Europa

articolul anterior articolul urmator

NATO, mesaj de sprijin pentru Maia Sandu în urma atacurilor Kremlinului: „Rusia încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova”

2
2 Dec 2020 15:23:19
Autor: Ion Gaidau
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg FOTO Eduard Enea
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg FOTO Eduard Enea

Aliaţii din cadrul NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

„Aş dori să o felicit pe noua preşedintă aleasă (Maia Sandu, n. red.). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Stoltenberg aduce aminte despre activităţile destabilizatoare ale Rusiei pe flancul estic al NATO şi despre faptul că menţine trupe în state străine în ciuda angajamentelor cu privire la retragerea lor. Şeful NATO subliniază că Rusia încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor”, relevă Stoltenberg.

Declaraţiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva Maiei Sandu, care a afirmat că Moscova trebuie să îşi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar aşa-zisa misiune de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU, notează Agerpres.

Maia Sandu a declarat luni că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR, creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice. Dar Kremlinul o ţine pe a sa, şi anume că retragerea trupelor rus din Transnistria va duce la o „destabilizare” în regiune.

Potrivit deschide.md, mai mulţi analişti de la Chişinău au calificat reacţia Moscovei la declaraţiile Maiei Sandu drept „disproporţionată”, ceea ce demonstrează - în opinia lor - că regimul Putin a fost „deranjat” de faptul că a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova.

GOTR, cu misiunea oficială a apărării depozitelor de muniţii datând din perioada sovietică în Transnistria, numără în jur de 1.500 de militari, iar aşa-zisa forţă de menţinere a păcii rusească are aproape 500 de militari.

Pe modelul Transnistria, Rusia a mobilizat recent trupe în zona Nagorno-Karabah.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cetăţeanul Turmentat
2.12.2020, 15:49:50

Uite un lucru binevenit: NATO se misca in directia potrivita. Mai are cineva intrebari despre care ar fi rolul aliantei?!

+2 (6 voturi)
Ramona Georgescu
2.12.2020, 22:04:43

Dupa aceeasi logica SUA incalca integritatea teritoriala a Siriei.Oricum in Estul Ucrainei trebuie sa fie prezenti militari rusi pentru a proteja rusofonii din zona. Domnul de la NATO dezinformează cu bună știință - estul Ucrainei este stabilizat. Fără implicarea domnului președinte Putin situația ar fi fost cea descrisa în articol.

0 (2 voturi)
Modifică Setările