Europa

articolul anterior articolul urmator

Non-cetăţenii europeni din Letonia, o anomalie UE

5
20 May 2013 11:35:13
Iulia Badea-Guéritée

Pentru mine, cetăţenia şi naţionalitatea reprezentau până nu demult, acelaşi lucru. Sau aproape. De exemplu, că ruşii sunt de vină pentru majoritatea necazurilor şi problemelor politice sau nu, care afectează într-un fel sau altul cotidianul statelor din estul Europei. Ultimii ani mi-au dezvăluit însă o altă realitate şi chiar o altă dărâmare a unor percepţii aparent de neclintit.

Ruşii nu sunt de vină chiar pentru tot, cred azi. Şi nici nu este corect să-i punem în aceeaşi oală pe toţi. Kremlin şi politicienii aflaţi la putere reprezintă o opinie (cel mai adesea responsabilă de "relele" pe care i le punem în spate), dar populaţia rusă nu are de multe ori, de cele mai multe ori, nimic de-a face cu realitatea geopolitică. Un exemplu concret l-am primit după ce am avut ocazia să editez şi să pun în formă pentru Presseurop.eu acest articol venit din Vilnius, "Suferinţa identitară a apatrizilor ruşi":

Dna Afanasenko este unul dintre cei 300 000 de non-cetăţeni. "Toate acestea fiindcă nu m-am născut într-o familie bună", explică ea. Părinţii săi ruşi au emigrat către Lituania, atunci sub ocupaţie sovietică, în 1947 şi 1952. Când a fost restaurată independenţa, doar cei care erau deja cetăţeni letoni înainte de 17 iunie 1940, data începutului ocupaţiei sovietice, au fost recunoscuţi drept cetăţeni. Iar legea respectivă se aplică automat şi urmaşilor lor. "Eu pot încă admite ca părinţii mei, care erau imigranţi în această ţară, să nu poată obţine cetăţenia, dar eu şi copiii mei ne-am născut în Letonia. Noi nu suntem responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat înainte de a ne naşte", spune dna Afanasenko.

Ruşii pot fi deci la rândul lor persecutaţi, îndepărtaţi din viaţa publică, chiar ignoraţi. Şi pot chiar suferi...asemeni nouă. Bine, rămâne evident valabilă, ca peste tot atunci când emitem valori de judecată, problema precepţiei: realitatea este întodeauna diferită în funcţie de unde o priveşti. Astfel, tot în acest text, citesc că

Pentru a obţine cetăţenia, trebuie trecut un examen scris de limbă şi istorie. Chiar dacă Marina ar învăţa limba letonă, ar rămâne o altă problemă. Ea nu ar putea recunoaşte că Uniunea Sovietică a ocupat Letonia. Acesta este răspunsul corect la întrebarea din testul de istorie. "Eu chiar cred că nu a fost o ocupaţie. Letonia a aderat voluntar la Uniunea Sovietică. De ce ar trebui să fiu obligată să mint?"

Deci, fiecare are realitatea sa, istoria sa, părerile sale dar şi dreptul de a le exprima, dacă analizăm strict teoretic faptul că Letonia nu mai face parte din URSS ci din UE, un spaţiu prin definiţie democratic. Liber. O agora. Ce facem totuşi cu această situaţie ubuescă: existenţa unor non-cetăţeni în plin an al cetăţeniei europene? Ce face ochiul atoatevăzător al lui Sauron, pardon al celor de la Bruxelles?

"Cu ce mit sau ecranizare aţi compara situaţia curentă a Europei?", îl întrebau colegii mei pe economistul ceh Tomáš Sedláček, într-un recent interviu:

Cu "Stăpânul inelelor". Spiriduşii şi piticii se urăsc unii pe alţii, în timp ce hobiţii se ajută unii pe alţii şi sunt uniţi, trecând peste momentele dificile. Când totul era în regulă, nimeni nu a fost interesat de Europa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Filon Aurel
20.05.2013, 12:58:33

Iulia Badea-Gueritee ai dreptate pana la un anumit punct.De pilda intr-o tara unde s-au dat acele drepturi clamate de tine in articol,ocupantii rusi fac acel dublu joc al discriminarii romanilor basarabeni si aplica ca politica de stat terorismul etnic in Transnistria.Vezi castigarea la CEDO a condamnarii regimului comunist transnistrean cat si a Rusiei pentru interzicerea invatamantului in limba romana. Cum ar trebui sa se comporte letonii in fata a ceea ce spun rusii,adica ne-admiterea ocuparii prin forta a tarii lor???Ar insemna sa acceptam astfel si faptul ca Austria,Polonia,Cehia s-au lasat eliberate de catre Germania si ca holocaustul nu a existat????

+4 (4 voturi)
Alexa Alexandru
20.05.2013, 16:27:07

In tarile baltice rusii nu vor sa invete limba locala, nu vor sa se integreze. Ei se considera rusi si vorbesc rusa. Am vizitat Lituania ( Riga ). Am amici acolo si lituanieni si rusi. Cetatenii rusi din Lituania au aceleasi drepturi ca cetatenii lituanieni din Lituania, dar nu au nationalitate lituaniana. Au pasaport diferit de cetatenii lituanieni. Un cetatean rus din Lituania are voie sa calatoreasca fara viza atat in Europa cat si in Rusia. Un cetatean lituanian din Lituania poate calatori in Rusia numai daca are viza.

+3 (3 voturi)
Grigore Turcan
21.05.2013, 10:21:50

Daca acordau aceleasi drepturi si rusilor cum le-a acordat Republica Moldova, atunci Rusii din Letonia nu aveau sa respecte Letonii asa cum nu respecta Romanii din Basarabia, nu aveau sa recunoasca drepturile bastinasilor taranduii spre rusia lor. In acest caz Letonia nici in ziua de astazi nu avea sa intre in UE, asa cum nici RM nu va intra in urmatorii 20 de ani. O rog pe autoare sa nu mangaie Hiena caci poate sa te muste.

+2 (4 voturi)
radu bradeanu
28.05.2013, 01:19:49

Rusii din tarile baltice daca nu le convine,de ce nu se intorc acolo unde le este locul,in Rusia?Fiindc acolo e mai mare saracia,iar democratia inca nu a fost inventata,asa ca o duc mai bine in tarile cotropite de parintii lor si mai au si tupeul sa nu recunoasca magaria asta.

-1 (1 vot)
Dan Miclea
28.05.2013, 09:08:28

Tarile Baltice sunt un exemplu de cum trebuie tratati rusii care au emigrat si au ocupat cele mai bune case si slujbe in timpul stalinismului. Au profitat de stalinism dar nu au invatat nimic din istorie. Sunt incapabili sa invete limba statului in care au emigrat. Au devenit dusmanii tarilor in care au emigrat. Vezi Abhazia, Osetia, Transnistria. Articolul pare scris la comanda FSB-ului.

0 (2 voturi)
Modifică Setările