simbol local, care a fost recent renovat cu banii contribuabililor germani. Revendicarea, după informaţiile Tagespiegel, este parte dintr-o dispută dintre membrii familiei regale prusace şi autorităţile germane în ceea ce priveşte proprietăţile strămoşilor celor dintâi, care au fost naţionalizate atunci când Germania a trecut de la monarhie la republică după Primul Război Mondial.

În afară de locul în sine, prinţul prusac vrea şi alte obiecte, inclusiv sute de picturi, sculpturi şi alte lucrări de artă care în prezent se află în colecţii din mai multe muzee germane.

Dacă revendicările se vor înfăpui, ar însemna sfârşitul a cel puţin două muzee, care nu vor rămâne cu nimic de expus, potrivit Spiegel. În afară de acest lucru, familia lui Georg Friedrich vrea şi ca cel puţin una dintre clădiri să servească drept „loc pentru găzduirea unor evenimente, private, publice sau sociale“, precum şi dreptul de a-şi spune părerea despre felul în care predecesorii familiei sunt portretizaţi în muzee.

Familia a purtat negocieri cu autorităţile locale din Berlin, din landul Brandenburg şi cu Ministerul Federal al Culturii încă din 2014, dar detalii legate de demers au fost aflate de presa germană abia recent.

Aparent, Berlinul nu este dispus să  accepte aceste revendicări, Ministerul Culturii menţionând într-o scrisoare trimisă lui Georg Friedrich, la mijlocul lunii iunie, că autorităţile „nu văd o bază suficientă pentru negocieri promiţătoare“.

Potrivit informaţiilor din presă, statul a oferit aristocraţilor zece tablouri din cele pe care le-au cerut, ca semn de compromis. Însă dinastia Hohenzollern nu pare să cedeze. Au refuzat să facă un compromis şi au plusat cererile care implică revendicări de la biblioteca regilor prusaci la obiecte imobiliare, inclusiv Palatul Cecilienhof.

Niciuna dintre părţile implicate nu pare dispusă să cedeze şi probabil că această dispută va dura ceva vreme. O altă rundă de negocieri este programată pentru data de 24 iulie, potrivit Tagesspiegel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite