Negociatorul-şef european pentru Brexit avertizează că problema frontierei irlandeze va duce la eşecul negocierilor dintre UE şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Barnier, negociatorul-şef al UE privind Brexitul FOTO Arhivă
Michel Barnier, negociatorul-şef al UE privind Brexitul FOTO Arhivă

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a avertizat vineri că un dezacord pe tema frontierei irlandeze ar putea să antreneze eşecul negocierilor divorţului cu Marea Britanie, relatează The Associated Press.

Un acord în problema frontierei este o „precondiţie“ a succesului negocierilor divorţului, a subliniat, într-un interviu acordat postului de radio France, Inter Barnier.

Evitarea reintroducerii unei frontiere între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord este o „condiţie a păcii şi stabilităţii acestei insule după multe tragedii“, a spus el.

Frontiera irlandeză va fi singura frontieră terestră cu UE după Brexit. Ambele părţi sunt de acord că nicio frontieră fizică nu trebuie să afecteze afacerile şi locuitorii celeilalte părţi şi să submineze pacea din Irlanda. Însă fiecare a respins soluţia propusă de cealaltă.

UE a propus ca Irlanda de Nord să rămână în cadrul Uniunii Vamale („backstop“), însă Londra respinge această propunere, întrucânt ar impune controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. Britanicii au propus ca întregul regat să rămână, pe o perioadă limitată, în Uniunea Vamală, însă UE insistă că nu poate exista o limită de timp în acest sens.

Întrebat dacă această problemă poate să conducă la ruperea negocierilor, Barnier a spus că „răspunsul este da“.

El a spus că este nesigur că se va ajunge la un acord asupra Brexitului.

„Nu am o convingere intimă cu privire la acest subiect, deoarece situaţia politică este extrem de complexă în Regatul Unit“, a declarat el. „Şi nu ştiu ce decizie va lua (premierul britanic Theresa May. Eu vreau un acord, lucrez la acest lucru, pentru că este în interesul comun“.

Regatul urmează să părăsească Uniunea pe 29 martie 2019. În cazul în care nu se ajunge la un acord, în perioada de tranziţie post-Brexit Marea Britanie va rămâne în cadrul pieţei unice şi Uniunii Vamale, fără să participe la luarea de decizii. May a sugerat că tranziţia poate fi prelungită „cu câteva luni“ după sfârşitul lui 2020, data prevăzută în prezent.

După ce susţinători ai unui Brexit dur au acuzat UE, săptămâna aceasta, de „intimidare“, Barnier a subliniat că UE nu caută, în negocieri, să pedepsească Marea Britanie.

„Am o mare admiraţie faţă de această ţară, avem o datorie faţă de solidaritatea de care a dat dovadă Regatul Unit, inclusiv în cele mai tragice momente din secolul al XX-lea“, a spus negociatorul-şef al UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite