Europa

articolul anterior articolul urmator

Motivul pentru care o firmă italiană îşi dă afară angajaţii şi se mută în România. Revoltă în rândul muncitorilor

6
20 May 2022 11:40:24
Autor: Ştefan Lică
Sute de muncitori protestează la Trieste. FOTO: TriestePrima
Sute de muncitori protestează la Trieste. FOTO: TriestePrima

O companie italiană din Triest a anunţat că va rezilia contractele a 280 de muncitori şi se va muta în România. Angajaţii ameninţaţi cu şomajul au ieşit deja la proteste şi cer intervenţia Guvernului de la Roma.

Compania Flex din Trieste a făcut acest anunţ încă pe 12 mai, iar aşa cum era de aşteptat angajaţii italieni au reacţionat. Practic, potrivit Today.it, firma renunţă la jumătate din personal şi va trimite acasă 200 de angajaţi direcţi şi 80 în administraţie.
 
Muncitorii sunt furioşi şi spun că nici măcar nu au fost anunţaţi din timp. Oamenii se tem acum că îşi vor pierde casele din cauză că nu îşi vor mai putea plăti ratele la bănci. Sharon Vigini, unul dintre cei 80 de lucrători contractuali care riscă să-şi piardă locul de muncă, vorbeşte de o adevărată tragedie. 
 
„Când am primit vestea a fost un tragedie, mai ales pentru noi care avem un contract de leasing de personal, care prevede o angajare pe perioada nedeterminata la agenţia temporară, dar care de fapt ne expune la fiecare decizie a firmei la care lucrăm”, explică ea. 

Acum, ea va rămâne timp de şase luni cu o subvenţie de numai 800 de euro, bani insuficienţi pentru a se descurca. E vorba de o adevărată dramă care afectează zeci de familii, oameni care au de plătit rate la case şi copii de întreţinut:
 
„În 2019 am reuşit să obţin un credit ipotecar graţie unui fond de garantare - explică Sharon -, dar ce voi face în următoarele luni? Nu cred că voi putea plăti toate facturile şi ratele. Iar în companie sunt multe cazuri dramatice, cupluri tinere care lucrează în firmă şi amândoi se găsesc şomeri, familii care au de suportat ipoteci şi cheltuieli.”
 

Concediaţi fără niciun avertisment

„Totul s-a întâmplat fără avertisment – ​​spune reprezentantul sindical. Acum nu ştim când ne vor concedia, dar presupunem că se va întâmpla în scurt timp, în opinia noastră şi până la sfârşitul lunii. Semnele sunt deja toate: partea de dezvoltare a fost demontată şi nu ştim ce departamente vor rămâne operationale la Trieste. Incredibil este ca în întâlnirea care a avut loc pe 13 aprilie firma a promis ca nu vor fi concedieri şi că se va găsi o soluţie.”
 
Secretarul general Marco Relli a explicat strategia companiei. „Principalul client al Flex este Nokia, care reprezintă 80% din comenzi. Înainte, produsul a fost proiectat, dezvoltat şi construit în fabrica din Trieste, dar acum compania intenţionează să păstreze partea de proiectare şi inginerie în Italia, profitând de nivelul ridicat de profesionalism garantat de muncitori, pe lângă portul şi logistica din Trieste. Pentru a câştiga şi mai mulţi bani, compania va fi însă mutată în România. E vorba de partea de  asamblare a  produsului, care se va face în România, unde costul forţei de muncă este mult mai mic decât cel italian. Nu există alte motive”, a spus Relli. 
 
Oamenii spun că este o adevărată bătaie de joc, pentru că firma italiană a făcut numeroase angajări între 2015 şi 2018, iar muncitorilor li s-au promis slujbe stabile şi plătite decent. Între timp, muncitorii şi sindicatele au pus în mişcare o adevărată maşinărie de proteste. Muncitorii au ieşit în stradă şi vor continua să facă acest lucru, pentru a se opune unui plan de concediere pe care îl consideră inadmisibil, potrivit responsabilului departamentului pentru activităţile productive din Friuli Venezia Giulia, Sergio Emidio Bini.
 
Oamenii spun că au fost minţiţi şi şi s-au făcut promisiuni fără nicio acoperire. „Lucrez la uzina din Trieste din 2015, când s-a făcut trecerea de la Alcatel la Flex.Cu acea ocazie compania a spus că va transforma acea fabrica într-un centru mondial de excelenţă, cu posibilitatea de a atrage clienţi de calibru. Promisiuni care evident nu au devenit realitate”, a spus un alt angajat. 
 
„Să salvăm muncitorii. Este nevoie de o intervenţie guvernamentală serioasă, decisivă şi directă”, e mesajul sindicaliştilor, care spun că vor continua protestele, iar cazul trebuie să ajungă la Guvernul de la Roma.

Vă mai recomandăm şi:

Şocul poliţiştiştilor maghiari care au oprit o camionetă condusă de o româncă. Şoferiţa riscă 15 ani de închisoare
 
Cum a ajuns România să aibă cel mai mare preţ la energie din Europa. În Suedia, de aproape patru ori mai ieftin

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

mihai radu
20.05.2022, 12:21:25

Opt sute de euro indemnizația de șomaj este o dramă în Italia,la noi cu banii ăștia plătești și rata la bancă,ai mâncarea asigurată lunar și-ți mai rămâne și de o berică două !

+5 (5 voturi)
emoji
20.05.2022, 13:10:31

Si eu am gandit la fel , 800 de iepuri, nu era multa lume pe aici. Varianta, este sa se mute si muncitorii italieni odata cu fabrica, Romania.

+4 (4 voturi)
T. Timisorean
20.05.2022, 13:03:19

Nu cred ca este vorba de o companie locala, italiana. Flex este si langa Timisoara. Sunt un conglomerat international care merg acolo unde este mana de lucru ieftina, texe mai mici, etc. Au un model de business bazat pe mana de lucru ieftina.

+4 (4 voturi)
BYBY BYBYKU
20.05.2022, 14:08:39

Flex a venit in Italia in 2015 preluand o fabrica Alcatel beneficiind de subventii si fonduri UE sub mandat Nokia ce este deochiata in Europa. Prin delocalizari firmele canalie se muta dintr-o tara in alta la plezeneala ca sa mai pesteasca fonduri UE si stimulente de la guverne ce inghit promisiunile lor. Prin urmare nici in Romania nu va face purici multi si inainte de faliment se va muta in alta tara daca va mai putea. Problema lor este ca pana acum magarul a tras la caruta cu CiP-uri chnezine si componente indiene puse pe placi intr-o tara si montate la jmechereala in alta. Chinezii le-au inchis robinetul si deacum vor monta doar unghii, plus ca Italia a facut o lege recenta ce penalizeaza si chiar sechestreaza firmele ce au primit subventii si-si muta coviltirul ca "nomazii".

+3 (3 voturi)
True Blue
20.05.2022, 16:28:53

Asa se face.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările