Europa

articolul anterior articolul urmator

Noi condiţii de călătorie în Europa, de la 1 februarie

9
25 Jan 2022 18:39:16
Autor: News.ro
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat sanitar european, în contextul în care unele ţări sunt afectate de varianta omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP.

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după covid-19. 

Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia. 

Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore. 

”Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european. 

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare - un act neconstrângător juridic - în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii. 

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării - aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccnată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC - şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni. 

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”. 

Varianta ”omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în utimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides. 

”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (...) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de statfrancez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european. 

”Cred că este important să avem reguli stricte - pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor - şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el. 

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zle) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză ”booster”, în călătoriile în UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Marius Dumitru
25.01.2022, 18:51:27

Fascismul sanitar continuă, segregare la nivel mare, aceeași prezumție de boală pentru oameni sănătoși care nu s-au vaccinat și aceeași aberantă prezumție că vaccinații nu pot transmite virusul. O minciună oficială impusă de Ursulla care a luat marea șpagă istorică din miliardele de doze expirate și ineficiente pentru varianta Omicron, de altfel o versiune așa de ușoară de muci in nas că insăși ideea de a te vaccina pentru omicron e o idioțenie. Va rămâne istorică această prostie colelctivă a progresimii idioate cand o să apară exces de boli cu fond vaccinal - neurologice, cardiace, sanguine.

-7 (25 voturi)
freeson freeson4
26.01.2022, 02:40:00

😂 Putler s-a vaccinat.

0 (4 voturi)
Ţepeş
26.01.2022, 06:06:05

Marius Dumitru La câte minusuri ai primit e clar că nu ai dreptate. Redacția știe de ce. Vaccinul e bun pentru om. Mai ales că e și gratis. Adică nu costă nimic, de aceea a și cumpărat "la ofertă" Cîțu milioane de doze. Și certificatul verde e bun pentru om. Problema e că virusului i se fâlfâie și de vaccin și de certificat. Ba chiar îi face plăcere să circule cu vaccinații prin lume. Nu știu ce face L--- Lara că nu ți-a dat încă cu polonicul în cap.

-18 (26 voturi)
is@ davide.
26.01.2022, 08:33:05

Marius Dumitru, ai perfecta dreptate. citat articol: "pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector ..." Este "protector"?!?!?! Realitatea va contrazice, mincinosilor! Nu protejeaza pe nimeni, nici de de virusi, nici de boli! Va protejeaza voua dictatura, si nimic mai mult. citat articol: "...şi trebuie să fie controlat în mod sistematic" Controlul este tinta voastra, nu protejarea populatiei. Pur dictatorial.

-22 (26 voturi)
is@ davide.
26.01.2022, 11:04:09

Există două tipuri de politică, diametral opuse. Numai două, de când lumea. Le uneşte doar axa la capetele căreia se află. De o parte, avem politica libertăţii individuale, marea excepție în istoria omenirii, de cealaltă, controlul statului asupra individului, invocând “binele public”. Sunt denumite, îndeobşte, liberalism şi etatism. Când etatismul ajunge să însemne control deplin asupra individului, vorbim de dictatură. Făcând distincţia între dictaturi după gradul de ticăloşie atins, forma cea mai abjectă şi bestială e totalitarismul. Nu toate dictaturile ajung până acolo, pentru că nu toate apucă. Dictatura există, aşadar, în codul genetic al etatismului. https://acidmedia.ro/regulile-dictaturii-1-legea-si-domnia-aberatiei/

-21 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările