Noul premier britanic şi-a făcut guvern „de ruptură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatoarea Theresa May a început o transformare radicală a guvernului, în vederea Brexitului, şi a surprins prin numirea excentricului Boris Johnson în fruntea diplomaţiei.

La numai câteva ore după ce a fost instalată oficial la conducerea Guvernului britanic, Theresa May a trecut, practic, la reconstruirea executivului, pregătind astfel terenul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Nu numai că a înfiinţat noi portofolii dedicate acestui proces, dar a făcut şi numiri suprinzătoare.

Mai precis, imediat după ce a acceptat invitaţia reginei Elisabeta a II-a de a forma un nou guvern, May a anunţat primii şase miniştri din Guvernul său - trei susţinători ai Brexitului şi trei opozanţi - o echipă menită să unifice Partidul Conservator, dezbinat de referendumul privind apartenenţa ţării la UE.

Dacă marile portofolii referitoare la problemele interne ale Regatului Unit le-au revenit celor din tabăra Remain (rămânerea ţării în UE), euroscepticilor le-a revenit sarcina de a reprezenta Marea Britanie în plan internaţional.

Portofoliul Internelor, deţinut până miercuri de May, va fi ocupat de Amber Rudd, în vârstă de 52 de ani, cea care a ocupat până acum postul de ministru pentru Energie şi care a făcut parte din tabăra Remain. Philip Hammond, în vârstă de 60 de ani, şef al diplomaţiei în guvernul lui David Cameron, va deveni cancelar al eşicherului, succedându-i astfel lui George Osborne, care a condus Ministerul de Finanţe începând din 2010, iar Michael Fallon, în vârstă de 64 de ani, îşi va păstra portofoliul Apărării.

Totodată, Theresa May le-a dat şansa celor care au militat cu înflăcărare pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar să treacă şi la treabă. 

Ministru pentru ieşirea Regatului Unit din UE, un portofoliu nou înfiinţat, va fi David Davis, în vârstă de 67 de ani, un fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, iar portofoliul pentru comerţul internaţional, nou înfiinţat şi care, potrivit analiştilor, ar putea avea ca rol să ajute companiile afectate de Brexit, îi va reveni lui Liam Fox (54 de ani), ministru al Apărării în perioada 2010-2011.

Însă numirea-surpriză a venit la Ministerul de Externe, care va fi preluat de vârful de lance al campaniei pro-Brexit, conservatorul Boris Johnson, în vârstă de 62 de ani, fost edil al Londrei, recunoscut pentru apariţiile sale excentrice şi care a stârnit nu o dată vâlvă prin declaraţiile sale lipsite de diplomaţie.

Prin această nominalizare, care reprezintă şi un gest de reconciliere din partea Theresei May, care a avut adesea puncte de vedere total diferite faţă de cele ale lui Johnson, noul premier a încercat să prevină eventuale acuzaţii că serviciul diplomatic britanic, în mod tradiţional proeuropean, ar putea încerca să saboteze negocierile privind Brexitul, scrie „The Financial Times“.

„Un cerc vicios“ pentru Europa

Dacă mulţi lideri europeni au ridicat din sprâncene când au aflat că Johnson va prelua frâiele diplomaţiei, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat în termeni duri componenţa noului guvern britanic condus de Theresa May. În opinia social-democratului german, aceasta vizează mai ales „satisfacerea coeziunii interne a Partidului Conservator şi se concentrează mai puţin pe viitorul ţării“.

Schulz a afirmat că „Regatul Unit trebuie să rupă cercul vicios periculos ce are impact direct asupra restului Europei“, insistând asupra faptului că „nu bunăstarea ţării este principalul criteriu în luarea deciziei politice a doamnei May, ci calcule politice interne“ ale Partidului Conservator.

Între timp, cancelarul german, Angela Merkel, a invitat-o pe Theresa May la discuţii la Berlin, care nu a avansat însă un termen privind declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în vederea Brexitului.

Boris cel lipsit de diplomaţie, în fruntea diplomaţilor

image

Boris Johnson Foto: AP

Noul şef al Ministerului britanic de Externe este departe de a fi sinonim cu diplomaţia. Ba chiar are în palmares o serie de gafe în acest domeniu, notează cotidianul „The Guardian“, care face o scurtă trecere în revistă a afirmaţiilor prin care Boris Johnson, poreclit „BoJo“, a stârnit rumoare şi nu doar în ultima perioadă.

În anul 2007, de pildă, într-un editorial apărut în publicaţia britanică „The Telegraph“, Boris Johnson a descris-o pe democrata Hillary Clinton, şi la acea vreme candidată la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, drept „o asistentă sadică de la un spital de psihiatrie“.

Pe actualul lider de la Casa Albă l-a avut în vizor însă ceva mai recent. În luna aprilie a acestui an, după ce Barack Obama şi-a exprimat public dorinţa ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană, Johnson a spus despre preşedintele Statelor Unite că este un tip „parţial-kenyan“, care are o „antipatie ancestrală“ faţă de Marea Britanie.

La numai o lună după ofensa adusă liderului Casei Albe, Johnson a câştigat un premiu de 1.000 de lire sterline pentru un poem insultător la adresa preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, publicat în revista „Spectator“ în cadrul unei competiţii, ca o reacţie la încercarea liderului de la Ankara de a pune sub acuzare un comediant german pentru o poezie ofensatoare la adresa sa.

Pe prima pagină a ziarelor

Însă nu numai declaraţii făcute la adresa unor oficiali străini l-au adus în atenţia publicului. Excentricul politician, devenit celebru şi pentru freza sa, a intrat în atenţia tuturor şi când a afirmat „dacă veţi vota conservatorii, soţia dumneavoastră va avea sâni mai mari, iar şansele de a deţine un BMW M3 vor creşte“.

Fostul edil al Londrei a făcut la un moment dat o declaraţie memorabilă şi despre propriile lui şanse de a deveni premier. „Şansele mele de a deveni prim-ministru sunt la fel de mari ca şansele de a-l găsi pe Elvis pe Marte sau de a mă reîncarna într-o măslină“, a afirmat Johnson.

În 2012, an în care Jocurile Olimpice au fost organizate la Londra, Johnson a ajuns din nou în centrul atenţiei, după ce a rămas blocat pe o tiroliană inaugurată într-un parc din capitala Marii Britanii, un moment puternic speculat de presa din întreaga lume.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite