NATO infirmă desfăşurarea unor forţe militare în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO a infirmat, miercuri, afirmaţiile ministrului adjunt rus al Apărării, Anatoli Antonov, potrivit cărora Alianţa Nord-Atlantică ar fi intensificat activităţile sale în Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova, informează AFP.

„Dezmint în mod absolut afirmaţiile adjunctului ministrului rus al Apărării, conform cărora NATO intenţionează să mobilizeze forţe militare masive în apropierea frontierei Rusiei”, a declarat adjunctul secretarului general NATO, Alexandre Vershbow.

În acelaşi context, oficialul NATO a precizat că Alianţa va lua decizii legitime pentru a contracara acţiunile Federaţiei Ruse.

„Responsabilitatea noastră (a NATO - n.r.) cea mai mare este apărarea colectivă. Vom lua decizii legitime pentru a face faţă instabilitaţii generate de acţiunile ilegale ale Rusiei”, a mai spus Alexandre Vershbow.

Reacţia NATO vine în urma unui anunţ făcut de Anatoli Antonov, ministrului adjunt rus al Apărării, potrivit căruia Alianţa Nord-Atlantică şi-a intensificat exerciţiile militare în zona ţărilor postsovietice.

„Chiar dacă unii dintre oficialii NATO cooperează cu Rusia, ei de fapt urmăresc un singur obiectiv: să facă Rusia să se comporte pe scena internaţională aşa cum doreşte Alianţa. Rusia a luat notă de planurile unor state membre ale NATO de a mobiliza trupe importante în apropierea cu frontierele noastre. Acest lucru intră în contradicţie cu acordurile semnate între Rusia şi NATO. Alianţa a intensificat contactele nu doar cu Ucraina, ci şi cu Republica Moldova sau Georgia”, a declarat recent Anatoli Antonov.

De asemenea, ministrului adjunt rus al Apărării a mai subliniat că ţara sa nu va permite ca provocările militare ale NATO să devină o ameninţare la adresa securităţii militare a Rusiei.

În ultima perioadă, NATO a trimis în ţările est-europene mai multe avioane de vânătoare pentru a desfăşura exerciţii comune cu statele postsovietice. În România, Alianta Nord-Atlantică a trimis un avioan-radar Awacs. De asemenea, NATO a anunţat de curând că distrugătorul USS Donald-Cook va ajunge în Marea Neagră.

Situaţia tensionată din estul Ucrainei, acolo unde activiştii pro-ruşi au preluat controlul mai multor sedii de guvern regionale, l-a făcut pe ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, să anunţe un „ultimatum de 48 de ore”, timp în care militanţii ruşi ar trebui să elibereze clădirile. În caz contrar, ministrul a precizat că va apela inclusiv la forţă.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE Estul Ucrainei trage spre Rusia

Separatiştii au anunţat formarea unui „Guvern provizoriu al Republicii Donbas“. Moscova a avertizat autorităţile de la Kiev să nu intervină, pentru că există riscul unui război civil.

Crimeea, transformată în „Putinland”

Regiunea Crimeea, devenită noul „butoi cu pulbere” al Europei, este cea care resimte majoritatea consecinţelor anexării la Federaţia Rusă, fiind ameninţată de colaps economic. Pentru a menţine economia peninsulei pe linia de plutire, o soluţie plauzibilă ar fi transformarea Crimeei în „Putinland”, preşedintele rus anunţând deja mai multe investiţii pentru regiunea care s-a păstrat ca o enclavă sovietică.

Comisia Europeană va crea un „Grup de sprijin” pentru autorităţile de la Kiev

Comisia European îşi propune să creeze în scurt timp un „Grup de sprijin” pentru Ucraina, în vederea coordonării acţiunilor de ajutor financiar la adresa autorităţilor din Kiev, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite