Europa

articolul anterior articolul urmator

Noul premier italian obţine votul de încredere al deputaţilor după ce a pledat pentru Europa

0
26 Feb 2014 06:52:48
Autor: Antonio Glodeanu
Noul premier italian obţine votul de încredere al deputaţilor după ce a pledat pentru Europa FOTO Reuters
Noul premier italian obţine votul de încredere al deputaţilor după ce a pledat pentru Europa FOTO Reuters

Noul premier italian, Matteo Renzi, a obţinut marţi, votul de încredere din partea deputaţilor, după un discurs în care a afirmat că Italia are un rol important în viitorul Europei, potrivit AFP.

„Europa nu este duşmanul Italiei”, a declarat Matteo Renzi, în vârstă de 39 de ani, în prezent cel mai tânăr prim-ministru din întreaga Uniune Europeană.

Noul şef de guvern a fost votat de către 378 de deputaţi, din 599 prezenţi. Un singur deputat italian a dorit să se abţină, iar ceilalţi 220 au votat împotrivă.

Partidul Forza Italia, adus pe scena politică italiană de Berlusconi, a decis să voteze împotriva noului guvern, însă a anunţat că ar putea vota proiectele legislative din viitor, favorabile partidului.

„Astăzi, Europa nu oferă speranţe, deoarece dezbaterea europeană s-a redus la virgule şi procente. Ne dorim o Europă la care Italia va aduce o contribuţie fundamentală, fiindcă fără Italia nu exista Europa”, a declarat Matteo Renzi.

Afirmaţiile premierului italian vin în contextul în care ţara sa va prelua preşedintia Uniunii Europene în cel de-al doilea semestru din 2014.

Matteo Renzi a obţinut marţi noaptea votul de încredere asupra programului său de guvernare, caracterizat de premier ca fiind o schimbare radicală şi imediată a ţării.

De asemenea, în premieră, noul prim-ministru al Italiei a anunţat că în cabinetul său jumătate dintre membri vor fi femei, adăugând faptul că acest lucru se întâmplă „pentru prima oară în istoria Italiei”.

Matteo Renzi este în acest moment cel mai tânăr premier din Europa, la doar 39 de ani. Sarcina viitorului cabinet italian nu este una uşoară dacă ţinem cont de problemele economice ale acestei ţări. Datoria publică a Italiei s-a ridicat la valori uriase, de aproape 2.000 de miliarde de euro, adică circa 130% din PIB-ul ţării.


Citeşte şi:

Cine este Matteo Renzi, politicianul care va deveni cel mai tânăr premier din istoria Italiei

În urmă cu doar două săptămâni, Matteo Renzi anunţa că nici nu ia în calcul să preia funcţia de premier fără a fi ales de popor. Calculele s-au schimbat între timp, iar Renzi, liderul în vârstă de 39 de ani al Partidului Democrat, va deveni cel mai tânăr premier din istoria ţării.

Matteo Renzi, cel mai tânăr prim-ministru al Italiei

Liderul Partidului Democrat (PD) Matteo Renzi a fost însărcinat în mod oficial de către şeful statului, Giorgio Napolitano, să formeze noul Guvern italian, relatează AFP.

Noul şef al Guvernului italian Matteo Renzi a depus jurământul. Jumătate dintre miniştrii propuşi sunt femei

Matteo Renzi, liderul formaţiunilor de centru-stânga, a depus jurământul în calitate de premier al Italiei, devenind şi cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană. Acesta a acceptat vineri, în mod oficial, să formeze noul cabinet italian, după o întâlnire de aproape trei ore cu preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările