Europa

articolul anterior articolul urmator

Noul guvern german va menţine un acord cu NATO în domeniul nuclear

1
25 Nov 2021 06:33:03
Autor: Malina Gindu
FOTO: EPA-EFE / Olaf Scholz,  cancelarul federal desemnat al Germaniei urmează să fie învestit pe  6 decembrie
FOTO: EPA-EFE / Olaf Scholz,  cancelarul federal desemnat al Germaniei urmează să fie învestit pe  6 decembrie

Germania va rămâne parte a unui acord cu NATO în domeniul nuclear sub conducerea noului guvern, potrivit unui acord de coaliţie încheiat miercuri. Decizia va preveni o ruptură în cadrul alianţei militare occidentale într-o perioadă de tensiuni cu Rusia, transmite Reuters.

Germania nu deţine arme nucleare, dar găzduieşte bombe nucleare americane care pot fi transportate de avioanele de luptă germane Tornado, în cazul unui conflict militar. Până acum nu a fost clar cum va gestiona problema viitorul guvern, având în vedere că unii parlamentari din noua coaliţie se opun participării Germaniei la acordul nuclear cu NATO.
 
Acordul de coaliţie susţine ca Germania să îşi respecte angajamentele faţă de NATO.
 
”Atâta timp cât armele nucleare joacă un rol în conceptul strategic al NATO, Germania are un interes să participe la discuţii strategice şi la procesele de planificare”, se arată în document, referindu-se la slocul deţinut de Berlin în Grupul de planificare nucleară al NATO.
 
Noua coaliţie urmăreşte, de asemenea, să înlocuiască vechiul avion de luptă Tornado al forţelor aeriene germane, singurul avion Bundeswehr echipat să transporte bombe nucleare americane. Forţele aeriene germane zboară cu acest model de avion din anii 1980.
 
Ministerul Apărării intenţionează să renunţe treptat la folosirea avionului respectiv, între anii 2025 şi 2030, deoarece este costisitor de întreţinut şi greu de găsit piese de schimb pentru el. Guvernul cancelarului Angela Merkel intenţiona să achiziţioneze avioane F-18 fabricate de Boeing ca înlocuitor, dar decizia a fost amânată până în 2022.
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că armele nucleare americane ar putea fi mutate mai spre est dacă Germania va renunţa la acordul de partajare nucleară, o mişcare care ar fi deranjat Rusia.
 
Acordul de coaliţie a inclus şi un acord pentru înarmarea următoarei generaţii de drone militare germane. Unii social-democraţi s-au opus anterior să facă acest lucru. Evacuarea haotică din Afganistan, din luna august, va face obiectul unei anchete parlamentare, potrivit acordului de coaliţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cristian saileanu
25.11.2021, 08:45:41

Nu inteleg de ce nemtii, plini de bani, nu isi fac armata proprie... de ce sa ii apere americanii la 75 de ani de la sf razboiului?

-18 (18 voturi)
Modifică Setările