NATO se declară „preocupată” de ameninţările Rusiei cu privire la o intervenţie militară în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) şi-a exprimat, miercuri, preocuparea în legătură cu cele mai recente ameninţări lansate de Federaţia Rusă privind o posibilă intervenţie militară în Ucraina pe modelul conflictului din Georgia, informează AFP.

Secretarul general adjunct al Alianţei, Alexander Vershbow, a declarat că în Ucraina, Rusia poartă responsabilitatea unei detensionări a conflictului, ci nu pentru o escaladare a lui. În acelaşi context, oficialul NATO a condamnat retorica „inflamată” a Moscovei cu privire la o posibilă intervenţie militară în Ucraina asemănătoare cu cea din Osetia de Sud, din 2008.

„Suntem preocupaţi de declaraţiile venite din partea Rusiei care ameninţă Ucraina cu o intervenţie militară. În acest moment, Rusia are responsabilitatea de a calma situaţia, în loc de a folosi o retorică inflamată, capabilă să deturneze mai degrabă situaţia”, a declarat secretarul general adjunct al Aliantei, Alexander Vershbow.

Tot miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că în cazul în care interesele Rusiei vor fi atacate în mod direct în Ucraina, Moscova îşi rezervă dreptul de a interveni militar, la fel ca în Osetia de Sud, cu respectarea însă a dreptului internaţional.

NATO invită astfel Rusia să renunţe la ameninţările voalate şi să respecte Acordul de la Geneva semnat săptămâna trecută.

„Recurgerea la ameninţări, precum şi desfăşurarea exerciţiilor militare în apropierea graniţelor cu Ucraina adaugă noi tensiuni şi încalca Acordul semnat la Geneva. Rusia ar trebui să îşi retragă trupele combatante, să reducă pericolul unei confruntări armate şi să condamne orice fel de acţiune violentă a grupurilor separatiste din estul Ucrainei”, a mai spus Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.

Kievul cere Moscovei retragerea trupelor de la graniţă

Tot miercuri, Kievul a făcut un nou apel către Moscova în vederea retragerii de către Rusia a forţelor militare masate la graniţa cu Ucraina.

„Ucraina cere din nou Rusiei să-şi retragă forţele militare care se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor în această zonă reprezintă o ameninţare reală care putea duce la agravarea situaţiei în estul Ucrainei”, a anunţat Ministrul de Externe al Ucrainei, conform agenţiei Ukrinform.

Oficialii de la Kiev afirmă că prezenţa propriilor militari în regiunile din est şi plasarea acestora în stare de alertă sunt acţiuni legitime având în vedere ameninţările recente ale Rusiei. Cu toate acestea, diplomaţia ucraineană menţionează că îşi doreşte o soluţionare paşnică a conflictului din estul ţării.

Federaţia Rusă a cerut Ucrainei să îşi retragă trupele din zonele unde a fost lansată operaţiunea anti-separatistă.

În cadrul unor exerciţii militare comune cu statele membre NATO, SUA au trimis recent circa 600 de militari americani în Polonia şi în ţarile baltice pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.


Citeşte şi:

Şeful securităţii ucrainene, despre cum acţionează ofiţerii GRU în estul ţării

Cel puţin 100 de ofiţeri ruşi de informaţii şi soldaţi din trupele speciale coordonează operaţiunile de ocupare a instituţiilor guvernamentale şi oraşelor din provincia Doneţk, a declarat şeful serviciului de securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, în prima sa ieşire publică de la începutul crizei.

Preşedintele Belarusului se teme de Vladimir Putin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea faţă de agravarea crizei din Ucraina, îndemnând populaţia ţării sale să apere "prin toate mijloacele" independenţa de stat, relatează AFP.

Victimele conflictului între Kiev şi estul Ucrainei: jurnalişti şi civili ţinuţi ostatici de forţele proruse

Miliţia prorusă din Estul Ucrainei, care a preluat controlul clădirilor guvernamentale de aproape două săptămâni, a admis miercuri că a reţinut un jurnalist american în sediul local al Serviciilor de Securitate din Sloviansk, el fiind subiectul unei investigaţii a activiştilor separatişti.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite