Europa

articolul anterior articolul urmator

O delegaţie a PE, care anchetează un conflict de interese al premierului ceh, a primit ameninţări cu moartea

4
29 Feb 2020 12:32:36
Autor: Cristina Ene
Andrej Babis FOTO EPA-EFE
Andrej Babis FOTO EPA-EFE

O misiune a Parlamentului European care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh Andrej Babis a spus vineri că personalul său a primit mesaje jignitoare şi chiar ameninţări cu moartea în timpul vizitei sale în Cehia, relatează AFP.

Miliardarul, un politician populist, este acuzat de presupusă fraudă cu fonduri europene, dar şi de conflict de interese ca om de afaceri. Babis neagă acuzaţiile.
 
Cei cinci membri ai Comitetului de buget din PE au avut întâlniri timp de două zile cu oficiali cehi în cadrul anchetei, moment în care s-au confruntat cu ameninţări din partea unor „extremişti”.
 
„Am avut de-a face în repetate rânduri cu diverse ameninţări”, a declarat presei la Praga eurodeputatul ceh Tomas Zdechovsky, precizând că el însuşi a primit ameninţări cu moartea din partea unor „extremişti” – fără a da şi alte detalii.
 
„Sunt foarte îngrijorată de această situaţie”, a declarat europarlamentara germană Monika Hohlmeier, şefa comitetului, care a spus că Cehiei îi lipseşte „un sistem clar şi responsabil (...) pentru identificarea conflictelor de interese”.
 
În replică, premierul ceh, care a refuzat să se întâlnească cu delegaţia europeană, i-a numit vineri „trădători şi informatori” pe Zdechovsky şi pe un alt eurodeputat ceh, Mikulas Peksa, membru al aceluiaşi comitet, şi a adăugat că Monika Hohlmeier este „un pic dezechilibrată” şi „nu ştie nimic despre cum funcţionează subvenţiile europene”.
 
Babis susţine că imperiul agro-industrial Agrofert pe care l-a fondat înainte de a intra în politică, care include şi un grup de presă influent, a fost vândut unui fond tocmai pentru a evita orice conflict de interese, în conformitate cu o lege din 2017. Registerele de proprietate arată însă că el şi familia sa încă obţin profit din afacere.
 
Babis a fost un agent al poliţiei secrete comuniste în anii 80, iar în prezent conduce o coaliţie minoritară de centru-stânga între mişcarea sa populistă ANO(YES) şi democraţii sociali de aripă stângă. Supravieţuirea sa în Parlament e asigurată de susţinerea informală a Partidului comunist de extremă stângă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
29.02.2020, 12:47:29

Parcă simți o vagă consolare când vezi că în țări ce trec drept (ușor) mai civilizate decât România - Cehia, Slovacia - au loc astfel de acțiuni în sprijinul corupților, fapte ce la noi nu au avut loc și nici nu concepem să se întâmple.

+1 (1 vot)
IonIon Codreanu
29.02.2020, 14:35:09

La noi nu este nevoie... De corupți nu prea se ia nimeni, (ce dacă ia, ne dă și nouă...)!

spaima vitelor
29.02.2020, 14:00:28

'Politician populist' inseamna la Leprozexelles: anti-socialist si anti-mafia-globala. Dovada, chiar stirea de mai sus: instant a trimis Merkel cateii la atac sa-l intrebe de sanatate. Maine o sa avem stire despre infiintarea unui servici secret comun al UE, ceva de gen FBI, 'impotriva terorismului' desigur...

0 (2 voturi)
Charles Franc
29.02.2020, 15:40:51

fapte , nu vorbe

+1 (1 vot)