Europa

articolul anterior articolul urmator

NATO va trimite drone la o bază din Italia în scopul combaterii terorismului

3
28 Jan 2016 17:57:58
Autor: Andreea Romanovschi
Dronă Global Hawk
Dronă Global Hawk

Cele cinci drone ale NATO de tip Global Hawk urmează să fie livrate până la sfârşitul acestui an bazei aeriene Sigonella din Sicilia, Italia, acţiunea fiind parte a unui plan de combatere a terorismului.

Măsura, care este pusă în aplicare cu o întârziere de patru ani, vine în contextul în care crescut considerabil ameninţarea teroristă din partea grupării Stat Islamic, care operează în Libia.
 
Potrivit portalului Defense News, baza aeriană Sigonella urmează să fie transferată în anul 2017 din administrarea armatei italiene în cea a structurilor NATO.
 
Dronele fac parte din sistemul de supraveghere AGS al NATO, care include „elemente de susţinere a operaţiunilor şi misiunilor la sol şi maritime capabile să opereze pe orice tip de vreme şi să transmită în timp real datele culese“, după cum precizează Alianţa Nord-Atlantică.
 
De asemenea, până la sfârşitul anului 2018, sistemul va putea fi accesat şi de alţi membri ai NATO, datele urmând să fie folosite în combaterea terorismului. 
 
Militanţii ISIS şi-au anunţat pentru prima dată prezenţa în oraşul Sirt din Libia în luna februarie a anului trecut. Până în noiembrie 2015, numărul acestora a ajuns la aproape 5.000.
 
În noiembrie, preşedintele francez, François Hollande, şi premierul italian, Matteo Renzi, au atras atenţia că Europa trebuie să acorde mai multă atenţie ameninţării care vine din această zonă. 
 
De altfel, gruparea jihadistă a publicat o înregistrare video în care ameninţă să atace Franţa, Italia, SUA, vorbind chiar şi de o „cucerire a Romei“. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iosiv Varga
28.01.2016, 18:57:57

Pana SUA nu va fi afectata direct de terorismul SI ,nu va intreprinde nimic,decat cateva miscari anemice,asa de ochii lumii! Sa vedeti daca ar muri in ataca terorist vreo 2-300 sute de americani ,ce mobilizare ar fi ,nu peste 4 ani ci IMEDIAT! Asa insa ,pana mor neamericani nu-i pasioneaza absolut de locnici in prezent si nici in viitor .

IonIon Codreanu
28.01.2016, 19:23:31

Americanii profită de pe urma geografiei lor: separarea prin oceane de zonele ”fierbinți” Cât despre terorism, după dispariția URSS-ului, USA a devenit sigura care crează și alimentează terorismul ca mijloc de luptă pentru atingerea scopurilor sale. Cum să lupte tocmai americanii împotriva terorismului?!

arogantu
29.01.2016, 10:38:01

Pai bah băieți hotărâți-vă sa intervină americani sau nu?? K dacă intervin urlați ca neoconi imperialisti vor subjugarea națiunilor libere dacă însă nu intervin urlați ca sunt impasibili la suferința celorlalți cetățeni ai planetei.... În plm cum o dai tot prost iese... De ce francezi si italieni nu il invita pe putin sa intervină ca doar sunt tovarăși de șprițuri și se pupa pe bot săptămânal... Ce stoarfe și europeni ăștia din vest

Modifică Setările