„O glumă tragică”: Silvio Berlusconi vrea la Palatul Quirinal, cel mai bun loc de muncă din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi în viziunea artistului stradal Harry Greb FOTO EPA-EFE
Silvio Berlusconi în viziunea artistului stradal Harry Greb FOTO EPA-EFE

Afectat de problemele cu legea, o stare fragilă a sănătăţii şi o reputaţie îndoielnică, Silvio Berlusconi ar trebui, în teorie, să aibă dificultăţi în a ajunge la Palatului Quirinal din Roma. Dar o ignorare a candidaturii sale la preşedinţia Italiei poate fi un pariu riscant, relatează France 24.

Silvio Berlusconi este cel mai criticat politician italian de după Cel de-al Doilea Război Mondial. Este o „boală care poate fi vindecată doar prin vaccinare”, scria despre el Indro Montanelli, cel mai cunoscut jurnalist italian din a doua jumătate a secolului trecut.

În pofida criticilor, cariera politică a lui Silvio Berlusconi şi popularitatea sa au progresat constant.

După ce a îndeplinit patru mandate la şefia Guvernului, aflându-se la putere mai mult timp decât toţi ceilalţi lideri italieni de la Benito Mussolini încoace, Silvio Berlusconi este hotărât acum să devină şeful statului. Pus pe povestit, el şi-a prezentat acest obiectiv ca pe o împlinire a unei promisiuni făcută mamei sale pe când era copil.

„O glumă tragică”

Tentativa improbabilă a lui Silvio Berlusconi de a accede la preşedinţie la vârsta de 85 de ani vine la puţin peste un an după ce a fost grav bolnav de COVID-19, la cinci ani după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord deschis şi la un deceniu după ce a fost condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală şi a primit o interdicţie de a ocupa un post public. Deloc surprinzător, ambiţiile sale prezidenţiale au fost întâmpinate cu nedumerire şi amuzament, mai ales că fostul premier este încă judecat sub acuzaţia că a dat mită unor martori în dosarul de prostituţie cu minore legat de celebrele sale petreceri „Bunga Bunga”.

Giuseppe Provenzano, vicepreşedintele Partidului Democrat (de centru-stânga), a denunţat candidatura lui Berlusconi la Quirinal, numind-o „o glumă tragică”.

Totuşi, „Berlusconi este cu siguranţă foarte serios” în intenţiile sale prezidenţiale, afirmă Maurizio Cotta, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Siena, care consideră că situaţia actuală a politicii italiene îi conferă fostului premier ceva şanse de a ieşi câştigător.

„În prezent nu există o majoritate politică puternică în ţară şi niciun lider politic cu o strategie clară”, explică profesorul Cotta. „Berlusconi profită din plin de acest vid, aşa cum s-a întâmplat în 1994, după prăbuşirea vechilor partide de după război”, subliniază el.

Format din strategi în marketing îmbrăcaţi în costume de afaceri, partidul Forza Italia (Go Italy) avea doar cinci luni când fondatorul său se instala la putere în primăvara anului 1994. Cu toate că prima sa administraţie, foarte lipsită de experienţă, s-a prăbuşit rapid, Silvio Berlusconi şi-a revenit şi a dominat scena politică italiană în următoarele două decenii, obţinând noi triumfuri electorale în 2001 şi în 2008.

A fost nevoie de criza datoriilor din zona euro, de o sciziune amară a partidului şi de poveştile despre orgiile cu dansatoare şi prostituate de la reşedinţa sa privată pentru ca Silvio Berlusconi să fie în sfârşit înlăturat de la putere pentru ultima oară, în 2011, sub huiduielile unor manifestanţi adunaţi în centrul Romei pentru a sărbători plecarea sa.

În căutarea răzbunării

Odată cu plecarea din guvern, problemele cu legea s-au înmulţit, fiind condamnat în 2012 la închisoare pentru evaziune fiscală, o pedeapsă comutată ţinând cont de vârsta sa înaintată.

De atunci, Silvio Berlusconi a continuat să acţioneze în umbră, asumându-şi rolul de făcător de regi. Dar astăzi vrea să-şi recapete locul din lumina reflectoarelor.

„Alegerea sa la Quirinal ar fi ca o înfăptuire a răzbunării după expulzarea din Parlament din cauza problemelor cu legea”, explică Maurizio Cotta. „Ar sprijini afirmaţiile lui Silvio Berlusconi cu privire la existenţa unei conspiraţii împotriva sa şi ar însemna punctul culminant al carierei sale politice”, adaugă el.

În ultimii ani, preşedintele a jucat un rol decisiv în formarea de coaliţii, aprobarea sau opunerea prin veto la nominalizările în posturi guvernamentale.

De altfel, actualul premier, Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene, este văzut drept cel mai puternic potenţial candidat la preşedinţie. Însă analiştii se tem că o plecare prematură a lui Mario Draghi din fruntea Guvernului ar putea bulversa echilibrul delicat al puterii în timp ce Italia încearcă să iasă din pandemia de COVID-19.

Este o teamă evocată şi de Silvio Berlusconi, avertizând, din propriile raţiuni politice, asupra organizării de noi alegeri şi a unei potenţiale instabilităţi în cazul în care Mario Draghi lasă guvernul pentru preşedinţie.

Într-un efort de a-şi creşte cota, „Il Cavaliere” se prezintă ca un om de stat experimentat, capabil să stea deasupra luptelor politice.

În sistemul politic italian, candidaţii la Quirinal trebuie să obţină două treimi din voturi pentru a câştiga preşedinţia. Dacă nimeni nu atinge acest obiectiv în primele trei tururi - ceea ce se întâmplă de obicei - pragul este coborât la 50% din voturi, plus 1.

Silvio Berlusconi la o reuniune a partidelor de centru dreapta la Villa Grande din Roma FOTO EPA-EFE

23 decembrie 2021, Villa Grande, Roma: Silvio Berlusconi după o reuniune a partidelor de centru dreapta FOTO EPA-EFE

Pentru a depăşi acest prag, Silvio Berlusconi speră să obţină peste 50 de voturi din partea celor 113 de legislatori neafiliaţi, contând pe secretul votului. El trebuie de asemenea să se asigure de sprijinul masiv al blocului de centru-dreapta, care-i include şi pe suveraniştii Matteo Salvini şi Giorgia Meloni.

Din punct de vedere matematic, şansele lui Silvio Berlusconi de a ieşi învingător în cursa prezidenţială par reduse, spune Maurizio Cotta. Şi totuşi, „un accident este întotdeauna posibil, ceea ce ar trimite un semnal foarte prost”, adaugă el.

Luna trecută, jurnaliştii de la „Il Fatto Quotidiano” au lansat o petiţie în care le solicită parlamentarilor italieni să nu sprijine candidatura lui Berlusconi. „Preşedintele Republicii trebuie să fie garantul Constituţiei, (în timp ce) Silvio Berlusconi este garantul corupţiei şi al prostituţiei”, se arată în petiţie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite