Nici Macron nu a scăpat. Serviciul rus de Informaţii Militare, implicat în campania prezidenţială franceză din 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin urmează să se întâlnească la Paris cu Emmanuel Macron. FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin urmează să se întâlnească la Paris cu Emmanuel Macron. FOTO EPA-EFE

Serviciul rus de informaţii militare (GRU) ar avea legături strânse cu hackerii implicaţi în piratarea corespondenţei electronice a preşedintelui Emmanuel Macron, în timpul campaniei electorale din 2017, relatează publicaţia franceză 7sur7, citând „Le Monde”.

Potrivit publicaţiei, două unităţi extrem de specializate cu legături cu Serviciului rus de Informaţii Militare  au "vizat succesiv conturile de e-mail ale rudelor viitorului preşedinte al Republicii franceze".

Informaţiile prezentate de cotidian se bazează pe activitatea a doi cercetători specializaţi ai Google şi o investigaţie a companiei FireEye, care este specializat în identificarea celor mai sofisticaţi hackeri, în mod notabil din aparatul de stat rus.

Dezvăluirile vin cu două zile înaintea vizitei la Paris a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru o reuniune privind conflictul ucrainean.

Potrivit jurnaliştilor de la Le Monde, un prim grup de hackeri, denumit cod APT28, a lansat, în martie 2017, o operaţiune de "phishing", constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate şi parole. O lună mai târziu, o altă entitate - identificată cu numele de Sandworm potrivit cercetătorilor de la Google - a preluat modul de operare al APT28.

Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului al doilea al alegerilor, mii de documente din campania lui Emmanuel Macron au început să fie difuzate pe internet.

Macron, ales la 7 mai 2017, în detrimentul candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen, a denunţat la acel moment o "operaţiune de destabilizare" cu scopul de a "semăna îndoială şi dezinformare".

În aprilie 2017, un raport al companiei japoneze de securitate cibernetică Trend Micro atribuise deja grupului APT28 o tentativă de phishing de amploare împotriva campaniei lui Macron.

Dar, potrivit Le Monde, nici această informaţie nu a fost confirmată, nici faptul că ea a dat rezultate.

Rusia a negat orice implicare în campania prezidenţială din Franţa, la fel ca şi din alte ţări.

GRU este bănuit de numeroase imixtiuni electorale, în special în Statele Unite, unde este acuzat că se află la originea piratării serverelor Partidului Democrat, un preludiu al scandalului ingerinţelor ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite