Europa

articolul anterior articolul urmator

O mie de militari şi un comandament american vor fi desfăşuraţi în Polonia, a anunţat ministrul polonez al Apărării

2
31 Jul 2020 15:03:08
Autor: News.ro
Foto arhivă
Foto arhivă

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a anunţat vineri că ”cel puţin 1.000” de militari americani şi o structură de comandament pe flancul de est al NATO urmează să fie desfăşuraţi în Polonia, relatează AFP.

Mariusz Blaszczak face această declaraţie la două zile după ce şeful Pentagonului Mark Esper a anunţat retragerea a aproape 12.000 de militari americani din Germania.
 
”Cel puţin 1.000 de militari suplimentari vor fi desfăşuraţi în ţara noastră”, a anunţat ministrul polonez la postul public de radio Jedynka.
 
”Vom avea în Polonia un comandament al corpului american. Acest comandament va gestiona forţele desfăşurate pe întregul flanc de est al NATO”, a adăugat el.
 
Ar fi vorba despre ”cel mai important centru de comandament al Forţelor terestre în regiunea noastră”, a insistat pe Twitter Mariusz Blaszczak.
 
Ministrul polonez anunţă că Varşovia şi Washingtonul au finalizat negocieri ale unei ”Declaraţii de cooperare militară”.
 
”În curând vom semna cu americanii acordul final privind prezenţa durabilă a armatei americane”, s-a felicitat el.
 
Mariusz Blaszczak a precizat că numărul militarilor care urmează să fie desfăşuraţi în Polonia a fost înscris deja în declaraţii semnate - anul trecut - de către preşedinţii celor duă ţari.
 
Şeful statului polonez Andrzej Duda, aflat atunci în toul campaniei electorale, s-a dus la începutul lui iulie la Washington, unde a fost primit de către omologul său american Donald Trump.
 
Mark Esper a anunţat miercuri că, dintre cei aproximativ 34.500 de militari americani desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 urmează să fie repatriaţi în Statele Unite, iar ceilalţi 5.600 urmează să fie repoziţionaţi în alte state membre NATO, dintre care aproximativ 2.000 în Belgia şi Italia.
 
Esper a dat asigurări că obiectivul acestei mari restructurări este strategic şi vizează să descurajeze Rusia.
 
Însă la doar câteva minute după conferinţa de presă în care şeful Pentagonului a făcut aceste anunţuri, Donald Trump a subliniat că această retragere are drept cauză refuzul Germaniei de a ”plăti mai mult”.
 
Comandamentul Militar american în Europa (EUCOM), în prezent cu sedul la Stuttgart, urmează să se mute la Mons, în Belgia, unde se află Comandamentul Central al Forţelor NATO.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mandrean Paul
31.07.2020, 19:17:59

Foarte bine! Vor veni si in Romania cam tot atatia.

-1 (1 vot)
Ivan Turbinca
31.07.2020, 21:34:34

E de dorit cati mai multi.Campionii lumii la bautura nu sunt buni de nimic.