Nikol Paşinian vrea grăniceri ruşi la frontiera cu Azerbaidjanul, în urma unor confruntări militare soldate cu trei morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul armean Nikol Paşinian
Premierul armean Nikol Paşinian

Premierul armean Nikol Paşinian anunţă că vrea să ceară o desfăşurare a ”grănicerilor ruşi” de-a lungul frontierei armene cu Azerbaidjanul, cu scopul de a evita o escladare, în urma unor confruntări armate recente, relatează AFP.

 ”Dată fiind situaţia complicată, cred că are sens să luăm în calcul problema desfăşurării unor grăniceri ruşi pe toată lungimea frontierei armeano-azere”, a declarat joi Paşinian într-o şedinţă a Guvernului armean.

Paşinian consideră că prezenţa ruşilor ”va permite finalizarea cu succes a lucrărilor de demarcaţie şi de delimitare, fără riscul unor confruntări militare”.

El a anunţat că Erevanul se pregăteşte să discute această propunere cu Moscova.

El face aceste declaraţii la o zi după noi confruntări armate între militari armeni şi azeri, soldate cu trei morţi în rândul armenilor, la nivelul satului de frontieră Sotk, în estul Armeniei.

Cele două ţări s-au acuzat miercuri reciproc de faptul că au lansat ostilităţile, după care au ajuns la un armistiţiu, negociat de Rusia.

Armenia şi Azerbaidjanul au purtat în toamna lui 2020 un război în vederea obţinerii controlului asupra regiunii separatiste azere Nagorno Karabah, revendicată de ambele ţări.

Războiul s-a soldat cu 6.500 de morţi.

După şase luni de război, conflictul s-a încheiat cu un armistiţiu, prin care Armenia a cedat Azerbaidjanului porţiuni din teritoriul pe care le controla în Nagorno Karabah de ani de zile.

Aproximativ 2.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi în jurul enclavei Nagorno Karabah.

În ultimele luni, tensiunile au crescut din nou, cu un nivel, la frontieră.

Erevanul acuză Baku de faptul că vrea să preia controlul unor noi teritorii în enclavă, acuzaţii pe care azerii le dezmint.

Începând din mai, Armenia şi Azerbaidjanul poartă negocieri - sub egida Rusiei - în vederea delimitării şi demarcării frontierelor comune.

Rusia, o aliată a Armeniei, dispune deja de o bază militară în nord-vestul fostei republici sovietice.

Ministerul armean al Apărării a acuzat trupe azere de faptul că au deschis focul asupra unor poziţii armene, joi, în regiunea de frontieră Gegharkunik, iar armata armeană a ripostat.

Situaţia a revenit la calm ulterior.

Ministerul azer al Apărării a acuzat, la rândul său, trupe armene de faptul că au folosit armament automat şi lansatoare de grenade vizând un sat din regiunea Kelbajar, şi a anunţat că armata azeră a replicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite