Negaţioniştii COVID şi antivacciniştii ameninţă medici în Germania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antivacciniştii germani devin tot mai agresivi
Antivacciniştii germani devin tot mai agresivi

Medici şi personalul medical se confruntă cu agresiuni şi ameninţări din partea adversarilor vaccinării. Situaţia este tensionată, atât în rândul pacienţilor, cât şi al cadrelor medicale, pe fondul pandemiei de durată.

Medicii germani relatează despre tot mai multe cazuri de abuzuri şi ameninţări pe care le primesc în spitale de la antivaccinişti. Mai multe organizaţii medicale pe care DW le-a contactat săptămâna trecută au relatat despre atmosferă agresivă şi situaţii tensionate în numeroase clinici din Republica Federală. Toate acestea pe fondul unor creşteri fără precedent ale numărului de noi infectări cu coronavirus.

Joia trecută, Germania a înregistrat 50.377 de cazuri noi de COVID în interval de 24 de ore, cea mai mare creştere din toate ţările despre care există date. Cea mai mare rată a incidenţei la şapte zile este în Saxonia, 569 de cazuri la 100.000 de locuitori. În Saxonia este şi cea mai redusă cotă de vaccinare - doar 57% din populaţia acestui land este vaccinată complet. La nivel federal, cota de vaccinare este de 70%.

"Agresivitatea şi extremismul în rândul populaţiei s-au înrăutăţit semnificativ", ne-a declarat medicul Erik Bodendieck, preşedinte al Asociaţiei Medicilor din Saxonia. "Unele cadre medicale au primit inclusiv ameninţări cu moartea."

Bodendieck spune că el personal s-a obişnuit cu ameninţările, având în vedere rolul său public de şef al asociaţiei medicilor. "Este vorba de e-mail-uri în care sunt atacat personal şi în care sunt ameninţat cu acţionări în justiţie", a declarat el pentru DW. "Şi mai sunt mesaje de genul: 'Cu toţii ar trebui să fiţi aduşi în faţa plutonului de execuţie.' Astfel de lucruri."

"Ieri am cerut introducerea obligativităţii vaccinării şi, deşi mesajul meu a fost bine primit pe social media, sunt sigur că antivacciniştii mă vor lua din nou în colimator", a adăugat Bodendieck. El spune că se teme că unii medici din Saxonia se vor decide în cele din urmă să nu administreze vaccinuri anti-COVID, în parte şi din cauza acestor ameninţări.

Ton mai ridicat în rândul pacienţilor, nervi întinşi în rândul personalului medical

Ulrike Schramm-Häder, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Medicilor din Turingia, a precizat că 25 de doctori ar fi primit scrisori de ameninţare. "Scrisorile susţin că vaccinurile sunt periculoase şi acuză că medicii ar face astfel experimente pe oameni", a declarat ea pentru DW.

Schramm-Häder, care a primit şi ea o astfel de scrisoare, chiar dacă nu administrează vaccinuri, spune că persoanele care scriu aceste mesaje trimit uneori la teoria conspiraţiei: este vorba de forţe obscure care ar controla guvernul federal. "Există însă şi oameni care pur şi simplu resping toate măsurile de protecţie anti-coronavirus. Şi investesc ceva energie în demersurile lor: caută adrese şi nume de medici."

Nu este vorba doar de scrisori agresive anonime. Atmosfera de zi cu zi din multe clinici a devenit apăsătoare. Asociaţia Medicilor din Turingia a organizat o conferinţă în septembrie la care mai mulţi medici au relatat despre cazuri de pacienţi supăraţi în spitalele lor. "Uneori pacienţii reacţionează foarte agresiv la întrebări normale, cum ar fi dacă sunt sau nu vaccinaţi, dar acesta este un aspect pe care doctorii trebuie neapărat să-l ştie", explică Schramm-Häder.

Unii medici aleg să îi acţioneze în justiţie pe cei care îi ameninţă sau dau mai departe poliţiei scrisorile de ameninţare primite. Alţii nu ţin seama de ele. Asociaţia Medicilor din Turingia a condamnat public aceste ameninţări, subliniind importanţa măsurilor anti-coronavirus şi explicând că medicii sunt responsabili pentru sănătatea angajaţilor din spitale şi a celorlalţi pacienţi din sălile de aşteptare.

Neintimidaţi de agresivitate şi ameninţări

Puţine asociaţii medicale contactate de DW au strâns cifre concrete despre numărul de ameninţări primite. Multe au observat însă tonul mai ridicat al pacienţilor - de exemplu la Berlin şi Saxonia Inferioară. Lumea s-a săturat de pandemie - atât pacienţii, cât şi personalul medical, după cum a conchis un purtător de cuvânt al Asociaţiei Medicilor din Berlin: "Nervii sunt încordaţi de ambele părţi."

La Berlin s-a înregistrat unul din cazurile cele mai serioase de ameninţări: un spital a fost obligat să se închidă pentru câteva zile şi să angajeze un serviciu privat de securitate, după ce ameninţările anonime primite au fost evaluate drept foarte periculoase. Identitatea spitalului respectiv nu a fost dezvăluită iar medicii de acolo au refuzat să comenteze public situaţia, pentru a nu tensiona şi mai mult situaţia.

Ameninţările au devenit obişnuite, mai ales pentru medicii care promovează activ vaccinurile pe social media. Thomas Spieker, purtător de cuvânt al Asociaţiei Medicilor din Saxonia Inferioară, spune că personalul medical din prima linie a luptei cu pandemia este obligat să suporte direct efectele dezbaterii publice tot mai aprinse şi emoţionale pe marginea vaccinării şi a măsurilor anti-coronavirus - o situaţie care apasă asupra întregului sistem medical.

image

Majoritatea medicilor spun că vor continua să rămână foarte motivaţi în administrarea vaccinurilor anti-COVID

"Medicii şi personalul medical sunt în prima linie de la începutul pandemiei, riscându-şi propria sănătate. Sigur că situaţia afectează şi modul în care sunt tratate şi celelalte boli."

Wolfgang Kreischer, preşedinte al Asociaţiei medicilor generalişti din Berlin şi Brandenburg, nu se lasă însă intimidat. Şi el a primit scrisori anonime de ameninţare şi s-a confruntat cu situaţii neplăcute la serviciu - una din paciente i-a spus că "speră că vor fi pedepsiţi cu toţii" pentru oferirea de vaccinuri.

Kreischer a remarcat şi persoane care vin să se vaccineze pentru că se simt obligate să o facă şi care nu-şi ascund nemulţumirea: "Nu vor nicio informaţie despre vaccin, vor doar să primească serul şi să plece, se vede că se vaccinează doar din cauza presiunii sociale", a arătat el.

Kreischer cunoaşte şi cazul unei doctoriţe de familie care a încetat să mai administreze vaccinuri, după ce ştampila cabinetului ei a fost falsificată şi folosită faudulos în documente de vaccinare. "De fiecare dată când se înregistrează un caz nou în care a fost folosită ştampila ei, ea trebuie să dea declaraţii la poliţie", relatează el. "A devenit prea mult pentru ea."

În ciuda ameninţărilor, Kreischer insistă că el şi echipa lui rămân "foarte motivaţi" şi au de gând să continue vaccinările.

"Majoritatea pacienţilor sunt foarte recunoscători să primească serul", conchide el.

Ben Knight - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite