Navă de război americană, liberă să intre în Marea Neagră. Ce capabilităţi maritime are SUA în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O navă de război a Marinei americane a primit permisiunea autorităţilor turce de a traversa Strâmtoarea Bosfor, până vineri, după intensificarea temerilor referitoare la o posibilă escaladare a crizei dintre Rusia şi Ucraina într-un conflict militar, informează publicaţia Hürriyet Daily News.

Surse din administraţia turcă, citate de Hürriyet Daily News miercuri, au refuzat să divulge numele navei de război a Statelor Unite. Oficialii, care au vorbit sub protecţia anonimatului, susţin totuşi că nu este vorba de portavionul nuclear USS George H.W. Bush, aşa cum sugerează unele rapoarte neconfirmate.

Potrivit publicaţiei turce, nava de război USS George H.W. Bush, staţionată în portul Pireu din Marea Egee, nu întruneşte standardele de greutate pentru a traversa strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, după standardele Convenţiei Montreux 1936.

Conform Conveţiei Montreux, greutatea maximă a navelor militare care nu aparţin statelor cu ieşire la Marea Neagră, nu pot excede 45.000 tone.

Două portavioane americane USS George H. W. Bush şi USS Philippine Sea au amarat marţi dimineaţa în portul grecesc Pireu, de la Marea Egee, a relatat publicaţia To Vima. Potrivit publicaţiei, portavioanele urmează să rămână la Pireu până sâmbătă.

FOTO Avion de vânătoare F/A-18C Hornet pe platfoma navei USS George H.W. Bush

image

Cel mai performant portavion deţinut de Statele Unite, USS George H. W. Bush, este însoţit de 17 nave şi trei submarine, care sunt dotate fiecare cu 24 de silozuri de rachete pentru lansarea de focoase nucleare. De asemenea, la bord se află 90 de aeronave, inclusiv elicoptere de diferite tipuri şi câteva avioane de vânătoare F-22 Raptor.

Portavionul american George H.W. Bush este al zecelea şi ultimul din clasa Nimitz. Are patru turbine şi două reactoare nucleare, ce îi asigură o viteză de 56 de kilometri pe oră.

Nava de război are o lungime de peste 300 de metri, iar echipajul include 5.680 de membri. Portavionul a costat peste şase miliarde de dolari şi a intrat în componenţa marinei militare a Statelor Unite în 2009.

Pe aceeaşi temă:

Criza din Ucraina capătă amploare: armata ucraineană a respins un atac al ruşilor. Moscova a testat o rachetă

Criza ucraineană continuă să fie cel mai fierbinte subiect dezbătut la cel mai înalt nivel diplomatic, în timp ce Peninsula Crimeea rămâne sub ocupaţia trupelor ruse. Marţi, armata ucraineană a transmis că a respins un atac al Forţelor Navale ruse, anunţ urmat de dezvăluirea Rusiei, care a spus că a testat în aceeaşi zi o rachetă balistică internaţională.

Cum a ajuns Ucraina la un pas de război: de la protestele pro-europene din Kiev până la criza din Crimeea

La puţin peste trei luni de la izbucnirea protestelor pro-europene de la Kiev, Ucraina a ajuns în pragul războiului, denunţând o invazie rusă în Crimeea. De cealaltă parte, ruşii susţin că „nu vor face niciun compromis” pentru a-şi apăra cetăţenii de acolo.

Zbigniew Brzezinski: „Dacă Vestul priveşte pasiv cum Ucraina este strivită, atunci libertatea din România, Polonia şi ţările baltice este ameninţată”

Fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter avertizează că, dacă Vestul va continua să privească pasiv mobilizarea de trupe ruse în Ucraina, care ar putea duce până la urmă la răsturnarea noii puteri de la Kiev, atunci securitatea şi libertatea nou-dobândite de ţările învecinate Ucrainei - România, Polonia şi cele trei state baltice - sunt şi ele în pericol.

VIDEO Generalul Constantin Degeratu: „NATO ar putea desfăşura preventiv trupe la Doneţk, la cererea Ucrainei. Asta ar îngheţa conflictul”

Generalul de armată (r) Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major General al Armatei Române, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu şi redactorul-şef „Adevărul” Dan Marinescu despre cele mai recente dezvoltări în zona diplomaţiei internaţionale, dar şi despre noile mişcări de trupe şi despre semnificaţia posibilei amplificări a conflictelor existente în Ucraina.

Rusia a anunţat condiţiile în care va discuta cu Occidentul pe tema Ucrainei. NATO se reuneşte de urgenţă
Rusia este dispusă pentru negocieri pe tema crizei din Ucraina numai dacă va fi pus în aplicare acordul de la 21 februarie, care prevede organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate în decembrie 2014, a anunţat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

Preşedintele demis Viktor Ianukovici a cerut Rusiei să trimită soldaţi în Ucraina
Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a solicitat ajutor militar din partea Rusiei şi a cerut autorităţilor de la Moscova să trimită trupe peste graniţă, pe teritoriul ucrainean, potrivit declaraţiilor ambasadorului rus la ONU, relatează BBC News.

INFOGRAFIE Pe cine ţine în şah flota rusă din Crimeea
Armata rusă s-a instalat în Crimeea în urmă cu peste 200 de ani, după ce Ecaterina a II-a a construit o bază navală la Sevastopol, iar în prezent Rusia plăteşte chirie Ucrainei pentru găzduirea unei flote cu care intimidează "vecini mici", dar nu face faţă NATO, scrie „Washington Post“.

Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a transmis Angela Merkel lui Obama Preşedintele rus Vladimir Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a spus cancelarul german Angela Merkel şefului administraţiei americane Barack Obama duminică seara, după convorbirea telefonică pe care o purtase înainte cu liderul de la Kremlin privind situaţia din Crimeea, potrivit The New York Times.

   

Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.

La Ucraina nu se renunţă fără luptă Care este costul deciziei Kremlinului în Crimeea şi care este cursul de acţiune global de urmat, luând în calcul şi escaladarea conflictului?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite