Il Cavaliere, trădat de proprii senatori. Nemulţumirile apărute în partidul lui Berlusconi ar putea salva Guvernul italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian Enroco Letta a cerut un vor de încredere în Parlament
Premierul italian Enroco Letta a cerut un vor de încredere în Parlament

Nemulţumirea creştea în rândurile partidului lui Silvio Berlusconi, iar numeroşi politicieni de dreapta reflectau luni la un mijloc de a evita criza politică şi de a salva Guvernul celei de-a treia economii a zonei euro, comentează AFP.

Pieţele au sancţionat Italia pentru impasul politic. Bursa a pierdut aproape 2% spre ora locală 14.00 (15.00, ora României), în timp ce nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile Italiei a atins până la 4,66%, faţă de 4,4% vineri.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat că "eventuala prăbuşire a Guvernului italian va pune în pericol obiectivele politicii bugetare pe termen scurt şi mediu", adică un deficit în limita a 3% din PIB, în timp ce "incertitudinea" ar putea să se reflecte negativ asupra evaluării peninsulei.

"Ne dorim ca Italia să aibă un guvern stabil şi plecăm de la principiul că forţele care lucrează pentru stabilizarea situaţiei vor găsi o soluţie", a declarat, la rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.

Il Cavaliere le-a cerut sâmbătă miniştrilor din cadrul Poporului Libertăţii (PdL), pe care îl conduce, să demisioneze. Această decizie-surpriză a provocat nemulţumiri în rândul susţinătorilor săi care nu doresc o criză guvernamentală şi alegeri anticipate, în contextul în care ţara încearcă să iasă din recesiune.

"În Italia, există un partid care face primare pentru a alege între apă plată şi apă gazoasă", Mişcarea Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo, "şi, apoi, există un alt partid în care se întâlnesc la cinci la masa de prânz şi decid să dea jos Guvernul", a deplâns ministrul Gaetano Quagliarello, membru al partidului lui Il Cavaliere şi unul dintre principalii fondatori.

Toţi ceilalţi miniştri ai PdL şi-au exprimat dezacordul, inclusiv vicepremierul Angelino Alfano, secretarul PdL şi considerat ca succesorul lui Silvio Berlusconi.

"Cât va rezista de această dată supunerea oarbă şi absolută faţă de şef?", întreabă La Stampa, cotidianul moderat din cadrul grupului Fiat, insistând asupra unui dezacord "în lumea lui Berlusconi".

"Numeroşi parlamentari ai PdL observă în oraşele lor nemulţumirea puternică a alegătorilor faţă de prăbuşirea Guvernului Enrico Letta. Alegători care nu înţeleg gestul lui Il Cavaliere. Sau, mai mult, alegători care îl înţeleg ca o reacţie la problemele sale cu justiţia", continuă cotidianul.

Silvio Berlusconi a fost condamnat pe 1 august la patru ani de închisoare (reduşi de o amnistie la un singur an) pentru fraudă fiscală. În vârstă de 77 de ani, patronul de presă nu va ajunge după gratii, dar va alege între arest la domiciliu sau muncă în folosul comunităţii.

Din cauza acestei condamnări definitive (prima în 20 de ani de probleme cu justiţia), Il Cavaliere riscă în curând să fie destituit din postul de senator şi lipsit de imunitate parlamentară, în contextul în care îl aşteaptă şi alte hotărâri judecătoreşti, inclusiv în apelul formulat în cazul Rubygate (prostituţie cu minori şi abuz de putere).

Conturile vor fi reglate miercuri, când şeful Guvernului, Enrico Letta, se va prezenta pentru un vot de încredere în faţa Senatului, unde dispune doar în teorie de majoritatea voturilor.

Speranţa sa este să atragă parlamentari din PdL obosiţi de accesele de furie ale lui Il Cavaliere şi să formeze o nouă coaliţie cu centriştii lui Mario Monti.

O reuniune a parlamentarilor PdL va avea loc luni seara în vederea clarificării poziţiei.

Presa nu exclude o eventuală sciziune a partidului între susţinătorii lui Berlusconi, care ar urma să se regrupeze în cadrul Forza Italia, pe care Il Cavaliere vrea să o relanseze, şi "moderaţi", care ar rămâne în PdL.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite