Noul guvern francez, fără membrii din alianţa Mişcarea Democratică, implicaţi în diverse scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a remaniat miercuri guvernul condus de premierul Edouard Philippe,dar din noua echipă nu mai fac parte miniştrii Mişcării Democratice (MoDem), care sunt implicaţi în diverse scandaluri.

 Premierul Edouard Philippe a demisionat conform tradiţiei, după alegerile parlamentare de duminica trecută, dar va conduce şi noul guvern, care dispune de sprijinul majorităţii solide a partidului prezidenţial, La Republique en Marche (LREM).

Plecarea voluntară a lui François Bayrou a susprins cel mai mult, după două luni de la numirea sa în fruntea ministerului Justiţiei. Cei trei miniştri centrişti au trebuit să plece în condiţiile în care partidul lor, MoDem, este bănuit că ar fi recurs la practica angajărilor fictive pentru a se finanţa. 

Ministru de externe va fi în continuare Jean-Yves Le Drian. Îşi mai păstrează portofoliile Gerard Collomb la interne şi Bruno Le Maire la economie.

Ministru al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, directoare a Ecole Nationale d'Administration — academie de elită pentru funcţionarii publici francezi. Ea o înlocuieşte pe Marielle de Sarnez.

Ministru al apărării, Florence Parly, care mai făcut parte dintr-un guvern socialist şi a lucrat pentru mari companii franceze din domeniul transporturilor. Predecesoarea sa este Sylvie Goulard.

Ministru al justiţiei, jurista Nicole Belloubet, în locul lui Francois Bayrou. 

În compoziţia acestui guvern figurează numeroşi oameni tineri şi că femeile sunt mai numeroase decât bărbaţii.

In total, acest nou cabinet numără 19 miniştri dintre care doi miniştri de stat, şi 10 secretari de stat, deci este ceva mai numeros decît precedendul care număra 18 miniştri şi 4 secretari de stat. Dar iată componenţa noului guvern al Franţei: 

 - ministru de stat, ministru de Interne: Gérard Collomb

- ministru de stat, ministru al Tranziţiei ecologice şi solidare: Nicolas Hulot

- ministrul Justiţiei: Nicole Belloubet

- ministrul Afacerilor Externe: Jean-Yves Le Drian

- ministru Apărării:  Florence Parly

- ministrul Coeziunii teritoriilor: Jacques Mézard

- ministrul Solidarităţii şi Sănătăţii: Agnès Buzyn

- ministrul Economiei şi Finanţelor: Bruno Le Maire

-ministrul Culturii: Françoise Nyssen

-ministrul Muncii Muriel Pénicaud

- ministrul Educaţiei naţionale: Jean-Michel Blanquer

- ministrull Agriculturii şi alimentaţiei: Stéphane Travert

- ministrul Acţiunii şi conturilor publice: Gérald Darmanin

- ministrul Învăţământului superior, cercetării şi inovaţiei: Frédérique Vidal

- ministrul Teritoriilor de peste mări: Annick Girardin

- ministrul Sporturilor: Laura Flessel

- ministru pe lângă ministrul de stat, ministru al Internelor: Jacqueline Gourault

- ministru pe lângă ministrul de stat, ministru al Tranziţiei ecologice şi solidare, însărcinat cu Transporturile: Elisabeth Borne

- ministru pe lângă ministul Europei şi Afacerilor Externe, însărcinat cu Afacerile Europene: Nathalie Loiseau

Premierul Edouard Philippe a explicat ieri seară la televiziune că noul cabinet a fost format în spiritul primului, de acum două luni, în logica unei echipe restrînse şi a unui echilibru femei-bărbaţi. El a recunoscut că plecările din guvern au fost motivate de noul context creat în Franţa, marcat de o imensă dorinţă de moralizare a vieţii politice.

Miniştrii care au plecat au vrut de fapt să nu prejudicieze acţiunea guvernamentală, împotriva nici unuia dintre ei nefiind de fapt pronunţat vreun verdict.

Executivul francez beneficiază în prezent şi de sprijinul a aproximativ 40 de deputaţi ai dreptei care s-au desprins de formaţiunea Republicanii pentru a forma un grup aparte, dispus să sprijine programul prezidenţial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite