Europa

articolul anterior articolul urmator

Numărul cazurilor de violenţă asupra femeilor a crescut îngrijorător în Suedia, una dintre cele mai sigure ţări din lume

5
6 May 2021 11:45:33
Autor: Maria Ţaga
Şeful poliţiei naţionale Anders Thornberg a descris
expunerea femeilor la violenţa domestică drept ,,o problemă majoră care
necesită mai multe acţiuni".
Şeful poliţiei naţionale Anders Thornberg a descris expunerea femeilor la violenţa domestică drept ,,o problemă majoră care necesită mai multe acţiuni".

În medie, în Suedia, este ucisă o femeie pe săptămână. Fenomenul îngrijorător impune reluarea dezbaterilor despre violenţa domestică într-o ţară de obicei lăudată pentru egalitatea de gen, dar şi pentru siguranţa pe care o oferă cetăţenilor.

În ultimele 5 săptămâni au fost ucise 6 femei, toate fiid din regiuni şi având vârste diferite, conform Digi24

Două dintre crime au avut loc în plină zi: una într-o zonă rurală din sudul ţării, iar alta într-o gară din Linkoping, un oraş universitar la sud de capitală.

În acelaşi timp, o femeie, din Flemingsberg, o suburbie săracă din Stockholm, a fost înjunghiată în apartamentul pe care îl împărţea cu patru copii mici. Bărbatul care a fost arestat sub suspiciunea că ar fi vinovat de uciderea ei este o persoană pe care victima o cunoştea bine.

 ,,Am ajuns destul de departe în ceea ce priveşte egalitatea de gen în Suedia, dar o anumită parte a societăţii încă agresează femeile", a spus Ministrul suedez al Egalităţii de Gen, Marta Stenevi, care şi-a arătat de mai multe ori îngrijorarea asupra violenţelor recente.

În anul 2020, au fost raportate 16.416 cazuri de agresiune împotriva femeilor din Suedia implicate într-o relaţie. Acest număr este cu 15,4% mai mare faţă de anul 2019, când au fost înregistrate 14.261 cazuri, conform Consiliul Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii.

În urmă cu două săptămâni, Marta Stenevi a organizat o dezbatere la nivelul partidelor politice, după ce politicienii au condamnat ultimele crime şi au făcut lobby pentru acţiuni mai dure.

Se lucrează la o strategie pe 10 ani care urmăreşte oferirea de educaţie şi de mai multă protecţie şi sprijin femeilor ameninţate.

Astfel, va fi prezentată o actualizare a planului, la finalul acestei luni. Se aşteaptă ca Guvernul să includă pedepse mai mari cu închisoarea şi o creştere a utilizării brăţărilor electronice şi a ordinelor de restricţie. Este puţin probabil ca aceste propuneri să nu fie susţinute de toate partidele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Ternopol
6.05.2021, 12:53:05

Hahaha, mitul suedez incepe sa crape pe la incheieturi. Ma intreb ce etnie or avea cei responsabili de uciderea femeilor pe banda rulanta in Suedia?

-6 (18 voturi)
Utilizator Adevărul
6.05.2021, 13:10:40

Comentariu considerat abuziv.

nihil sine deo
6.05.2021, 13:38:19

de ce nu spuneti pe sleau despre ce medii e vorba... nu i nimic, premierul sudor vine in intampinarea nevoilor viitorilor stapani ai suhediei, printr o propunere legislativa hazlie https://www.friatider.se/regeringen-ger-gront-ljus-till-invandrarman-med-flera-fruar

-1 (9 voturi)
Dr. No
6.05.2021, 14:21:05

Cauza acestui fenomen e stiuta de toata lumea dar evitata de Adevarul: anume migratia in masa care duce la dezagregarea valorilor si societatii suedeze.

-6 (14 voturi)
A.S.
6.05.2021, 16:03:44

Pai sa continue sa primeasca migranti. "Religia pacii" o sa rezolve inclusiv problema asta, pentru ca nu vor mai exista statistici.

-2 (6 voturi)
Modifică Setările