Războiul activistelor. Naomi Seibt vs Greta Thunberg: Nu vreau să vă panicaţi, ci să gândiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură video Naomi Seibt
FOTO captură video Naomi Seibt

O adolescentă de 19 ani din Germania, activistă în favoarea scepticismului climatic, a devenit imaginea şi vocea unui ONG şi institut de cercetare american susţinător al unor politici conservatoare bazate pe piaţa liberă, promotor al realismului climatic şi al ştiinţei în ceea ce priveşte problematica schimbărilor climatice.

Naomi Seibt, o adolescentă de 19 ani din Germania, una dintre ţările cel mai aprig susţinătoare a reducerii emisiilor de carbon din Europa, a fost angajată luna trecută de către Institutul Heartland, cu sediul în Illinois, pentru a fi vocea anti-Greta a politicilor sale conservatoare ale realismului climatic.

„Nu-mi place termenul anti-Greta pentru că sugerează că eu însămi sunt o păpuşă îndoctrinată pentru cealaltă tabără”, a spus ea în clipul de prezentare publicat de Institutul Heartland. 

Întrebată dacă acest lucru este o critică la adresa Gretei, Naomi spune: „Asta sună răutăcios de fapt. Nu am nicio intenţie să o umilesc.” Pe de altă parte, aflată la un eveniment de strângere de fonduri pentru ONG-ul american ea spus: „Pentru presă nu mai am decât cuvintele: Cum îndrăzniţi”?

Naomi Seibt este la fel ca şi activista suedeză de mediu Greta Thunberg europeană, blondă, şi cu un discurs propriu relativ la schimbările climatice şi impactul lor asupra tinerei generaţii. Însă ea se află în cealaltă tabără, a scepticilor climatici care spun că nu există niciun fel de ştiinţă în spatele schimbărilor climatice produse de activităţile umane.

Ea subliniază că oricine are dreptul de a se exprima liber şi că nu ar trebui catalogată ca fiind de partea celor care neagă schimbările climatice doar din cauza acestui lucru.

Adolescenta spune că nu pune la îndoială emisiile gazelor de seră şi încălzirea planetei, însă oamenii de ştiinţă şi activiştii exagerează în privinţa impactului lor.

„Nu vreau ca oamenii să înceteze să creadă în schimbările climatice produse de oameni, nici pe departe. Însă au emisiile de carbon din activităţile oamenilor un impact atât de mare asupra mediului? Cred că aceste convingeri sunt ridicule”, subliniază ea care îndeamnă:„Nu vreau să vă panicaţi, ci să gândiţi”.

ONG-ul Heartland, un think tank „de acţiune”, care are drept consilieri ai politicilor sale de mediu circa 500 de cercetători şi economişti, a publicat pe pagina sa un studiu publicat într-un jurnal revizuit academic în care susţine că beneficiile pentru agricultură ale unui volum crescut al dioxidului de carbon în atmosferă întrec potenţialele consecinţe dăunătoare în sensul schimbărilor climatice.

„Este o voce fantastică pentru piaţa liberă şi realismul climatic”, a spus James Taylor, directorul Centrului de politici climatice şi de mediu al institutului Heartland care a cooptat-o pe adolescentă în echipă după ce a auzit-o vorbind pentru un think tank din Munich al cărui vice-preşedinte este un politician marcant al partidului naţionalist Alternativa pentru Germania.

Heartland a prezentat-o ca pe starul său la Forumul Realităţii Climatice din cadul Conferinţei pentru climă ONU de la Madrid, unde Naomi a vorbit pentru 100.000 de persoane.

Activă deja pe You Tube unde se adresează celor 50.000 de urmăritori pe subiecte precum imigraţia şi feminismul,  Naomi a povestit că  opoziţia sa faţă de activismul schimbărilor climatice produse de oameni a fost declanşată de protestele „Vinerile pentru viitor” ale tinerilor inspiraţi de Greta.

„Mă cutremur când  mă uit la aceşti tineri, mai ales la cei care participă la Vinerile pentru viitor. Ţipă şi strigă şi sunt în general atât de înfricoşaţi. Ei nu vor ca lumea să se sfârşească”, a spus ea într-un interviu, potrivit Washington Post.

Înfiinţat în 1984, Institutul Heartland s-a axat în ultimul deceniu pe problematica schimbărilor climatice. Personalul şi cercetătorii săi au acces la administraţia lui Trump, iar unul dintre membrii săi, William Happer, a fost director la Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe între 2018 şi 2019.

Profesor emerit la Universitatea Princeton, Happer şi-a menţinut convingerea că emisiile de carbon ar trebui considerate ca benefice pentru societate şi nu agenţi poluanţi care duc la încălzirea globală.

Câtă vreme a lucrat în administraţia lui Trump a încercat să coopteze organizaţia Heartland pentru a-i promova ideile. 

Câştigurile de productivitate în agricultură  datorate efectelor fertilizante ale unor niveluri ridicate de dioxid de carbon au beneficii mai mari decât orice fel de consecinţe dăunătoare cauzate de schimbări climatice, scrie Heartland în prezentarea cercetării.

„Este cunoscut de decenii faptul că concentraţiile atmosferice mai mari de dioxid de carbon ajută la creşterea plantelor atât prin accelerarea ritmului fotosintezei cât şi prin mărirea eficienţei în utilizarea apei”, se arată în studiul publicat în jurnalul Environmental Economics and Policy Studies.

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite