Europa

articolul anterior articolul urmator

„Noua Rusie” va avea armată, după unirea militară a regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk. „Armele sunt pe drum”

26
16 Aug 2014 17:20:15
Autor: Noémi Varga, Antonio Glodeanu
Harta Noii Rusii FOTO washingtonpost.com
Harta Noii Rusii FOTO washingtonpost.com

Fostul ministru al Apărării al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Igor Strelkov, va crea armata „Noii Rusii” („Novorusia”/„Novorossiya”), ce constă în unirea Republicilor Luhangk şi Doneţk, a anunţat, sâmbătă, premierul autoproclamat de la Doneţk, Alexander Zaharcenko.

Igor Strelkov, „ministru al Apărării” în autoproclamata „Republică Populară Doneţk” (RPD), a demisionat, urmând să ocupe altă „funcţie”, au anunţat joi separatiştii din Doneţk. Premierul autoproclamat al RPD, Alexander Zaharcenko, a dezvăluit, sâmbătă, ce implică noua „funcţie” a lui Strelkov: organizarea unei armate pentru „Noua Rusie” („Novorusia”/„Novorossiya”), teritoriu creat prin unirea celor două republici autoproclamate din estul separatist al Ucrainei, informează Ria Novosti.
 
„Igor Ivanovici (Strelkov) a făcut multe pentru crearea armatei din Republica Populară Doneţk. A pus bazele unei armate după modelul rus”, a afirmat Zaharcenko.
 
Strelkov (foto dreapta) îşi va continua „munca importantă” în Noua Rusie, „care are nevoie de personal militar şi de coordonarea trupelor între Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Luhansk”, a adăugat  premierul autoproclamat de la Doneţk, Alexander Zaharcenko.
 
„Armele sunt pe drum”
 
Totodată, liderul separatiştilor din Doneţk a declarat că aşteaptă ajutoare din Rusia. „Armele sunt pe drum”, a afirmat Alexander Zaharcenko, potrivit BBC News.
 
Zaharcenko a afirmat că 150 de vehicule, dintre care 30 de tancuri, şi 1.200 de militari care s-au antrenat patru luni în Rusia, se apropie treptat de Republica Populară Doneţk, situată în estul separatist la Ucrainei, informează Reuters.
 
„Suntem pregătiţi să primim ajutor financiar şi material din toate părţile Globului”, declarase anterior Zaharcenko (foto dreapta) într-o conferinţă de presă, coridoarele stabilite de armata ucraineană în estul separatist fiind o „cacealma”.
 
Totuşi, Rusia continuă să nege implicarea în războiul civil din estul Ucrainei, în ciuda acuzaţiilor autorităţilor de la Kiev şi a constatărilor jurnaliştilor străini prezenţi în estul ţării.
 
Angela Merkel şi Petro Poroşenko au cerut sistarea livrărilor de arme în Ucraina
 
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, au pledat de curând pentru sistarea livrărilor de arme ruseşti în Ucraina, potrivit Reuters
 
Cei doi lideri au purtat sâmbătă o discuţie telefonică în legătură cu cele mai recente afirmaţii ale liderul separatiştilor din Doneţk, Alexander Zaharcenko, potrivit cărora va beneficia de sprijin militar rus.
 
Purtătorul de cuvânt al Cancelarului german a precizat că Angela Merkel îşi exprimă dorinţa ca Rusia să adopte o poziţie asupra declaraţiilor formulate de separatişti.
 
Novorusia, proiectul lui Putin, eroare politică imposibil de guvernat
 
Noua Rusie/Novorusia este denumirea regiunii istorice din sudul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei, pierdută de Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea în favoarea ţarilor ruşi. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei cer recreerea Novorusiei şi formarea unui stat independent. Şi preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat Novorusia într-un maraton televizat. 
 
Aş vrea să vă reamintesc: teritoriul care se numea Novorossiya pe vremea Imperiului Ţarist - Harkov, Lugansk, Cherson, Nikolaev şi Odessa - nu făceau parte din Ucraina, pe atunci”, a spus Vladimir Putin. Dacă vom conecta aceste puncte între ele, vedem nu doar estul tulburat de separatism al Ucrainei, ci întreaga parte de sud a ţării, de-a lungul coastei Mării Negre şi până la graniţa cu Moldova şi problematica regiune separatistă Transnistria, unde „forţele pacificatoare” ruse au fost mobilizate din 1994.
 

Noua Rusie - Novorusia FOTO washingtonpost.com 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Iris IRIS
16.08.2014, 17:36:48

vax va avea !

-6 (10 voturi)
relu constantin
16.08.2014, 17:47:04

Comentariu considerat abuziv.

x cogito ergo sum
16.08.2014, 18:34:50

Vrabia malai viseaza ! Astia sunt aproape gatuiti de armata ucraineana fiind o chestiune de zile pana vor fugi in Rusia ,dar planuiesc sa faca un pui al Rusiei o noua Rusie dar cu aceleasi naravuri pe care le stim cu totii de secole .

+1 (11 voturi)
legumesifructe
16.08.2014, 19:01:24

Asta e un praf in ochii lumii ca sa nu se afle ca Girkin (Strelkov) a ajuns la Talpa Iadului, in urma ranilor suferite de la vreo schija. In curand cu ajutorul lui Dumnezeu Estul Ucrainei va fi eliberat.

+3 (13 voturi)
albu gaby
16.08.2014, 19:18:29

E creu de crezut ca dupa un razboi civil spiritele se vor linistii usor. Situatia din Ucraina e similara cu cea din ex-Yugoslavia, dar si mai divergenta. O parte din populatie vrea la est, o parte la vest si nu cred ca reconcilierea mai este o posibila. Chiar daca Poroshenco se va impune militar (in cazul in care Putin nu intervine), aproprierea de vest va insemna saracie si saracia va insemna confruntari sociale serioase.

+3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (26)