Negocierile comerciale după Brexit: UE va susţine Spania în pretenţiile teritoriale asupra Gibraltarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană va sprijini guvernul spaniol în privinţa pretenţiilor teritoriale asupra Gibraltarului în următoarea etapă a negocierilor în urma Brexitului. UE va acorda Madridului posibilitatea de a exclude teritoriul britanic din acordurile comerciale convenite cu Bruxelles, relatează The Guardian.

The Observer a obţinut informaţia că guvernul spaniol a insistat cu privire la menţionarea Gibraltarului în cadrul poziţiei de negociere a UE care va fi publicată în draft luni.

Premierul Boris Johnson va avea de ales între două variante: să ajungă la un acord cu spaniolii asupra viitorului Gibraltarului sau să-şi expună cetăţenii riscurilor economice prin excluderea dintr-un acord comercial între UE şi UK.

„În principiu au cerut ca noua relaţie să nu se aplice Gibraltarului fără acordul explicit al Spaniei – iar acesta va fi oferit doar în măsura în care discuţiile bilaterale cu Spania şi UK referitor la Stâncă sunt stabilite”,  a spus un diplomat de rang înalt al UE.

Această evoluţie a lucrurilor evidenţiază dificultăţile cu care urmează să se confrunte Downing Street în etapa următoare a negocierilor privind relaţia viitoare cu Bruxelles. UK este acum o „a treia ţară” după retragerea formală din UE de vineri.

Suveranitatea britanică asupra Stâncii din peninsula Iberică, singurul teritoriu britanic din Europa, s-a oficializat în 1713 prin Tratatul de la Utrecht.

În calitate de membru UE, UK s-a putut împotrivi pretenţiilor teritoriale ale Spaniei, însă acum situaţia este alta în condiţiile în care Madridul va primi sprijin din partea celorlalte 26 de ţări din blocul comunitar.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a spus: „UK nu va exclude Gibraltarul din negocierile noastre privind relaţiile noastre viitoare cu UE. Vom negocia în numele întregii familii a Regatului Unit, care include şi Gibraltarul”.

Negocierile cu UK sunt aşteptate să înceapă pe 3 martie. Urmează o perioadă de tranziţie de 11 luni în care britanicii se vor bucura de aceleaşi drepturi, însă UK nu va mai avea reprezentare în instituţiile UE.

Publicaţia eurosceptică Sunday Telegraph a relatat că premierul Boris Johnson a reacţionat cu furie faţă de încercările percepute ale UE de „a frustra un acord de comerţ liber cât mai cuprinzător”. Un memo scurs în presă al ministrului englez de Externe Dominic Raab le cere diplomaţilor britanici să se rupă imediat de foştii aliaţi, în aşa fel încât să nu mai stea alături de aceştia la summiturile internaţionale, relatează AFP care citează Sunday Times. Diplomaţii sunt instruiţi să „adopte o postură de ţară independentă încrezătoare în forţele ei”.

Mairead McGuinness, parlamentar irlandez, vicepreşedinte al Parlamentului European, a spus: „Sunt atât de multe arii în care lucrăm împreună în prezent şi nici măcar nu suntem conştienţi de asta, întrucât acestea au fost stabilite în cei 47 de ani de parteneriat. Iar odată ce ai plecat, nu mai faci parte din club.

Ea a mai spus că se aşteaptă ca Michel Barnier să menţină unitatea statelor membre în următoarea etapă.

„Cred că forţa noastră constă în abilităţile noastre de negociere, în experţii noştri. Deşi oamenii critică birocraţia UE, termenii noştri sunt foarte clari”, a spus McGuinness, care a prezidat săptămâna trecută dezbaterea din PE de dinaintea ratificării acordului de retragere, ea fiind cea care i-a atras atenţia lui Nigel Farage şi colegilor săi din partidul Brexit că nu au voie să fluture steagurile Union Jack în Parlament.

„Voi fi prima care admite că Nigel Farage a reuşit. I-a luat 20 de ani şi în tot timpul acesta a folosit platforma Parlamentului European pentru a-şi obţine succesul.”

Gibraltarul, cunoscut şi ca Stânca, are o populaţie de doar 30.000 de oameni, însă este foarte important din punct de vedere strategic. UK are o bază militară şi navală aici pentru a monitoriza transporturile din Mediterană. Mica peninsulă este de decenii sursă de conflict între Spania şi Marea Britanie.

În urma Războiului de Secesiune din 1704, Stânca a intrat sub dominaţie britanică – Spania a încercat  fără succes să o recâştige în 1779. În 1839 a fost declarată colonie britanică, iar la referendumul din 1967 populaţia a votat pentru a rămâne teritoriu britanic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite