Europa

articolul anterior articolul urmator

Muntenegru se adresează UE să o ajute să ramburseze un împrumut contractat din China: „Ne vor lua terenuri”

50
13 Apr 2021 12:46:43
Autor: Ion Gaidau
Preşedintele Consiliului European Charles Michel (dreapta) primindu-l la Bruxelles pe premierul muntenegrean Zdravko Krivokapici FOTO EPA-EFE
Preşedintele Consiliului European Charles Michel (dreapta) primindu-l la Bruxelles pe premierul muntenegrean Zdravko Krivokapici FOTO EPA-EFE

Muntenegru cere ajutorul Uniunii Europene (UE) pentru rambursarea unui împrumut contractat de la o bancă chineză. În caz contrar, avertizează vicepremierul Dritan Abrazovici, micuţa ţară balcanică riscă să fie nevoită să cedeze terenuri. Datoria se ridică la un miliard de dolari, relatează cotidianul francez „Liberation”.

Într-un interviu publicat duminică de Financial Times, Dritan Abrazovici invită UE să obţină o „victorie facilă” împotriva Chinei ajutând la achitarea unei datorii de un miliard de dolari.

Este o solicitare sub formă de provocare geopolitică, în contextul în care Beijingul îşi extinde Drumul Mătăsii prin Balcani, nu mereu în condiţii transparente şi cu bune intenţii.

După ce a căzut în plasa Beijingului, Podgorica cere acum ajutorul UE.

La 26 martie, ministrul muntenegrean de Finanţe a declarat că UE ar trebui să susţină Muntenegru în faţa unor „influenţe străine nocive”.

Micuţa ţară balcanică, candidată la aderarea la UE, a contractat un împrumut de un miliard de dolari pentru construcţia unei autostrăzi, iar acum nu mai poate rambursa datoria.

Împrumutul a fost obţinut de la China Eximbank, în 2014, pe când Muntenegru era condus de Partidul Socialist Democrat (DPS). DPS nu mai e la putere din august anul trecut, iar noul guvern de la Podgorica pledează pentru accelerarea procesului de aderare la UE.

De fapt, Muntenegru este în prezent cel mai avansat candidat la aderare, cu trei capitole îndeplinite din cele 33 necesare. Ţara speră să facă parte din blocul comunitar până în 2025.

Abrazovici a criticat împrumuturile fostului guvern, apreciind că predecesorii săi „au pus ţara într-o poziţie de dependenţă faţă de China”.

În ultimii zece ani, Muntenegru s-a arătat destul de deschis la aşa-zisele investiţii chineze în infrastructuri. Într-un articol publicat anul trecut în „Monde Chinois”, economistul Xavier Richet estima că Beijingul deţine aproape 40% din datoria externă a Muntenegrului.

Împrumutul de un miliard de dolari era destinat construcţiei unei autostrăzi între Bar, pe coasta adriatică, şi Boljare, în Serbia. Proiectul a fost atribuit unei companii chineze, şi anume China Road and Bridge Corporation.

Prima tranşă a rambursării este prevăzută pentru iulie. Dacă Podgorica nu va achita suma datorată, Beijingul va acapara terenuri din Muntenegru cu titlu de garanţie. Este o practică folosită acum patru ani în Sri Lanka, care nu a mai putut rambursa o datorie şi a fost nevoită să cedeze controlul asupra portului Hambantota.

Potrivit vicepreşedintei Comisie UE-Muntenegru din Parlamentul European, Petra Kammevert (S&D, social-democrat), Bruxellesul încă nu a luat o decizie în cazul datoriei muntengrene,

„Din moment ce Muntenegru are efectiv nevoie de sprijinul UE, noi trebuie să facem în aşa fel încât să găsim o soluţie viabilă atât pentru ţară, cât şi pentru Uniune”, afirmă Kammevert.

În opinia lui Simon Ilse, directorul fundaţiei politice Heinrich Böll din Belgrad, solicitarea făcută UE este un pariu pentru noul guvern: „Dacă va avea succes, va consolida forţele proeuropene şi va arăta că fosta putere a greşit bazându-se atât de mult pe China”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Tarnita
13.04.2021, 13:04:15

"În caz contrar, avertizează vicepremierul Dritan Abrazovici, micuţa ţară balcanică riscă să fie nevoită să cedeze terenuri." Si daca UE o sa ia toata tara e mai convenabil ?

-19 (47 voturi)
gyll
13.04.2021, 13:09:25

Mai, ai ceva împotriva? Plânge-te pe umărul criminalului Putin.

+16 (36 voturi)
gyll
13.04.2021, 13:08:32

Dacă nu câști 👀 b...... .......

+6 (12 voturi)
Tarnita
13.04.2021, 13:12:33

Corect, de aia Muntenegru trebuie sa dea pamantul Chinei nu UE care o va desfiinta ca tara .

-21 (29 voturi)
Dr. No
13.04.2021, 13:27:56

Asa si ? De ce trebuie sa plateasca UE ? Bizara cerere. Altfel sa vina in Romania sa vada marea agricultura facuta de italieni, francezi, arabi si altii care au cumparat sau luat in arenda mare parte din teritoriul agricol. Asta e sistemul mondial ce sa-i faci.

-6 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările