Europa

articolul anterior articolul urmator

Noi dezvăluiri din Panama Papers: Un afacerist moldovean, cu firme în paradisuri fiscale, este asociat atât cu un fost prim-ministru, cât şi cu Plahotniuc

2
10 May 2016 13:09:52
Autor: Ion Gaidau
Fostul premier moldovean Chiril Gaburici (stânga) şi omul de afaceri Gheorghe Nicolaescu (dreapta) la inaugurarea unui centru Moldcell în sectorul Buiucani din Chişinău FOTO moldcell.md via RISE Moldova
Fostul premier moldovean Chiril Gaburici (stânga) şi omul de afaceri Gheorghe Nicolaescu (dreapta) la inaugurarea unui centru Moldcell în sectorul Buiucani din Chişinău FOTO moldcell.md via RISE Moldova

Documentele din #PanamaPapers scot la lumină un alt afacerist moldovean ascuns în offshore. Acesta se numeşte Gheorghe Nicolaescu şi activează în industria telecomunicaţiilor. Nicolaescu s-a asociat în afaceri cu fostul prim-ministru Chiril Gaburici, cu sora preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, dar şi cu un interpus care se regăseşte în „registrul cu intermediari“ al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc.


Nicolaescu, în anturajul lui Plahotniuc

În perioada 2008-2009, Gheorghe Nicolaescu (39 de ani) a administrat Local Media SRL, o agenţie de publicitate care, în urma mai multor tranzacţii între companii de tip offshore, a ajuns în proprietatea OTIV Prime Media BV (Olanda), reprezentată, atunci, de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, relatează RISE Moldova.

Potrivit raportului financiar pentru anul 2014 al Partidului Democrat din Moldova (PDM), formaţiune ai căror membri sunt Plahotniuc şi Candu, Local Media a oferit PDM-ului servicii de publicitate stradală contra sumei de peste 270 mii lei.

În România, Nicolaescu este asociat în compania Stretch Design SRL cu Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul lui Plahotniuc. În România, cei doi s-au mai intersectat în firmele Romaneşti Vin SRL şi Megapolis Advertising SRL, una fiind radiată, iar cealaltă dizolvată.

Tranzacţia Pavelescu - Candu

Pe 8 noiembrie 2010, Media Production SRL, cu activităţi în radio, TV şi cinematografie, deţinută de Media Resources LLC (SUA), reprezentată de Dorin Pavelescu, este vândută cu 3,5 milioane euro. Cumpărătorul este OTIV Prime Media BV (Olanda), reprezentată de Andrian Candu.

În prezent, Pavelescu administrează Casa Media Plus, cea mai mare agenţie de publicitate din Republica Moldova, care deţine dreptul exclusiv de vindere a spaţiului publicitar la Publika TV, Prime TV, 2 Plus, Canal 3, N4, dar şi asupra altor televiziuni.

Casa Media SRL este proprietatea OTIV Prime Media BV, aceeaşi companie care a deţinut posturile Publika TV, Prime TV şi Canal 3, până ca Vladimir Plahotniuc să figureze oficial ca beneficiar final al celor trei televiziuni.

Pavelescu mai figurează ca asociat unic al firmei Real Radio SRL, pe numele căreia sunt înscrise posturile de televiziune CTC Moldova şi Super TV.

Afacerile lui Nicolaescu din Republica Moldova

Nicolaescu este asociat unic al companiei de telecomunicaţii KVK-Moldova SRL. Încă din 2012, atunci când fostul prim-ministru Chiril Gaburici deţinea funcţia de director general al Moldcell, KVK-Moldova era distribuitor şi partener al operatorului de telefonie mobilă Moldcell. Potrivit informaţiilor de la vama rusească, în 2013 KVK-Moldova a importat, din Rusia, utilaj de monitorizare prin satelit în sumă de peste 40 mii dolari.

În a doua afacere a lui Nicolaescu, firma M-Docs SRL, în care el deţine 34% din capital, apare şi Chiril Gaburici, fostul prim-ministru, cu 33%. Aceştia o au ca parteneră de afaceri pe Liliana Iliescu cu 33%, sora lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

În domeniul imobiliar, în 2011 a avut loc o tranzacţie între familia Nicolaescu-Gaburici. Atunci Gheorghe Nicolaescu i-a vândut un apartament de 130 metri pătraţi din centrul Chişinăului lui Vasile Gaburici, tatăl fostului premier moldovean.

Ascuns în Insulele Virgine Britanice

Tot în 2011, Gheorghe Nicolaescu a apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a înregistra două companii offshore: Framelight Limited şi Safeline Limited.

Activitatea declarată a firmelor-paravan este oferirea de servicii pentru operatorii de telefonie mobilă la nivel mondial, dar şi de a oferi consultanţă în industria telecomunicaţiilor. În special, cele două companii au menţionat că vor desfăşura activităţi în Marea Britanie, Israel, Hong Kong, Republica Moldova şi SUA.

Reporterii RISE Moldova au aflat că Nicolaescu a folosit compania Framelight Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, pentru a înfiinţa firma Giness Limited, înregistrată în Marea Britanie.

Giness Limited se prezintă pe pagina sa oficială ca fiind un dezvoltator de tehnologie şi un furnizor de servicii pentru sectorul telecomunicaţiilor mobile. De asemena, Giness indică cinci adrese de contact: în Hong Kong, SUA, Marea Britanie şi două în Republica Moldova.

La una dintre adresele Giness din Chişinău, str. Grenoble 259/9, deţine un birou şi compania de telecomunicaţii şi activităţi juridice Media Format SRL, în care soţia lui Gheorghe Nicolaescu, Inesa, este asociat majoritar, notează RISE Moldova.

Contactat de RISE Moldova să ofere lămuriri asupra afacerilor din offshore, Gheorghe Nicolaescu a declarat râzând: „Nu am treabă cu politica. Nu locuiesc în Moldova de câţiva ani. Am afacerea în exteriorul ţării. Asta e! Afacerile din Moldova nu au legătură cu cele din afară. În Moldova o să le închid. Nu se merită din cauza situaţiei economice şi politice din ţară“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mata
10.05.2016, 13:19:11

Poate ne spuneti si unde a plecat exact milardul furat de liberalii din Moldova?

Haiduc moldovean
10.05.2016, 23:00:10

L-au impartit "eliberatorii" intre ei, incepand de prin anii 1994, cand s-au reintors la conducerea RM.

Modifică Setările