O dispută privitoare la cumpărături, scânteia de război într-un sat din Donbas care a alertat Rusia şi a pus pe jar SUA şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Hranitne din Doneţk FOTO SHUTTERSTOCK
Satul Hranitne din Doneţk FOTO SHUTTERSTOCK

O dispută privind accesul la cumpărături de cealaltă parte a graniţei izbucnită în satul-tampon  Hranitne a aprins scântei de război între forţele separatiste proruse din regiunea Doneţk şi armata ucraineană, punând pe jar SUA şi Europa, relatează New York Times.

Loviturile de artilerie iniţiate de separatişti, care au ucis un soldat ucrainean şi au rănit un altul, într-o noapte de la sfârşitul lunii octombrie, au fost stinse de armata ucraineană cu ajutorul unei drone de fabricaţie turcă Bayraktar TB2, folosită pentru prima dată în conflictul din estul Ucrainei, aflat sub semnul unui armistiţiu volatil.

Drona a distrus un obuzier al separatiştilor. Episodul a pus imediat în mişcare tancurile ruse spre graniţa cu Ucraina, în timp ce diplomaţii de la Berlin şi Washington au intrat în alertă.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că Rusia ar putea face greşeala gravă de a încerca să repete acţiunea din 2014, când a masat forţe de-a lungul graniţei, a trecut în teritoriul ucrainean suveran, procedând astfel sub pretenţia falsă că a fost provocată”, a comentat săptămâna trecută secretarul de stat american Antony Blinken.

De partea cealaltă, Kremlinul a fost deranjat mai ales de lovitura cu drona turcească, ceea ce este un semn de alarmă, pentru că dovedeşte noile capabilităţi militare sofisticate ale Ucrainei. Prin urmare, Kremlinul a descris contraatacul drept o acţiune destabilizitoare ce încalcă acordul de încetare a focului încheiat în 2015.

De altfel, în două rânduri, în ultima săptămână, preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat atacul cu dronă ca un semn al escaladării de partea ucraineană, care ar justifica un răspuns potenţial din partea Rusiei. El a pus problema în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, întrebat despre acuzaţiile Washingtonului referitoare la masarea trupelor lângă graniţa cu Ucraina, Putin a criticat SUA pentru că a susţinut lovitura Ucrainei, dar şi pentru că a efectuat exerciţii militare la Marea Neagră, pe care le-a numit „provocări serioase” pentru Rusia.

„Ni se dă impresia că nu ne lasă să stăm liniştiţi. Ei bine, să le arătăm că nu ne relaxăm”, a spus el.

Ostilităţile au pornit de la podul de pe râul Kalmius, folosit de cei circa 100 de locuitori din satul Hranitne din Doneţk pentru a face cumpărături de partea ucraineană a malului.

Hranitne este una din zonele mai largi de tampon care se află practic între forţele ostile şi în bătaia armelor - locuitorii sunt nevoiţi să treacă linia de front pentru a face cumpărături sau a-şi duce copiii la şcoală.

„Este înfricoşător. Este o situaţie ridicolă”, spune Oleksandr Petuhov, un pensionar care trebuie să treacă prin puncte de securitate pentru a-şi cumpăra produse de bază.

Problemele au început când separatiştii au închis un punct de trecere din motive neclare, posibil ca măsuri anticoronavirus.

Drept răspuns, pe 25 octombrie, Volodimir Vesiolkin, administratorul Hranitne, a adus un contingent de 12 soldaţi peste pod şi a început să construiască la circa 600 de metri distanţă un nou pod accesibil pentru maşini.

El şi-a motivat acţiunea ca fiind umanitară, pentru a asigura localnicilor acces la resurse, precum cărbunele pentru încălzire.

„Cum se poate spune că este ilegal? Este satul nostru. Sunt oamenii noştri. Merg câţiva kilometri pentru a face cumpărături”, s-a apărat Vesiolkin.

Separatiştii au fost însă de părere că li se încalcă teritoriul, astfel că au recurs la bombardamente de artilerie.

„Probabil că şi-au închipuit că folosim podul ca să transportăm armament greu”, a admis comandantul ucrainean Oleksandr Sak, cel care a cerut contraatacul cu dronă. 

O unitate separatistă a intrat în acţiune cu tunuri de artilerie de 122 de milimetri pentru a distruge noua construcţie, dar soldaţii şi-au ratat ţinta şi au lovit în casele din apropiere.

Maiorul Sak a explicat că a comandat atacul cu dronă pentru că civilii erau în pericol şi era singura armă eficientă pentru oprirea loviturilor inamice. „Doar armele moderne ne permit să stăvilim agresiunea Rusiei”, a spus el.

La două zile după lovitura cu drone, separatiştii şi-au deschis punctul de trecere permiţând accesul ajutoarelor Crucii Roşii, care au împărţit locuitorilor pachete cu orez, zahăr, ulei, paste, făină şi conserve de carne şi peşte.

„Orice scânteie poate duce la război. Toţi se întreabă: de ce se întâmplă asta? Cine are nevoie de aşa ceva? Nu am un răspuns. Dar istoria ne arată că toate războaiele mari au pornit de la ceva mărunt”, spune Tatiana Iefesco, o profesoară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite